Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Πολιτιστικές συναντήσεις στην Αγία Παρασκευή

Δημοσιεύθηκε

στις


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου διοργανώνει και φέτος έως τις 5 Ιουλίου τις καλοκαιρινές της εκδηλώσεις που φέρουν το όνομα του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου και διανοητή Αλέκου Κοντόπουλου.  Οι «Πολιτιστικές Συναντήσεις Αλέκος Κοντόπουλος», αποτελούν  συνέχεια του  καταξιωμένου και με ευρεία αποδοχή «10ήμερου Αλέκος Κοντόπουλος». Συναντήσεις με ξεχωριστούς εκπροσώπους της λογοτεχνίας, της μουσικής και του θεάτρου, μέσα από παρουσιάσεις βιβλίων, ιστορίες, συναυλίες, παραστάσεις και παράλληλη ξενάγηση στην οικία-εργαστήριο του καλλιτέχνη. Σε αυτή την πολιτιστική γιορτή, στον φιλόξενο κήπο της Βιβλιοθήκης – Μουσείου, στο βουνό και στις πλατείες, στις γειτονιές της πόλης.
           
Είσοδος Ελεύθερη. Ωρα έναρξης στις 21:00.

Πρόγραμμα

Παρασκευή   26/6/2015  στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ Κοντόπευκο, 9.00μ.μ.
Μουσική  Μελίνα   –   Μάνος “Με είκοσι φθινόπωρα και άνοιξη καμία”
Μια βραδιά αφιερωμένη στην ιδιαίτερη  σχέση της Μελίνας Μερκούρη και του Μάνου Χατζιδάκι. Ομιλητής ο δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης.
Θα τραγουδήσουν τραγούδια από τη συνεργασία τους στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ο συνεργάτης και  μαθητής του Μάνου Χατζιδάκι Ηλίας  Λιούγκος  και η ερμηνεύτρια Σοφία Παπάζογλου.  
Στέλλα  Κυπραίου:  κιθάρα, ενορχήστρωση, Στάθης  Κιοσόγλου:  κλαρίνο-φλάουτo, Μιλτιάδης  Παπαστάμου: βιολί-μαντολίνο, Δέσποινα  Στεφανίδου: πιάνο.
Καλλιτεχνική επιμέλεια:  Ηλίας Λιούγκος.

Σάββατο    27/6/2015  στο 2ο Γυμνάσιο, Νεαπόλεως, 9.00μ.μ.
Θέατρο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο».
Η Oμάδα Θεάτρου Ιδέα παρουσιάζει και υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare. Δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου σε ένα τρελό παιχνίδι μεταμορφώσεων.  Ο Κώστας Γάκης συμμετέχει ενεργά, παίζοντας πιάνο, κιθάρα, κρουστά.
Σκηνοθεσία – διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Ερμηνεύουν: Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη, Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Κυριακή   28/6/2015  στον ΚΗΠΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ, 9.00 μ.μ.
Κινηματογράφος + Βιβλίο «Όταν η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο»
Ο σαγηνευτικός διάλογος μεταξύ των δύο τεχνών, μέσα από ταινίες μικρού μήκους.
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει… επιλέγει και προτείνει ταινίες μικρού μήκους βασισμένες σε λογοτεχνικά κείμενα.
Ομιλητές: Τάσος Γουδέλης, συγγραφέας, ιδρυτής το λογοτεχνικού περιοδικού «Το Δέντρο» και   Γιάννης Σολδάτος, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Αιγόκερως»

Δευτέρα    29/6/2015  στον ΚΗΠΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ, 9.00μ.μ.
Βιβλίο ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ Ο ποιητής στον κήπο της Βιβλιοθήκης
Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, κριτικός βιβλίων, δημοσιογράφος, διευθυντής του  περιοδικού «Αναγνώστης», παρουσιάζει το τελευταίο βιβλίο του Τίτου Πατρίκιου με τίτλο «Ο Πειρασμός της Νοσταλγίας» Σημειώσεις καθημερινότητας, εκδόσεις Κίχλη.
Ο Τίτος Πατρίκιος θα διαβάσει ποιήματά του και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Τρίτη 30/6/2015  στον ΚΗΠΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ, 9.00μ.μ.
Θέατρο «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα»
Ο Διαχρονικός Λόγος ενός Μεγάλου Έλληνα για το Σήμερα. «Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο  ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την “απελέκητη γραφή” του. Ο Θανάσης Σαράντος εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και ερμηνεύει  «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα».
Μουσικός επί σκηνής: Στέλιος Βαρβέρης (πολίτικη λύρα, ούτι, σάζι, μπουζούκι, γιαλί ταμπούρ), Μουσική σύνθεση: Τζιχάν Τούρκογλου

Τετάρτη  1/7/2015  στον ΚΗΠΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ, 9.00μ.μ.
Βιβλίο « Ένα βιολί διηγείται!»ΝΑΝΣΗ ΤΟΥΜΠΑΚΑΡΗ/ Εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
Ανακαλύπτουμε τον κόσμο των λαϊκών μουσικών οργάνων, μέσα από μια αφήγηση, που θα μας βοηθήσει να ταξιδέψουμε με το μυαλό και την καρδιά, γνωρίζοντας τον μουσικό πολιτισμό του Ελλαδικού χώρου με τρόπο άμεσο και γοητευτικό.
Ομιλητής : Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Αφηγητής: Γιάννης Νταγιάκος, καραγκιοζοπαίχτης
Μουσικοί : Δημήτρης Κώτσικας: κλαρίνο, Δημήτρης Κατσούλης: βιολί, Νίκος Αγγελόπουλος: λαούτο, Στέλλα Βαλάση: σαντούρι, Θανάσης Κώτσικας: κρουστά, Ηλίας Γάκος: τραγούδι.

Πέμπτη      2/7/2015  στο ΠΑΡΚΟ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ, 9.00μ.μ.
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ- ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ «Φεγγαράκι μου λαμπρό…»
Η  αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη ιστορεί ένα ύμνο για τη Σελήνη… με φόντο το φεγγάρι. Πανάρχαιοι θρύλοι, ιστορήσεις για τις μαγικές δυνάμεις του φεγγαριού, εξωτικά παραμύθια για έρωτες μυθικούς, ερωτικά ποιήματα και τραγούδια, που υμνούν το ασημένιο φως του. Η ίδια επιμελείται τα κείμενα και τραγουδάει με τη συνοδεία του μουσικού δεξιοτέχνη του νέυ Χάρη Λαμπράκη. Για το φεγγάρι στη λαογραφία, θα μιλήσει η Καίτη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως διευθύντρια Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών/  Για το φεγγάρι στην επιστήμη, θα μιλήσει ο φυσικός Μάρκος Κατσάνος.

Παρασκευή   3/7/2015  στον ΚΗΠΟ της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ, 9.00μ.μ.
Μουσική+ Κινηματογράφος «TEMPO Y EMOCION» Ρυθμός & συναίσθημα. Ένα ταξίδι στο χρόνο με μουσικές και αγαπημένα τραγούδια που σφράγισαν τον παγκόσμιο κινηματογράφο.
Μαρία Ρεμπούτσικα: βιολί, τραγούδι, καλλιτεχνική επιμέλεια
Ευαγγελία Μιχαηλίδου: πιάνο, Ειρήνη Σγουρίδου: φλάουτο, τραγούδι
Θανάσης Σοφράς: μπάσο, Κώστας Καλογήρου: τύμπανα
Ραχήλ Καλαντζοπούλου: video art
Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Σάββατο   4/7/2015  στον ΚΗΠΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ, 9.00 μ.μ.
Θέατρο «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου». Ένα έργο του Κώστα Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Η Σταματία γεννημένη στην Αθήνα  τη δεκαετία του ’30, διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού, ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει και κυρίως να αποδεχτεί τη ζωή που προχωράει δίπλα της, άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική φιγούρα, προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό.
Ερμηνεία: Ελένη Ουζουνίδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Κυριακή    5/7/2015  στον ΚΗΠΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ, 9.00 μ.μ.
Μουσική. Μια μουσική παράσταση με την Καλλιόπη Βέττα
Η ευγενική και εκφραστική φωνή της Καλλιόπης Βέττα, το πιάνο του γνωστού συνθέτη και ενορχηστρωτή Γιάννη Κ. Ιωάννου και το βιολί της σολίστ Στέλλας Τσάνη, θα μας ταξιδέψουν σε μια παράσταση που σκοπό έχει να απογειώσει τις αισθήσεις. Τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της αλλά και μια ανθολογία τραγουδιών από μεγάλους έλληνες συνθέτες, υπόσχονται μια εξαιρετική βραδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ