Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Δημοτική Βιβλιοθήκη και Μουσείο

Δημοσιεύθηκε

στις


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής λειτουργεί από το 1985 και σήμερα στεγάζεται σε κτίσμα που ανέγειρε ο Δήμος στο οικόπεδο που βρίσκεται και το Μουσείο Κοντόπουλου, στην οδό Αλέκου Κοντόπουλου 13. Είναι δανειστική, διαθέτει αναγνωστήριο, 35.000 τόμους βιβλίων και τίτλους περιοδικών καθώς και παιδικό τμήμα. Συνεργάζεται με τα σχολεία, ώστε μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα παιδιά να γνωρίσουν το χώρο και το υλικό της. Επιδίδεται σε μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα, αφού στον κήπο της διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για παιδιά. Επίσης, λειτουργεί παράρτημά της στην περιοχή Κοντόπευκο, στην οδό Χίου και Σωτήρος 2.

Μουσείο
Το 1999 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, στην οικία – εργαστήριο, όπου έζησε και εργάστηκε ο επιφανής ζωγράφος και διανοητής Αλέκος Κοντόπουλος. Η ίδρυση του Μουσείου έγινε μετά από δωρεά και κοινή επιθυμία του καλλιτέχνη και της συζύγου του Μαρσέλ Κοντοπούλου. Περιλαμβάνει τμήμα του σπιτιού και σχεδόν ανέπαφο το εργαστήριο του ζωγράφου. Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να δει αρκετούς πίνακες, χαρακτηριστικούς της εξελικτικής πορείας του καλλιτέχνη, σχέδια, προσωπικά αντικείμενα και σπάνιες αρχειακές φωτογραφίες καθώς και το σύνολο της εκτεταμένης βιβλιοθήκης του. Ανεβαίνοντας στο εργαστήριο, ο επισκέπτης συναντά ανέπαφα τα σύνεργα της ζωγραφικής του. Το τμήμα του Μουσείου φροντίζει για την καλή λειτουργία της συλλογής ελέγχοντας την υλικοτεχνική υποδομή στους χώρους του και πραγματοποιεί ενημερωτικές ξεναγήσεις σε μεμονωμένα άτομα και ομάδες καθώς και ειδικές ξεναγήσεις σε επιστημονικούς φορείς. Σχεδιάζει, υλοποιεί και εκτελεί οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προωθεί τη συνεργασία φορέων και την προβολή θεμάτων που σχετίζονται με το έργο του ζωγράφου ενώ παράλληλα καταγράφει και αρχειοθετεί το σύνολο του μουσειακού υλικού.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Παρασκευή: Μια πόλη με ιστορία στη σκιά του Υμηττού

H «Αμαρυλλίς» της Αγίας Παρασκευής

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Θέκλας

Πολιτιστικό μνημείο η Βίλα Ιόλα

-Πηγή αποτέλεσε‭ ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων.

– H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμο

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ