Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Τι είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση.

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν είμαι παλιός στο Κοινοβούλιο αλλά φοβάμαι ότι δεν κατανοώ αυτό το ποτ-πουρί της πρωθυπουργικής ενημέρωσης. Ενημερωθήκαμε ότι θα έρθει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το σημαντικό θέμα του προσφυγικού. Μίλησε 40 λεπτά, 14 απ΄αυτά για να μας πει τα ίδια πράγματα που είπε την προηγούμενη φορά στη συνάντηση που είχαμε για το προσφυγικό. Θα ήταν πιο χρήσιμο νομίζω για όλους αν ο πρωθυπουργός ήθελε να δώσει μια συνέντευξη Τύπου, να τη δώσει και να μη φέρνει μια συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς πραγματικό αντικείμενο και χωρίς να είναι εδώ, για να αντικρούσει πιθανόν αυτά που θα του πούμε.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε δύο-τρία πράγματα απ΄αυτά που έθεσε ο πρωθυπουργός. Σε σχέση με το προσφυγικό: όλοι γνωρίζουμε, και εμείς το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης το 2015 σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αλλά δεν είναι του παρόντος αυτή η συζήτηση. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να μη κοιτάξουμε πάλι πίσω. Να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή -και εδώ είμαστε σύμφωνοι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ- ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος μπροστά μας, να ενώσουμε τις φωνές μας και ίσως έτσι η Ευρώπη να μας ακούσει. Γιατί το λάθος που κάνει σήμερα η Ευρώπη, ή τουλάχιστον κάποιοι από την Ευρώπη, είναι δυσθεόρατο. Το κάνουν οι συντηρητικές και φοβικές δυνάμεις της Ευρώπης που θέλουν δήθεν να ανακόψουν τη ροή των προσφύγων. Αλλά να την ανακόψουν που; Κάνοντας την Ελλάδα μια φυλακή προσφύγων και μεταναστών. Και φοβάμαι ότι δεν κάνουν λάθος. Φοβάμαι ότι κάποια κράτη, κάποιες κυβερνήσεις έχουν μια συγκεκριμένη επιλογή. Δηλαδή θυσιάζουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες, την αλληλεγγύη και τον ουμανισμό στο βωμό ταπεινών ενστίκτων. Και από την άλλη γίνονται συνομιλητές και τελικά εξυπηρετούν την τουρκική πολιτική που έχει βρει τρόπο με μοχλό το προσφυγικό να βγάλει λεφτά και να κερδίσει πόντους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμείς πριν 10 μήνες από τη Μυτιλήνη σας είχαμε πει τι ερχόταν και σας είχαμε πει τι πρέπει να κάνετε. Καθυστερήσατε. Τώρα τρέχουμε όλοι μαζί να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Με τον μεγάλο κίνδυνο, να απειλούμαστε με έξωση από την Σένγκεν. Πριν από 10 μήνες κάναμε προτάσεις και πριν από λίγες μέρες πήγα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έδωσα πάλι 10 συγκεκριμένες προτάσεις για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Νομίζω ότι πολλές απ΄αυτές τις προτάσεις είναι ενεργές ακόμα. Προτείναμε -και θα προτείνουμε και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών- τη σύσταση μιας εθνικής επιτροπής δράσης όπου θα μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί φορείς αλλά και οι φορείς της κοινωνίας που ασχολούνται με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Προτείναμε επίσης έναν εθνικό συντονιστή ο οποίος θα απευθύνεται και θα λογοδοτεί κατευθείαν στον πρωθυπουργό. Δεν αρκεί ο υπουργός μετανάστευσης. Δε φτάνει. Και βέβαια είπαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει μια γενναία διακομματική πλειοψηφία για να πιεστεί η Ευρώπη και οι εταίροι μας να κάνουν αποδεκτές τις προτάσεις Γιούνκερ. Δηλαδή δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, κατασκευή  hot spots στα παράλια της Τουρκίας και επιστροφή των μεταναστών εντός λίγων ωρών στα τουρκικά εδάφη. Δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή, με τόση καθυστέρηση που έχει υπάρξει, να γίνει μια συνολική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η χώρα μας θα πρέπει να επιμείνει. Θα πρέπει να θέσουμε στην Ευρώπη δύο-τρία ζητήματα στα οποία νομίζω όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ένα απ΄αυτά είναι ότι οι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη και επειδή έρχονται στην Ευρώπη θα πρέπει να κατανέμονται σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης θα πρέπει τολμηρά να αποφασίσουμε με τη συνεργασία και των άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, της FRONTEX, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών, οι μετανάστες να διαχωρίζονται αμέσως από τους πρόσφυγες και να επιστρέφουν στην πρώτη  χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης απ’ όπου και ήρθαν- στην περίπτωσή μας κυρίως από την Τουρκία. Για να συνοψίσω. Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει φύλαξη και των θαλάσσιων συνόρων και με τη συμμετοχή του NATO. Αν δεχτούν στο NATO ότι οι πάγιες θέσεις της χώρας μας δεν αμφισβητούνται, το NATO πρέπει να έχει ρόλο στο Αιγαίο, στα τουρκικά παράλια, να εντοπίζει τις «καραβιές», να εντοπίζει τους λαθρέμπορους και να αποτρέπει ει δυνατόν την ενδυνάμωση των προσφυγικών κυμάτων.
Το πρώτο, λοιπόν είναι η φύλαξη των συνόρων. Το δεύτερο είναι η επιστροφή στην Τουρκία όσων δε δικαιούνται άσυλο και το τρίτο είναι η παροχή ευρωπαϊκού ασύλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι σίγουρο ότι το προσφυγικό ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τις δυνατότητες της χώρας. Προφανώς οι Αυστριακοί αποφασίζουν και θα συνεχίσουν να αποφασίζουν με το φόβο της ακροδεξιάς της χώρας τους και θα πρέπει και εμείς να φτιάξουμε ένα μέτωπο με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ξενοφοβικές συμπεριφορές.
Πάμε, λοιπόν, σε μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πολύ καθυστερημένα αλλά εκεί θα θέλαμε συγκεκριμένες  προτάσεις. Όχι «ήξεις αφήξεις». Κάποιες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης, ή τέλος πάντων, μια συζήτηση επί των προτάσεων που και το Ποτάμι αλλά και η κυρία Γεννηματά έχει υποβάλει.
Θα πρέπει να προσέξουμε κάτι, όμως, κύριοι συνάδελφοι. Όσο καθυστερούμε, χάνονται και άλλες ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο. Και όσο καθυστερούμε, η Ελλάδα γεμίζει στρατόπεδα. Και δεν εννοώ μόνο ως στρατόπεδα τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών. Αναφέρομαι στα στρατόπεδα που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα.
Μίλησα πριν από λίγο με τον κύριο Μπουτάρη. Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχουν αντι-συσπειρώσεις. Υπάρχουν προβλήματα πάρα πολύ έντονα που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε εμείς  τα προβλήματα, η πολιτεία δηλαδή, θα βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Η ανασφάλεια των κατοίκων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας θα τους οδηγήσει σε ακραίες ενέργειες που δε θα μπορούν να ελεγχθούν. Πρέπει να αποτρέψουμε την ενίσχυση ρατσιστικών επιλογών και ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να πάρουμε αποφάσεις. Όχι να μην πάρουμε αποφάσεις.
Πάμε σε ένα θέμα που έθιξε για λίγο ο κύριος Πρωθυπουργός. Μιλώ για την σπείρα που αποκαλύφθηκε στο χώρο του Τύπου, που εκβίαζε για να κερδίζει διαφήμιση και να τη μοιράζει. Και βέβαια πρέπει να συγχαρούμε την ελληνική αστυνομία για την εξάρθρωση αυτής της σπείρας. Υπάρχουν μερικοί στην αστυνομία που αντιστέκονται, που επιμένουν.
Και παρεμπιπτόντως, μιας και μιλάμε για την αστυνομία, θα ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως ποιος είναι ο λόγος που έφαγαν στις κρίσεις τον Σταύρο Σταυρόπουλο. Τι δεν έκανε δηλαδή αυτός ο αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας ; Μιλώ για την απομάκρυνση ενός αστυνομικού που ήταν ο θριαμβευτής σε πολλές μάχες ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και είχε αποκαλύψει αρκετές υποθέσεις διαφθοράς της αστυνομίας, με την εμπλοκή αστυνομικών. Ένας τολμηρός άνθρωπος, ένας τολμηρός αξιωματικός, ο οποίος χάθηκε στις τελευταίες κρίσεις. Δεν έχουμε λάβει μια απάντηση. Από την πρώτη στιγμή διαμαρτυρηθήκαμε αλλά δεν έχουμε πάρει μια απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, για το λόγο για τον οποίο οδηγήθηκε στην αποστρατεία αυτός ο εξαιρετικός αστυνομικός.
Πάμε όμως στη σπείρα που εκβίαζε για να παίρνει διαφημίσεις. Έπαιρνε λεφτά, τα μοίραζε σε κάποιους άλλους και τα λοιπά. Και σε αντάλλαγμα έκανε βρώμικες δουλειές. Έχετε δει τα πρωτοσέλιδα αυτής της εφημερίδας, που ο διευθυντής της κατηγορείται για αυτή την υπόθεση; Τα ‘χετε δει τα πρωτοσέλιδα; Γιατί αυτά τα πρωτοσέλιδα πολεμούσαν- αυτός ο άνθρωπος πολεμούσε- κυρίως τους αντιπάλους της κυβέρνησης. Δηλαδή στα πρωτοσέλιδά τους ήμουν δωροδοκούμενος από τους Ευρωπαίους -δικοί τους οι τίτλοι- ανιψιός πρώην πρωθυπουργού κι άλλα μυθεύματα, εκπρόσωπος των τοκογλύφων, διαπλεκόμενος. Αυτά δηλαδή που έλεγαν κι ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ένας κουβάς λάσπη που περιφερόταν από μέσο σε μέσο. Σε ακροδεξιά site, σε δικά σας site, σε δικούς σας υπαλλήλους που έχουν site στο διαδίκτυο. Διαφορετικές συμμορίες, ίδιο σόι, όπως λέει ο λαός μας. Και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο εγκέφαλος της σπείρας αρθρογραφούσε αριστερά, συνάδελφοι, για το πόσο κινδυνεύει ο Πρωθυπουργός από τη Google. Γέλασε το διαδίκτυο αλλά το κείμενο έμεινε. Κι έχει την υπογραφή του ανθρώπου που κατηγορείται ότι είναι αρχηγός αυτής της σπείρας. Ποια είναι λοιπόν η σχέση κάποιων ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα κουμάσια; Γιατί υπήρξαν – θα σας πω εγώ- υπήρξαν. Δε θέλετε να σας πω και δε θα πω αν δεν ολοκληρωθούν οι έρευνες γιατί εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και περιμένω τα αποτελέσματα. Προσέξτε όμως -υπήρξαν μαρτυρίες των ανθρώπων που συνελήφθησαν  – θα τα δείτε και εσείς στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, που λένε ότι “εμείς προωθούσαμε φιλικά πρωτοσέλιδα για την εφημερίδα. Δουλεύαμε και συνεργαζόμασταν με τον επονομαζόμενο Αρχιμανδρίτη. Υπάρχει μια ερμηνεία για το όνομα του Υπουργού. Δε θέλω να την κάνω εγώ αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις. Ποιος ήταν ο Αρχιμανδρίτης και ποια ήταν η συνεργασία του με αυτό το κύκλωμα;
Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο -που θα μπορέσετε ίσως να απαντήσετε και χωρίς να έχετε ειδική γνώση. Γιατί δε σταματάτε τη ροή πολιτικού χρήματος προς τα μίντια; έχετε προσέξει μια λεπτομέρεια σε αυτή την υπόθεση; από που και ως που μια εταιρεία όπως η ΕΥΔΑΠ που είναι μονοπώλιο στη χώρα μας έχει το 2016 έναν διαφημιστικό προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Πείτε μου, έχετε κάποια απάντηση γιατί η κρατική ΕΥΔΑΠ που δεν απειλείται από καμία άλλη ΕΥΔΑΠ -γιατί ένα είναι το σύστημα ύδρευσης στη χώρα μας- γιατί να έχει 1,5 εκατομμύριο διαφημιστικό προϋπολογισμό ενώ λεφτά δεν υπάρχουν; Και δεν είναι μόνο η ΕΥΔΑΠ, είναι όλοι οι οργανισμοί που διατηρούν μεγάλα διαφημιστικά κονδύλια. Για ποιους; Ποιους θέλουν να εκμαυλίσουν;

Μην υπερασπίζεστε τώρα την ΕΥΔΑΠ, γιατί αν υπερασπίζεστε την ΕΥΔΑΠ, θα ήθελα να ρωτήσω κι άλλα. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς η ΕΥΔΑΠ υπερασπίζεται μια συγκεκριμένη Τράπεζα. Μην υπερασπίζεστε την ΕΥΔΑΠ. Είναι πράγματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ας αφήσουμε αυτή τη κουβέντα.
Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό. Χάρηκε ο πρωθυπουργός που δόθηκε μια απάντηση σ’ ένα οργανωμένο κύκλωμα. Αυτό το κύκλωμα όμως θέλει διερεύνηση. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι του κυκλώματος, λένε ότι δούλευαν για κάποιους για την κυβέρνηση. Δεν είναι ο δικός μου ισχυρισμός, αλλά είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει. Θα πρέπει η κυβέρνηση να πει τη σχέση και τα όρια των σχέσεων με αυτούς τους ανθρώπους.
Θα επιμείνω στο πολιτικό μου ερώτημα. Έχω αναφερθεί και παλιότερα, γιατί τα φαινόμενα αυτά δεν είναι σημερινά. Στην προηγούμενη ομιλία μου στη Βουλή, σ’ εκείνες της ολοσέλιδες, δισέλιδες, τρισέλιδες καταχωρήσεις Αυγουστιάτικα σε ελληνικές εφημερίδες. Οι Έλληνες ήταν σε διακοπές και τότε ο ΕΟΤ για να ενισχύσει κάποια φύλλα διαφήμιζε με πολλές χιλιάδες ευρώ, τα ελληνικά νησιά.
Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο από πολύ παλιά, από τους προϊστορικούς πολιτικούς χρόνους. Πάντα η πολιτική ηγεσία κρατάει κάποια κονδύλια στους οργανισμούς για ενισχύει τα φιλικά φύλα ή τα φιλικά Sites. Αυτό πρέπει για εμάς να σταματήσει. Εάν θέλετε λοιπόν να συμβάλετε στη διακοπή ροής πολιτικού χρήματος, υπάρχει μια πολύ απλή λύση. Δεν υπάρχει λόγος, αυτές οι υπηρεσίες, αυτή την περίοδο, σε αυτή την κρίση, να έχουν τόσα διαφημιστικά κονδύλια. Και αν έχουν να γίνονται όλα διάφανα.
Το πού τα δίνουν, πώς τα δίνουν με τι κριτήρια τα δίνουν, να φαίνονται όλα στο Διαδίκτυο.
Συζητάμε και συζητήσαμε κάποιες θέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά στο δημόσιο. Νομίζω ότι αν πούμε ότι όλα θα είναι διαφανή, όλα θα είναι με διαγωνισμούς, τελειώσαμε. Είναι ένα άρθρο και μια διάταξη που μπορούμε να φέρουμε σε αυτή την υπόθεση. Να τα κάνουμε όλα με διαφάνεια. Να μην υπάρχουν κάποιες θέσεις που πληρώνονται επειδή κάποιος υπουργός αποφασίζει έτσι ή κάποιος υπουργός αποφασίζει κάπως αλλιώς. Να υπάρχουν προκηρύξεις για όλες τις θέσεις, να υπάρχει ένα ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό που να δικαιούνται οι υπουργοί και όλος ο άλλος ο κόσμος να επιλέγεται από το Δημόσιο μετά από διαγωνισμούς. Και εκκρεμεί και μια συγκεκριμένη μας πρόταση. Και θέλω να τη επαναλάβω εδώ στον υπουργό που ασχολείται με τα θέματα της δημόσιας διοίκησης. Έχουμε μια συγκεκριμένη θέση που σας την έχουμε πει: Υπάρχει ο νόμος Τσοχατζόπουλου του 1985, και σας το λέμε και θα σας το ξαναλέμε μέχρι να το καταργήσετε. Έκανε ο κ. Τσοχατζόπουλος το 1985, τα πολιτικά γραφεία των υπουργών δημόσιες υπηρεσίες. Να καταργηθεί. Είναι μια ντροπή, είναι μια επιβολή του κομματικού – πολιτικού συστήματος πάνω στη δημόσια διοίκηση. Η δική μας πρόταση κ. υπουργέ είναι ξεκάθαρη. Να καταργηθεί ο νόμος.
Και κάτι τελευταίο. Επειδή έχετε μια ευαισθησία στα θέματα δικαιοσύνης όπως είδα, θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας για την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, νομίζω, μήνυση που κατέθεσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κυρία Βασιλική Θάνου εναντίον ενός κορυφαίου Συνταγματολόγου, του Σταύρου Τσακυράκη επειδή εξέφρασε μια πολιτική άποψη και έκανε κριτική σε μια πολιτική παρέμβαση της κυρίας Θάνου. Και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μηνύει έναν συνταγματολόγο και προσέξτε γιατί πρέπει να απαντήσετε, γιατί πριν από λίγο καιρό περάσατε μια διάταξη που ενίσχυε παραπάνω την αυθαίρετη δράση της κυρίας Θάνου. Η κυρία Θάνου θα πρέπει να καταλάβει ότι ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα δέχεται κριτική. Πόσω μάλλον από έναν συνταγματολόγο του ύψους και των αγώνων του Σταύρου Τσακυράκη
Σας ευχαριστώ”.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ