Connect with us

Κοινωνία

Η δύναμη των γυναικών σε πρώτο πλάνο στην έκθεση «Captivity» – Αποκλειστική συνέντευξη με τη δημιουργό Μ. Σταυρινού

Published

on

Καθήλωσε το κοινό η έκθεση της Μ. Σταυρινού στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου

Η πολυεικαστική έκθεση «Captivity – Αιχμαλωσία» της Μερόπης Σταυρινού άνοιξε τις πύλες της το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, “αιχμαλωτίζοντας” τη ματιά και την προσοχή εκατοντάδων επισκεπτών.

Οι καθηλωτικές φωτογραφίες της Μερόπης Σταυρινού, εμπνευσμένες από την εξέγερση των γυναικών στο Ιράν, το Σεπτέμβριο του 2022, αναδεικνύουν την καταπίεση και τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στο Ιράν αλλά και σε όλο τον κόσμο, από ένα σύστημα που φοβάται την ομορφιά, την έμπνευση, και τη δημιουργικότητά τους, όπως σημειώνει η φωτογράφος.

 

 

 

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των γυναικών από το Ιράν και το Αφγανιστάν, που δέχτηκαν να μιλήσουν στη φωτογράφο για τη δημιουργία του βίντεο που προβάλλεται στο χώρο της έκθεσης και το οποίο οι παριστάμενοι/νες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον.

Για τον τρόπο που εμπνεύστηκε τις φωτογραφίες της μίλησε η δημιουργός Μερόπη Σταυρινού, ευχαρίστησε το Δήμο Χαλανδρίου για την υπέροχη φιλοξενία και αμέριστη στήριξη στην υλοποίηση της έκθεσης, ενώ υποστήριξε ότι καθοριστική ήταν η συμβολή των γυναικών από το Ιράν και το Αφγανιστάν, που, ξεπερνώντας τους φόβους τους, δέχτηκαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

 

 

 

 

«Τα μαλλιά που σαρώνουν σαν ανεμοστρόβιλος την ιστορία»

Οι αφγανικής καταγωγής αδερφές Hana και Karime Ganji, που διέφυγαν από το Ιράν, όπου μεγάλωσαν, και κατάφεραν να ξαναστήσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα, συγκλόνισαν το κοινό με τις προσωπικές τους μαρτυρίες για την ασύλληπτη βία που δέχτηκαν οι ίδιες και την οποία εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες στo Ιράν και το Αφγανιστάν, αλλά και με το ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλαν με την έκκληση προς όλες τις γυναίκες να «μένουμε ενωμένες και να πολεμάμε για μια δίκαιη κοινωνία», όπως είπε η Hana.

«Ελπίζω να έρθει η μέρα που οι γυναίκες στη χώρα μου θα κερδίσουν την ελευθερία που μας στέρησε η πατριαρχία και οι φανατικοί ισλαμιστές», συμπλήρωσε η αδερφή της Karime.

 

 

 

Στους ποικίλους τρόπους που καταπιέζονται οι γυναίκες ανά τον κόσμο, αναφέρθηκε η πνευμονολόγος, αλληλέγγυα Μαρία Ντάσιου, όπως επίσης στις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και στα αισιόδοξα μηνύματα που γεννούν κινήματα όπως το me too. «Oι γυναίκες μόνο ελεύθερες μπορούμε να μεγαλώσουμε ελεύθερους άνδρες χέρι – χέρι με τις κόρες μας, και να σπάσουμε τα δεσμά της πατριαρχίας», κατέληξε.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακή περσική μουσική, με τους δεξιοτέχνες  Nashwan Farok, Πάνο Μαυρή, Βαγγέλη Χατζόπουλο, τον εκπληκτικό χορό της Γεωργίας Δήμου και την ποίηση του Saied Ghasemi για «τα μαλλιά που σαρώνουν σαν ανεμοστρόβιλος την ιστορία», αλλά και γι’ αυτό που θα γραφτεί στην ιστορία «γυναίκα, ζωή, ελευθερία»!

 

 

 

Μετά από απαίτηση του κοινού, οι αδερφές Hana και Karime Ganji θα βρίσκονται στο χώρο της έκθεσης και σήμερα (Σάββατο 20 Μαΐου), για να μιλήσουν με τον κόσμο και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις.

 

 

Η Μερόπη Σταυρινού στο Χ-τύπο: “Η συναισθηματική φόρτιση ήταν μεγάλη”

Ο Χ-τύπος είχε την ευκαιρία συνομιλήσει αποκλειστικά με τη δημιουργό της έκθεσης, κα Μερόπη Σταυρινού, η οποία μας μετέφερε τόσο την ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, όσο και το κλίμα που επικρατούσε κατά τη δημιουργική διαδικασία, αλλά και τα σχόλια που την έχουν αγγίξει περισσότερο μέχρι στιγμής.

 

 

 

Η έκθεση όπως γνωρίζουμε είναι μεν εμπνευσμένη από τις πρόσφατες εξεγέρσεις των γυναικών στο Ιράν, ωστόσο στην περιγραφή αναφέρεται πως προβάλλει τη γενικότερη καταπίεση και βία που υφίστανται οι γυναίκες. Θέλετε να μας εντάξετε λίγο πιο “βαθιά” στις σκέψεις σας πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας της φωτογράφισης; Πώς οραματιζόσασταν τις εικόνες και βγήκε το αποτέλεσμα όπως το περιμένατε;

Παρακολουθώντας τα γεγονότα στο Ιράν, το Σεπτέμβρη του 2022, με άφησαν άφωνη και άυπνη για πολλές νύχτες. Ο θυμός, η οργή και η ανάγκη μου να βρίσκομαι ανάμεσά τους, με οδήγησαν σε αυτό που βλέπουμε σήμερα. Ο αγώνας τους ήταν η πηγή έμπνευσής μου. Έτσι, άρχισαν να δημιουργούνται στο μυαλό μου οι πρώτες εικόνες των γυναικών ενωμένες με τα μαλλιά τους. Κατά το σετ της φωτογράφησης, η συναισθηματική φόρτιση ήταν μεγάλη. Τα μοντέλα, αφού είδαν το αποτέλεσμα, προχείρως, βούρκωναν κι αγκαλιάζονταν. Κι εδώ, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες οι γυναίκες που πήραν μέρος ήταν παντελώς άγνωστες αναμεταξύ τους. Άρα, είμαι πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Για εμένα ήταν εύκολο να “βλέπω” αυτό που αποτύπωσα μέσα από μία φωτογραφία, αλλά το δώρο, το μεγάλο δώρο, ήταν όταν έβλεπα την αντίδραση του κόσμου. Στο πόσο, τελικά, πέρασε στον κόσμο.

 

Ήταν εύκολο να σας εμπιστευτούν με τις ιστορίες τους οι γυναίκες από το Ιράν και το Αφγανιστάν που συμμετείχαν στη δημιουργία της έκθεσης;

Η καθημερινή επαφή μαζί τους, το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ήταν το εισιτήριο για τις ιστορίες τους. Η τριβή και η κατανόηση, παίζουν το σημαντικότερο ρόλο.

 

 

 

Τα κοινωνικά ζητήματα αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για το έργο σας;

Τα κοινωνικά ζητήματα είναι κομμάτι της καθημερινότητας μου. Όπως το προσφυγικό, οι κακοποιημένες γυναίκες, τα ασυνόδευτα παιδιά που περνάνε καθημερινά τα σύνορα. Δεν είχα τη “δύναμη” να σηκώσω την φωτογραφική μου μηχανή και να τα αποτυπώσω όλα. Ωστόσο, τώρα, η κακοποίηση και καταπίεση των γυναικών είναι προσωπική υπόθεση, άρα ήταν μονόδρομος η δημιουργία αυτού του έργου. Λέω προσωπική υπόθεση, γιατί στο στενό μου κύκλο, έχω γυναίκες που έχουν βιώσει διάφορες μορφές βίας.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις του κοινού που έχουν επισκεφθεί την έκθεση; Έχετε ξεχωρίσει κάποιο
σχόλιο;

Ευτυχώς, τα σχόλια ήταν θετικά. Τα σχόλια είναι ποικιλόμορφα. Το σημαντικότερο σχόλιο για εμένα είναι οι ματιές. Όταν η ματιά του επισκέπτη συναντιέται με τη δική μου, και βλέπω τη συγκίνηση, δάκρυ, βούρκωμα στο βλέμμα του. Και φυσικά ακολουθεί μία αγκαλιά. Αυτό είναι το πιο δυνατό σχόλιο για το έργο μου. Κατά τ’ αλλά θα γράψω αναφορικά κάποια που άκουσα:

– “Είχα μία ανησυχία το τι θα δω πριν έρθω στο χώρο της έκθεσης, αλλά το αποτέλεσμα με έχει αφήσει άφωνη.”

– “Μας εμπνέεις με το πάθος σου και δυναμικότητά σου. Για κάποιο λόγο ήμουν στην αδράνεια, ωστόσο, τώρα με παρακινείς να ξανά ασχοληθώ ενεργά με τα κοινωνικά ζητήματα.”

– “Δεν είναι φωτογραφική έκθεση, αλλά κατάθεση ψυχής. Σε ευχαριστώ που μας χάρισες ένα κομμάτι του εαυτού σου.”

Πρόκειται να “ταξιδέψει” και αλλού; Γενικά έχετε κάποια άλλα σχέδια για το μέλλον;

Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για να φιλοξενηθεί σε άλλους δήμους της Αττικής, αλλά ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί κάτι επίσημα. Τώρα, όσον αφορά το μέλλον, ήδη με ρωτάνε ποιο είναι το επόμενο θέμα για να εκθέσω, ωστόσο, δεν έχω απάντηση, γιατί προφανώς πάλι θα παρακινηθώ από το συναίσθημά μου και την ανάγκη μου προς επικοινωνία και ανάδειξή του.

 

 

 

 

INFO

  • Διάρκεια: Έως 20 Μαΐου 2023
  • Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 21:00
  • Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου (Αντιγόνης & Δαναΐδων, Χαλάνδρι (πρόσβαση από Μετρό Νομισματοκοπείου).
  • Εικαστικές δημιουργίες: Μερόπη Σταυρινού
  • Υπόλοιποι συντελεστές:
    Hairstylist: Κατερίνα Μαυρομιχάλη
    Video editor: Αντώνης Αντωνόπουλος

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ