Connect with us

Κεντρικό Θέμα

QatarGate: “Τυφώνας Εύα” οδηγεί σε συμπληγάδες το πολιτικό σύστημα – Ανατροπές από το σκάνδαλο διαφθοράς

Published

on

Πολιτικό σεισμό προκαλεί το QatarGate, το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου, που έχει ως κεντρικό πρόσωπο την Εύα Καϊλή, μια Ελληνίδα με σημαντική επιρροή στην Ευρώπη.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν άμεσες απαντήσεις, με δεδομένο ότι η Ευρωβουλή αποτελεί το βάθρο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας στο οποίο λαμβάνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες, ο εκνευρισμός είναι πιο έντονος από ποτέ, καθώς ο “τυφώνας Εύα”, αναδεικνύει τις συμπληγάδες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το πολιτικό σύστημα.

Στην ελληνική πολιτική ζωή οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι σχετίζεται άμεσα με το νέο πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά τις εθνικές εκλογές.

Ας δούμε λοιπόν πως διαμορφώνονται τα δεδομένα, προκειμένου να γίνουν σαφείς οι επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς και στη χώρα μας.

  1. Κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ: Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων είχε φέρει σε οριακό σημείο τις σχέσεις των δύο κομμάτων, πάντα υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας. Τα δεδομένα πλέον όμως είναι διαφορετικά μετά και τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, που χαρακτήρισε την Εύα Καϊλή “Δούρειο Ίππο” της Ν.Δ. Οι οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης δια του Γιάννη Οικονόμου, δείχνει ότι ότι μάλλον είναι απίθανο το σενάριο συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ .
  2. Αντι-Σύριζα μέτωπο: Η Εύα Καϊλή ναι μεν εκλέχτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, διαδραμάτισε όμως πρωταγωνιστικό ρόλο στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έγινε ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων του 2019 και οδήγησε στην πρωθυπουργία τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το τελευταίο διάστημα το μέτωπο που απαρτίζεται κυρίως από ψηφοφόρους του Κέντρου είχε ατονίσει καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έβλεπαν το ΠΑΣΟΚ ως ένα ασφαλές πολιτικό καταφύγιο. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν η συγκεκριμένη κατηγορία θα επιστρέψει στη Ν.Δ. ή θα κάνει άλλες επιλογές με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
  3. Οι επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ: Η Κουμουνδούρου έχει επιλέξει χαμηλούς τόνους έναντι του ΠΑΣΟΚ και τη σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. Βασική του επιδίωξη είναι να αναδείξει τα αντανακλαστικά της Βελγικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση Καϊλή, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κάνουν σύγκριση με την ελληνική στην υπόθεση των υποκλοπών.
  4. Ακραίες πολιτικές επιλογές: Σκάνδαλα διαφθοράς, φέρνουν στο προσκήνιο ακραία αφηγήματα περί χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος και ένας κόσμος δείχνει πρόθυμος να τα ακούσει. Από τη στιγμή που το έλλειμμα εμπιστοσύνης στους Θεσμούς μεγαλώνει, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα επαναληφθεί το φαινόμενο επιστροφής στη Βουλή ακροδεξιών μορφωμάτων. Το κόμμα του φυλακισμένου Κασιδιάρη που σε δημοσκοπικό επίπεδο κινείται πέριξ του 2% και η συγκυρία ίσως αποδειχτεί ευνοϊκή.
  5. Το χρήμα των εκλογών: Η υπόθεση Καϊλή φέρνει για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή το ερώτημα για τα χρήματα που ξοδεύονται τόσο από τα κόμματα όσο και από τους υποψήφιους στις εκλογές. Η υπόθεση Πάτση επιβεβαίωσε ότι δεν γίνεται ο έλεγχος που πρέπει στα ποθεν έσχες, γεγονός που καθιστά σαφή την ανάγκη για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

 

Βαθιά σήψη

Το ερώτημα που θέτει το Politiko με αφορμή το σκάνδαλο Καϊλή είναι πόσο βαθιά είναι η σήψη, καθώς αναφορές όπως αυτή της Προέδρου της Ευρωβουλή Ρομπέρτα Μετσόλα περί επίθεσης στη Δημοκρατία, δεν δίνουν απάντηση.

Η θεωρία περί εμπλοκής λίγων ατόμων στο σκάνδαλο QatarGate, έχει αρχίσει να φθείρει, από τη στιγμή που η Βελγική αστυνομία πραγματοποιεί μπαράζ ελέγχων σε σπίτια αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο.

“Τα δικαστήρια θα καθορίσουν ποιος είναι ένοχος, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν είναι μόνο το Κατάρ και δεν είναι μόνο τα άτομα που έχουν κατονομαστεί που εμπλέκονται» σε επιχειρήσεις ξένης επιρροής”, σχολίασε ο Ραφαέλ Γκλουσκμάν, Γάλλος Ευρωβουλευτής από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Ο πρώην βουλευτής Μιχιελ φαν Χούλτεν, που τώρα ηγείται του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ, είπε ότι ενώ οι κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς που αφορούσαν σακούλες με μετρητά ήταν σπάνιες, “είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ονόματα σε αυτό το σκάνδαλο που δεν έχουμε ακούσει ακόμη.”

Εκτίμηση του είναι ότι υπάρχει αδικαιολόγητη επιρροή σε μια κλίμακα που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής, καθώς δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει τσάντες μετρητών.

“Μπορεί να περιλαμβάνει ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς που πληρώνονται από ξένους οργανισμούς — και υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένα πιο διαδεδομένο πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Lobbying

Διαστάσεις λαμβάνει και το φαινόμενο του lobbying, καθώς ανάλυση του Transparency αποκαλύπτει ότι το 50% των Επιτρόπων που ήταν σε θητεία μέχρι το 2014 προσλαμβάνονταν από εταιρείες, τράπεζες και ομάδες συμφερόντων.

Όπως γράφει ο ιστότοπος ieidiseis, ανάμεσά τους ξεχωρίζει το όνομα του πρώην προέδρου της επιτροπής, του Πορτογάλου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών αυτό το ποσοστό μειώνεται, αλλά παραμένει στο ανησυχητικό 30%, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις συμφερόντων και διαφθορά.

Συνολικά, 485 πρώην βουλευτές πέρασαν στην αντίπερα όχθη: Έως και 115 από τους λομπίστες της Google είναι πρώην πολιτικοί, αλλά οι κολοσσοί που συχνάζουν τακτικά στους διαδρόμους των Βρυξελλών περιλαμβάνουν την Uber, την Arcelormittal, την Goldman Sachs, τη Volkswagen και την Bank of America.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ