Connect with us

Πολιτισμός

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Θέκλας

Published

on


Ο Ναός της Αγίας Θέκλας, που βρίσκεται στην περιοχή Σταυρός του Δήμου Αγίας Παρασκευής επί της λεωφόρου Μεσογείων και συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία της πόλης βάσει της έρευνας* του Συνδέσμου Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων. Αρχικά ο ναός ήταν απλός, τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος, χρονολογημένος στα τέλη του 12ου – αρχές 13ου αιώνα. Ωστόσο, σήμερα μας παραδόθηκε ως μονόχωρος καμαροσκέπαστος. Συνδέεται πιθανότατα με τη γειτονική Μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στον Υμηττό. Αυτό προκύπτει και από το οδόσημο που κατασκευάστηκε το 1238 και τοποθετήθηκε βόρεια της οδού που οδηγούσε στα Μεσόγεια (σημερινή λεωφόρος Μεσογείων), για να σηματοδοτήσει τη σύνδεση της πεδιάδας των Αθηνών με αυτή των Μεσογείων. Πρόκειται για το ονομαζόμενο Κιόνιο του Νεοφύτου, κατασκευασμένο από τον μοναχό Νεόφυτο, ο οποίος πιθανότατα μόνασε στον Άγιο Ιωάννη τον Κυνηγό. Μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο του ναού της Αγίας Θέκλας όπου και εκτίθεται σήμερα μαζί με άλλα αρχιτεκτονικά μέλη. Ο ναός δεν αναφέρεται σε ιστορικές πηγές. Ωστόσο, το ενεπίγραφο κιόνιο του Νεοφύτου αποτελεί σημαντική αρχαιολογική πηγή. Ο βυζαντινολόγος Ορλάνδος αναφέρει ότι έχει παραδοθεί ως Αγία Παρασκευή, Αγία Τριάδα, ή απλώς Αγία. Στη σημερινή του μορφή, χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους, πιθανότατα στο 16ο ή 17ο αιώνα.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Παρασκευή: Μια πόλη με ιστορία στη σκιά του Υμηττού

Πολιτιστικό μνημείο η Βίλα Ιόλα

H «Αμαρυλλίς» της Αγίας Παρασκευής

*Πηγή αποτέλεσε‭ ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων. ‬

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ