Πολιτική
Σε κλοιό Brexit, τρομοκρατίας και λουκέτων το Μαξίμου
Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η κυβέρνηση, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όπου οι ισορροπίες εντός και εκτός Ελλάδας μεταβάλλονται διαρκώς και θυμίζουν κινούμενη άμμο.
Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά βαρύ και δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραμικρή λάθος κίνηση μπορεί να βάλει φωτιά στο φιτίλι που σιγοκαίει.
Ο πρωθυπουργός κρύβει την αγωνία και τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις που δρομολογούνται, κάτι που έγινε σαφές από τις παρεμβάσεις του στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Τρία είναι τα ανοικτά μέτωπα που τρομάζουν το Μαξίμου:
1. BREXIT: Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η Ε.Ε. εισέρχεται πλέον σε αχαρτογράφητα ύδατα, με αποτέλεσμα να είναι παρακινδυνευμένη η όποια πρόβλεψη για το μέλλον της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κερδίζουν έδαφος είτε ευρωσκεπτικιστικές, είτε ακροδεξιές και εθνικιστικές θέσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Όσον αφορά στη χώρα μας, ο προβληματισμός εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα έχει το «όχι», καθώς η χώρα μας έχει κέρδη και από τις εξαγωγές και από τους Βρετανούς του την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς, το μεγάλο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, γίνεται αντιληπτό και το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
2. Τρομοκρατία: Το νέο τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα από το Ισλαμικό Κράτος, επιβεβαίωσε ότι είναι άγνωστη λέξη η ασφάλεια, στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον. Η ανησυχία μεγαλώνει από το γεγονός ότι η βομβιστική επίθεση εκδηλώθηκε αμέσως μετά τη «μισή συγγνώμη» που είπε ο Ταγίπ Ερνογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους πριν από 7 μήνες και το διάλογο που άνοιξε ξανά μεταξύ Άγκυρας και
Τελ Αβίβ για το φυσικό αέριο. Οι εξελίξεις αυτές είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς καθιστούν σαφές, ότι οι ασύμμετρες απειλές είναι ικανές να επηρεάσουν και την Ελλάδα που βιώνει όσο καμία άλλη χώρα, το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.
3. Λουκέτα παντού: Συναγερμός όμως έχει σημάνει στην κυβέρνηση και με αφορμή την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία «Μαρινόπουλος». Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όπως εξηγούν το γεγονός ότι βρίσκονται στον αέρα 13.000 εργαζόμενοι και 3.000 προμηθευτές, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ντόμινο με απρόβλεπτες συνέπειες στην αγορά. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, βρίσκονται στο «κόκκινο», λόγω και της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, αλλά και της αδυναμίας εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης, που θα έδινε ανάσες. Όσοι γνωρίζουν, λένε με νόημα ότι το καλοκαίρι ναι μεν θα κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, σημειώνουν όμως ότι από το Σεπτέμβριο, θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα. Όπως υποστηρίζουν η φοροκαταιγίδα, σε συνδυασμό με τη μείωση αποδοχών στο δημόσιο τομέα και τους ανύπαρκτους μισθών στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνει συνθήκες Αρμαγεδδόνα στην ελληνική κοινωνία.
Και τώρα τι;
Στο ερώτημα πώς θα πορευτεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, η απάντηση δεν είναι εύκολη, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα έχουν ως προτεραιότητά τους την Ελλάδα.
Στην περίπτωση μάλιστα που η οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, τότε οι κίνδυνοι θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι.
Το… όπλο
Στην παρούσα φάση το μεγάλο όπλο που έχει στη διάθεσή του ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι άλλο από το «φθηνό» χρήμα που θα έρθει στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι παρά τη λιτότητα, οι τράπεζες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δώσουν δάνεια και να κινηθεί χρήμα στην αγορά που θα ξαναβάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο… εφιάλτης
Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο μετά το καμπανάκι που χτύπησε ο Μάριο Ντράγκι για την Ευρωζώνη. Ο διοικητής της ΕΚΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης πιθανόν να είναι κατά 0,3% – 0,5% χαμηλότερος από ό,τι έχει εκτιμηθεί, σωρευτικά για την επόμενη τριετία, λόγω των επιπτώσεων από το Brexit.
Κοινωνική Ευρώπη
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πάντως ότι σε περιόδους μεγάλης κρίσης, οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από τον πρωθυπουργό για να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ωστόσο, αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη η οποία είναι και η πιο σκληρή, θέλει τα αδιέξοδα να μεγαλώνουν και τη χώρα να αδυνατεί να βγει από το σημερινό της αδιέξοδο.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη, τονίζουν ότι οι λύσεις είναι πολιτικές και πρέπει δοθούν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία τονίζουν ότι πρέπει να αποκτήσει κοινωνική ταυτότητα.
Δύο ήταν οι φράσεις- κλειδιά που χρησιμοποίησε μέσω του «Χτύπου» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος:
Α. «Η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας».
Β. «Εάν δεν αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει πολύ σύντομα».
Νέα επιτήρηση
Ωστόσο, το σενάριο της Κοινωνικής Ευρώπης αυτό είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, εάν μάλιστα γίνει πράξη το σχέδιο Σόιμπλε για τη νέα Ευρώπη των «27» Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει μέτρα όπως το βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τη σταθερότητα και το χρέος. Στην πράξη πρόκειται για νέα σκληρή επιτήρηση, με μεγάλες επιπτώσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες για να παραμείνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν τις σκληρές πολιτικές της ακραίας λιτότητας.
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.