Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Γιατί είναι στο πόδι οι Έλληνες κινηματογραφιστές

Δημοσιεύθηκε

στις


Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας προσωπικοτήτων και φορέων του Οπτικοακουστικού κλάδου στην αίθουσα της Δομής Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με θέμα τη συνδιαμόρφωση κοινής πρότασης για την διεκδίκηση της επαναφοράς του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων για την ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφίας και βιομηχανίας, με πρόσκληση σε όλον το χώρο του Οπτικοακουστικού.  
Στη συνάντηση αυτή:
1) αποφασίστηκε η σύσταση Εθνικής Επιτροπής ενιαίας γραμμής, η οποία θα  αποτελείται από προσωπικότητες και εκπροσώπους των φορέων του Πολιτισμού, που θα διεκδικήσει την επαναφορά του ειδικού φόρου πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία για την προώθηση του ως άνω αιτήματος.
2) Αποφασίστηκε η συνυπογραφή της επιστολής στήριξης στο αίτημα της επαναφοράς του ειδικού φόρου που απέστειλαν οι Ευρωπαίοι Σκηνοθέτες στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας.
3) Τονίστηκε το γεγονός ότι πρέπει οι κινηματογραφιστές να επιμείνουν στην επαναφορά του ειδικού φόρου, ως έχει, διότι ο φόρος δεν ήταν υπέρ τρίτων αλλά αναπτυξιακός για την Ελληνική Κινηματογραφία και ότι εσφαλμένα καταργήθηκε.
4) α) Έγινε αναφορά στο καθεστώς φορολογίας επί των εισιτηρίων για την κινηματογραφική ανάπτυξη και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που ως επί των πλείστων, επιβάλλουν ειδικό φόρο στα εισιτήρια για την ανάπτυξη της εθνικής τους κινηματογραφίας, χώρες όπως η Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο,Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Τσεχία, Κύπρος.
β) Για παράδειγμα στην Γαλλία ο φόρος που ανέρχεται στο 10,72% επί των εισιτηρίων, από την 1η Ιανουαρίου 2007, εισπράττεται απευθείας από το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνδυασμό με την υπηρεσία εβδομαδιαίου ελέγχου των εσόδων εκμετάλλευσης. Απ’ αυτήν την ημερομηνία το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου υποκαθιστά την Γενική Γραμματεία Εσόδων του κράτους στην είσπραξη, την υποδοχή και εγγραφή των δηλώσεων και τον έλεγχο αυτών. Τα εισιτήρια που κόπηκαν στην Γαλλία για το 2014 ανήλθαν στα 209 εκατομμύρια εισιτήρια. Τα δε 91 εκατομμύρια εισιτήρια ήταν σε εθνικές τους παραγωγές!!!
5) Βάσει στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών και της έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα, προκύπτει ότι η δραστηριότητα του οπτικοακουστικού κλάδου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι συνεισέφερε το 2013 κατά έως και €686 εκατομμύρια στο ΑΕΠ της χώρας. Σε όρους κρατικών εσόδων, η συνεισφορά του κλάδου αγγίζει, κατά προσέγγιση, τα €159 εκατομμύρια.
6) Αίτημα των ελλήνων κινηματογραφιστών είναι να γίνει μείωση ΦΠΑ στην τιμή των κινηματογραφικών εισιτηρίων από το 23% που είναι σήμερα, όπως ισχύει στις αντίστοιχες θεατρικές και μουσικές αίθουσες.
Την συνάντηση συντόνισε ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ