Connect with us

Πολιτική

Συνέντευξη του Κουρουμπλή για τρομοκρατία, προσφυγικό, τουρισμό και διαφθορά

Published

on

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 και στην δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

Ο κ. Κουρουμπλής σχολίασε το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, στάθηκε στο πρόβλημα του προσφυγικού, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και ότι ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί, ενώ μίλησε για τα θέματα δικαιοσύνης και διαφθοράς που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τα τρομοκρατικά χτυπήματα
Επειδή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η μοναδικότητά της δεν διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, θέλω να εκφράσω τη θλίψη και την οργή μου γι’ αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Πακιστάν και οπουδήποτε της γης.
Η βαρβαρότητα και η εγκληματική συμπεριφορά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά όταν σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Από εκεί και πέρα, τονίζω και την κοινωνιολογική πλευρά της τρομοκρατίας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από την Μέση Ανατολή, είναι παιδιά που έχουν σπουδάσει είναι 2ης και 3ης γενιάς και πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που οδηγεί αυτά τα νέα παιδιά, αντί να αγαπούν τη ζωή, να λατρεύουν τον θάνατο. Αυτό πρέπει να το δει η οργανωμένη και συντεταγμένη Ευρώπη για να το αναλύσει και να το αντιμετωπίσει.

Για την συνθήκη Σένγκεν
Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλες ανησυχίες. Η Ευρώπη των κλειστών συνόρων και του αφυπνιζόμενου εθνικισμού, απειλεί την Ευρώπη όπως την έχουμε ονειρευτεί. Μετά τα γεγονότα, επικρατεί φόβος και ανασφάλεια. Αυτό σπρώχνει την Ευρώπη σε επιλογές που, θα τολμούσα να πω ότι, έχουν μέσα τους έναν παραλογισμό.
Πού οδηγεί αυτή η λογική του φόβου, των κλειστών συνόρων και του εθνικισμού ; Στο ότι ο καθένας νομίζει ότι θα προστατεύσει τον εαυτό του. Πρώτα τα ίδια τα άτομα στην Ευρώπη που ζουν σ’ αυτή την ανασφάλεια και κατόπιν τα κράτη. Εγώ πίστεψα στην Ευρώπη του νομικού και κοινωνικού πολιτισμού, της αλληλεγγύης, των αξιών. Τώρα βλέπω πράγματα που με ανησυχούν ιδιαιτέρως.

Για το πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα
Από την γνώση που έχω ως εκ της θέσεώς μου, η Ελλάδα θεωρώ ότι είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες. Δεν το λέω απλώς για να το πω, το εννοώ.

Για την εικόνα της Ελλάδας και τον τουρισμό
Ο διεθνής κόσμος του τουρισμού που έχει μια ευαισθησία σ’ αυτά τα ζητήματα, μέρα με τη μέρα δείχνει να εμπιστεύεται όλο και περισσότερο, ως προορισμό την Ελλάδα. Αυτό είναι μια παράμετρος πάρα πολύ σοβαρή. Εκείνο που εγώ θέλω να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους σας που κάνουν εκπομπές και όλους τους σταθμούς – χωρίς αυτό να θεωρηθεί ότι ζητώ να υπάρξει κανέναν περιορισμός ως προς την πληροφόρηση – είναι το εξής: Ο τρόπος με τον οποίο βγαίνουν κάποια ζητήματα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν προσεκτικός διότι στο ίδιο κλαδί καθόμαστε όλοι και αν το πριονίσουμε θα πέσουμε όλοι μαζί κάτω. Και ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι που πρέπει να το έχουμε ως παράμετρο στη σκέψη μας.
Να πω το παράδειγμα που έγινε στη Βέροια με κάποιους υπερπατριώτες που αγαπούν τόσο πολύ την Ελλάδα που την εξευτέλισαν σε όλη την υφήλιο, πετώντας γουρουνοκεφαλές.

Για την εκκένωση της Ειδομένης
Είναι άλλο πράγμα η κανονιστική λογική – δηλαδή να λες εγώ ως κράτος κάνω τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό – και άλλο η νοοτροπία ανθρώπων που δεν έχουν καν την ίδια καταγωγή, σε συνδυασμό με την ελπίδα που είναι ελκτική δύναμη.
Αυτόν τον άνθρωπο ή θα τον πάρεις με τη βία ή θα τον πείσεις. Αν υπάρχει άλλος τρόπος να μας τον υποδείξει κάποιος. Εμείς, Καλαί δε θα το κάνουμε.
Δεν είναι εύκολο πράγμα να διαχειριστείς 14.000 ανθρώπους παρά ταύτα δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα, ούτε κόλλα δεν κλάπηκε.
Εκεί λειτουργούν 15 ΜΚΟ έχουν πλέον καταγραφεί, υποχρεούνται να φέρουν κάρτα οι εκπρόσωποί της. Υπάρχει η παρουσία της Αστυνομίας επαρκέστατη – 300 άτομα στη βάρδια. Όλη η μέριμνα υπάρχει, περίθαλψη υπάρχει, μεταδοτικές ασθένειες δεν υπήρξαν, το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ εκεί, το ενισχύσαμε και με άλλους γιατρούς,
Είναι εμφανής η παρουσία του κράτους.
Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τους πούμε ότι ο σύννομος δρόμος είναι ο πιο σύντομος δρόμος. Για να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν πρέπει να πάνε σε οργανωμένα κέντρα. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε, η οποία δεν έχει την αποδοχή στο βαθμό που θα θέλαμε, αλλά δεν έχουμε και άλλο τρόπο.

Για την αντίδραση του κράτους
Είναι μια εύκολη, ανέξοδη συζήτηση. Όταν λέω σε έναν δήμαρχο <θέλω να πάρεις 200-300 άτομα> και σου λέει <δεν τους παίρνω>, τι θα κάνεις;
Συναντήθηκα μόλις με τον κ. Πατούλη και του ζήτησα αύριο να συναντήσω το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Διότι υπάρχει το δικαιολογημένο παράπονο, ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μακεδονία. Μου έκανε παράπονα ο δήμαρχος Κιλκίς και έχει απόλυτο δίκιο.
Όταν παίρνεις όμως έναν δήμαρχο και σφυρίζει αδιάφορα τι πρέπει να κάνεις; Να του το επιβάλεις; Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι πρέπει να κατανεμηθεί το πρόβλημα.

Για την συζήτηση στη Βουλή για την Δικαιοσύνη και την Διαφθορά
Η πρώτη πράξη που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1910-11 με τον τότε υπ. Δικαιοσύνης τον Δημητρακόπουλο, ήταν να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη.
Ποιος μιλάει για τη Δικαιοσύνη; Έλεος! Τα παραδικαστικά κυκλώματα δεν άνθισαν κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουμε πολύ καλά πώς έχουν λειτουργήσει κάποιοι. Ξέρουμε πολύ καλά στις διαιτησίες της γίνεται.
Για μένα, αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και καθυστέρησε, είναι να δημοσιοποιήσει τα «πόθεν έσχες» των δικαστών και κυρίως όσων έχουν εμπλακεί σε διαιτητικές διαδικασίες.
Να συμφωνήσουμε όλοι τα κόμματα. Γιατί το δικό μου «πόθεν έσχες» θα πρέπει να το ξέρετε όλοι και όχι των δικαστών – και ιδιαιτέρως όσων είναι στα διοικητικά δικαστήρια; Να δούμε, καθαρίζει ο τόπος ή δεν καθαρίζει;
Λέω κάτι πολύ απλό: Πρέπει να δημοσιευτεί το πόθεν έσχες όλων; Και των βουλευτών όπως δημοσιεύεται και ελέγχεται αλλά και των δικαστών.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ