Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Φιλίππου στο Πνευματικό Κέντρο Αυλώνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός – λαογράφος – γλωσσολόγος ΠΕΤΡΟΣ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗΣ (1878-1936)» διοργάνωσαν το Σάββατο 19 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Αυλώνα ο Σύλλογος Αυλωνιτών «Το Σάλεσι» και οι Εκδόσεις ΑΩ.

Και σε αυτή την παρουσίαση έγινε αναφορά στη συμβολή του Πέτρου Φουρίκη στη μελέτη της ιστορίας και της γλώσσας των Αρβανιτών στην Ελλάδα, καθώς ο Φουρίκης ήταν εκείνος που πρώτος έθεσε τις βάσεις για τη νεότερη αλβανολογία – αρβανιτολογία, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν έκανε κάποιο εθνικό κακό γιατί πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό φανέρωνε κομμάτια της ελληνικής ζωής κρυμμένα μέσα στην ψυχή και τις συνήθειες των ομοφύλων του.

Για το βιβλίο μίλησαν η Δρ. Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας – Εθνολογίας και Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ζωή Μάργαρη, ο Αν. Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παντελίδης και ο συγγραφέας Γιώργος Σαλεμής.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσφορά του Φουρίκη με τις ιστορικές, λαογραφικές και γλωσσολογικές μελέτες που είχε εκπονήσει καθώς και στη σπουδαία προσωπικότητά του.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του Συλλόγου «Το Σάλεσι» Μαίρη Σαμπάνη, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου ανάγνωσε η Κούλα Καραΐσκου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία του τραγουδιού ο «Πηλός» (αφορά σε τραγούδια και στιχάκια που έλεγαν οι νέοι και οι νέες της Κούλουρης την Πέμπτη του Πάσχα, όταν ομαδικά μετέβαιναν σε μια σπηλιά στη περιοχή Κατσηβίλα προκειμένου να μαζέψουν τον πηλό, που τους χρησίμευε κυρίως για να λούζονται και για τον καθαρισμό του σώματος. Η όλη διαδικασία βεβαίως εξελισσόταν σε ένα ανοιξιάτικο πανηγύρι), από τον Σπύρο Μπρέμπο και με τοπικούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου «Το Σάλεσι» με χοροδιδάσκαλο τη Γιούλη Νταβαρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ