Νέας Ιωνίας
Παρουσίαση βιβλίου του Β. Μηνακάκη από την Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας
Την παρουσίαση του βιβλίου «Μετά την πανδημία COVID-19 – Τι είδους κόσμο θέλουμε;» του Βασίλη Μηνακάκη διοργανώνει η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”.
Πρόκειται για ένα βιβλίο – ανάλυση της πραγματικότητας που αναδεικνύεται στην Covid και μετά – Covid εποχή, το οποίο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 19:00 μέσω livestreaming, ενώ θα ακολουθήσει και συζήτηση με τον συγγραφέα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η περίοδος της πανδημίας που βιώνουμε φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά αδιεξόδων της πολιτικής της «Ελεύθερης Αγοράς».
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η ρομποτική, στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης και το κατά πόσο θα βελτιωθεί η ζωή μας. Ενώ όμως τα επιστημονικά συνέδρια και ο τεχνολογικός παράδεισος της Silicon Valley αλληλεπιδρούσαν με σκοπό την επόμενη μέρα, για την οποία εξετάζονταν σενάρια ακόμα και για τρισδιάστατες εκτυπώσεις ζωτικών οργάνων, η υγειονομική κοινότητα και κατ’ επέκταση όλοι μας, βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία.
Στον καπιταλιστικό παράδεισο των Η.Π.Α το ιατρικό προσωπικό φόρεσε σακούλες σκουπιδιών επειδή είχαν εξαντληθεί οι προστατευτικές στολές. Ο πρόεδρος της Ιταλίας κατέβασε την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το γραφείο του για να διαμαρτυρηθεί για την επιλογή της ΕΕ να ακολουθήσει την πολιτική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν βοήθεια από την Κούβα. Ενώ όλοι ξέχασαν για λίγο την ελεύθερη αγορά και στράφηκαν προς την κρατική παρέμβαση. Στην πλέον φαιδρή εκδοχή βρέθηκαν καπιταλιστικά κράτη να κλέβουν καπιταλιστικά κράτη, με την αλληλεγγύη της ΕΕ να αποδεικνύεται αυταπάτη.
Οπαδοί των θεωριών περί του «τέλους της εργασίας» ανακάλυψαν τον αναντικατάστατο ρόλο των Απαρατήρητων, των εργαζόμενων στη διατροφική αλυσίδα, στις υπηρεσίες delivery, στην παραγωγή υγειονομικού υλικού.
Από τη μια, αυτές οι αντιφάσεις. Από την άλλη, το lockdown και η διαπίστωση ότι ο μ.κ. (μετά κορωνοϊό) κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός. Τι βρίσκεται πίσω από όλα αυτά; Μπορούν να ιχνηλατηθούν εσωτερικές συνάφειες, να αποκρυπτογραφηθούν συσχετίσεις μεταξύ φαινομενικά μη σχετιζόμενων παραγόντων;
Η πανδημία φέρνει στο προσκήνιο τους Ιππότες της καπιταλιστικής Αποκάλυψης: ιδιωτική ιδιοκτησία – εμπορευματοποίηση – εκμετάλλευση – ανταγωνισμός – καταπίεση. Και μαζί το ερώτημα: «Τι είδους κόσμο θέλουμε;».