Πολιτική
Πόλεμος 81 ημερών «σφραγίζει» το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα

Ποιοι είναι οι 7+1 κρίσιμοι σταθμοί που κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις…
Τους στίχους του τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου «το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήξαμε…», σιγοτραγουδάνε τις τελευταίες ημέρες οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η άφιξη της Νάντιας Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και της υπόλοιπης παρέας των θεσμών, έφερε για άλλη μια φορά σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση.
Η «σφαλιάρα» των θεσμών στον Γ. Κατρούγκαλο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενόψει της μεγάλης μάχης στη Βουλή για το ασφαλιστικό, κατέστησε σαφές ότι όλα είναι στην κόψη του ξυραφιού.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν, ότι εάν δεν κλείσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η διαπραγμάτευση, η οικονομία θα βρεθεί σε περιδίνηση και τα αδιέξοδα θα πολλαπλασιαστούν.
Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπουν τις ιδεολήψιες και υπογραμμίζουν την ανάγκη για έναν έντιμο συμβιβασμό.
Οι έως τώρα ενδείξεις πάντως δεν είναι θετικές, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών παρά τις διαφορές που έχουν, επιμένουν στη λήψη πολύ σκληρών μέτρων για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.
Οι θεσμοί με το καλημέρα έδειξαν τις προθέσεις τους σε θέματα, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό κενό, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι χρονοβόρες.
Μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και για την πολιτική σταθερότητα και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για πόλεμο 81 ημερών ο οποίος ολοκληρώνεται στις 17 Μαΐου και θα κρίνει εάν ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας.
Ας δούμε ποιοι είναι οι βασικοί σταθμοί σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία του Αλέξη Τσίπρα που σχετίζεται και με τα ανοικτά κοινωνικά μέτωπα και με τη μείωση του δημοσίου χρέους.
1. Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου: Την ερχόμενη Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι εταίροι της. Οι αντιστάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, θα δείξουν εάν υπάρχουν ελιγμών σε μείζονος σημασίας θέματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
2. Ασφαλιστικό στις 23 Φεβρουαρίου: Το ασφαλιστικό με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις 23 Φεβρουαρίου. Το Μαξίμου κάνει λόγο για τη «μητέρα όλων των μαχών» και ευελπιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που θα επιβεβαιώσουν τα σενάρια αριστερής παρένθεσης.
3. Σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες: Καταληκτική ημερομηνία για το πότε θα φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα η θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των επιστημόνων δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Μαξίμου ευελπιστεί ότι όλα θα τελειώσουν μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Μαρτίου, όταν θα «περάσουν» από τη Βουλή οι αλλαγές στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το ερώτημα πάντως που θέτουν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανοίξει ξανά διαύλους επικοινωνίας με κοινωνικές ομάδες που της χάρισαν τη νίκη σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
4. Moody’s στις 26 Φεβρουαρίου: Η αξιολόγηση του γνωστού Οίκου, αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα τεστ για την ελληνική οικονομία. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης.
5. Eurogroup στις 7 Μαρτίου: Εάν η κυβέρνηση μπορέσει να πείσει ότι έχουν γίνει τα βήματα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορεί να αισιοδοξεί. Σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία και για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.
6. Fitch στις 11 Μαρτίου: Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον γνωστό Οίκο, αποτελεί βαρύνουσας σημασίας για τις εξελίξεις. Τα πρώτα δείγματα ασφαλώς θα τα έχει δώσει o Moody’s, αλλά η επιβεβαίωση ή η διάψευση των προσδοκιών, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
7. Τέλος αξιολόγησης στις 30 Μαρτίου: Η κυβέρνησης επιδιώκει να κλείσει η αξιολόγηση το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου. Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο, αλλά ουδείς να αποκλείσει και νέες καθυστερήσεις, που θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία.
Η κρίσιμη 17η Μαΐου
Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα στις 17Μαΐου στη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα σφραγίσει το πολιτικό μέλλον και του ίδιου και της κυβέρνησής του.
Τότε άλλωστε θα φανεί, εάν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις των εταίρων ή εάν θα ζητηθούν και νέα σκληρά μέτρα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση.
Εάν υπάρξει συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί κοντά στην επιστροφή της στις αγορές, ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για κούρεμα του χρέους, που αποτελεί προϋπόθεση για επιστροφή στην ανάκαμψη.
Σε διαφορετική περίπτωση, όλα είναι ανοικτά και οι πολιτικές εξελίξεις θα γίνουν τουλάχιστον απρόβλεπτες, αφού ο πρωθυπουργός δεν θα έχει πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ