Πολιτισμός
Λίνα Μενδώνη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη: Έκθεση «Περικλής και Ντίκος Βυζάντιος- Ζωγραφικές Συγγένειες και Αντιθέσεις»,

- Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, την έκθεση «Περικλής και Ντίκος Βυζάντιος Ι Ζωγραφικές Συγγένειες και Αντιθέσεις».
Το έργο των κορυφαίων ζωγράφων Περικλή και Ντίκου Βυζάντιου, πατέρα και γιου, παρουσιάζεται, για πρώτη φορά μαζί, σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, με σημαντικά έργα της καλλιτεχνικής τους διαδρομής. Μέρος των έργων προέρχεται από τη συλλογή του Αλέξανδρου Λιακόπουλου και συμπληρώνεται με δανεισμούς από τις συλλογές των Αντώνη Κομνηνού, ΕΜΣΤ, Νίκου Παπαγεωργίου, Κυριάκου Τσιφλάκου, και Χρήστου Λαρσινού.
Η Υπουργός Πολιτισμού στον χαιρετισμό της σημείωσε: «Ο Περικλής και ο Ντίκος Βυζάντιος αποτελούν, αναμφίβολα, δύο μετεωρικές μορφές της Τέχνης μας, με σημαντικότατο αποτύπωμα, το οποίο ακόμα δεν έχει πλήρως αναδειχθεί. Σε αυτό στοχεύει, και το πετυχαίνει στο έπακρο, η έκθεση, που εκκινεί προσφυώς από τον δεσμό πατέρα και γιου, δύο ζωγράφων για να μυήσει στα ελατήρια, την έκφραση και το περιεχόμενο του καλλιτεχνικού τους σύμπαντος. Να ανιχνεύσει τις αναπόφευκτες, ενδεχομένως και αμφίδρομες, επιρροές, να αναδείξει, όμως ταυτόχρονα, και τις σημαντικές τους αποκλίσεις».
Όπως επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη, «Η σημασία και η ακτινοβολία της έκθεσης δεν έγκεινται όμως μόνο στην κατ’ αντίστιξη του έργου δύο κορυφαίων καλλιτεχνών, του πατέρα και του γιου, και στην ανάδειξη των συγγενειών και των αποκλίσεών τους ή των επιρροών τους από διαφορετικές τεχνοτροπίες και ρεύματα. Γιατί η έκθεση, μέσω των δύο αυτών δημιουργών, διατρέχει σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα τέχνης, επιτρέποντας σε όλους μας ευρύτερη αναψηλάφηση των τάσεων και των αναζητήσεων που επηρεάζουν δύο αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της».
Η Υπουργός τόνισε ότι «η έκθεση συνεπώς έχει αυτονόητη καλλιτεχνική αξία, δεδομένου ότι μας ξανασυστήνει δύο σπουδαίους ζωγράφους, ανοίγοντας όμως και άγνωστες πτυχές της εργογραφίας τους με ευρύτερες συνδηλώσεις».
Ο Περικλής και ο Ντίκος Βυζάντιος είχαν κοινή αφετηρία στην τριβή με την τέχνη, καθώς σπούδασαν και οι δύο στη σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Ο Περικλής επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα για να πολεμήσει για την πατρίδα ως και το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, εκθέτοντας μάλιστα έργα του ως πολεμικός ζωγράφος μαζί με τον Παύλο Ροδοκανάκη και τον Σπύρο Παπαλουκά, τα οποία δυστυχώς χάθηκαν με την κατάρρευση του μετώπου. Στη συνέχεια ακολούθησε η ανοδική του πορεία, δημιουργώντας και εκθέτοντας την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνίδρυσε την ομάδα Ατελιέ που αργότερα εξελίχθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την πρώτη ιδιωτική σχολή ζωγραφικής, συμμετέχοντας στη σύσταση του Συνδέσμου Ελλήνων Ζωγράφων και υπηρετώντας ως Διευθυντής των παραρτημάτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στους Δελφούς και την Ύδρα, όπου έζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια. Ο Περικλής Βυζάντιος υπήρξε πρωτοπόρος της διακόσμησης και της σκηνογραφίας. Ήδη από το 1917 φιλοτέχνησε τα σκηνικά για την Ειρήνη του Αριστοφάνη, αλλά και της διαφήμισης. Στον Περικλή ανήκει το αειθαλές σλόγκαν του Εθνικού Λαχείου « Ένας στους 2 κερδίζει».
Ο Ντίκος Βυζάντιος πέρασε και αυτός από το Παρίσι μαζί με τη μεγάλη ομάδα των Ελλήνων με τις υποτροφίες του Οκτάβιου Μερλιέ, έχοντας όμως ήδη σπουδάσει στην Αθήνα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το Παρίσι παρέμεινε ο εκλεκτός τόπος διαμονής και δημιουργίας του. Εξέθεσε έργα στις επιφανέστερες γκαλερί και στην δική μας Εθνική Πινακοθήκη, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ανθρώπων, του πολιτισμού και της τέχνης, όπως ο Ευγένιος Ιονέσκο και ο Μισέλ Φουκώ, οι οποίοι έγραψαν κείμενα για τις απεικονίσεις και τις ζωγραφικές δημιουργίες του. Ξεκινώντας από ημι-αφηρημένες συλλήψεις, μετέστη σταδιακά προς την παραστατικότητα την οποία κατά καιρούς χρωμάτισαν εξπρεσιονιστικές τάσεις στις οποίες υποσημείωσε με μια έκδηλη υπαρξιακή διάθεση. Αφιστάμενος από τη στάση του πατέρα του, επηρεασμένος αρχικά από τη σύγχρονη γαλλική ζωγραφική, αναπαριστούσε σκηνές από τη ζωή της υψηλής κοινωνίας με πολυτελή εσωτερικά σπιτιών και πορτρέτα των ενοίκων τους για να περάσει κατά την περίοδο της Ύδρας στην Τοπιογραφία.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο με τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στα εγκαίνια της έκθεσης «Περικλής και Ντίκος Βυζάντιος Ι Ζωγραφικές Συγγένειες και Αντιθέσεις», στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024