Connect with us

Κοινωνία

Πού θα βρείτε τα καλύτερα βιβλία για online διάβασμα

Published

on

Εάν ψάχνετε μια πιο ποιοτική λύση να περάσετε την ώρα σας στην παραλία ή στο σπίτι, και προκειμένου να αποφύγετε την πολύωρη έκθεση στην τηλεόραση και το… Netflix, ένα καλό βιβλίο είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε.

Πόσα βιβλία να διαθέτει όμως κάποιος στο σπίτι του; Από το να διαβάζετε ξανά τα ίδια, ο Χ-τύπος έχει βρει για εσάς τις ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να περιηγηθείτε και να βρείτε online τα αγαπημένα σας βιβλία.

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη (https://www.nlg.gr/collection/ilektroniko-anagnostirio/)

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της, προσφέρει στο κοινό πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μία νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone.

Ειδικότερα, το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της ΕΒΕ είναι μία πλατφόρμα που διαθέτει περισσότερους από 2.500 τίτλους, οι οποίοι προέρχονται από δεκατέσσερις ελληνικούς εκδοτικούς οίκους με μεγάλη παραγωγή ηλεκτρονικών τίτλων. Κάθε εγγεγραμμένος αναγνώστης της ΕΒΕ μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου μπορεί να «κατεβάσει» ταυτόχρονα έως τρία ηλεκτρονικά βιβλία για είκοσι ημέρες το καθένα και με δυνατότητα ανανέωσης.

  1. ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (kemipo-neaionia.gr)

Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Ν. Ιωνίας επιδιώκοντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του βεβαίως, να συστήσει μίαν διέξοδο, σκέφτηκε να προτείνει την «επίσκεψη» στον χώρο των εκδόσεών του, χρησιμοποιώντας τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Πρόκειται για έργα ιστορικού, λογοτεχνικού, κοινωνικού, λαογραφικού περιεχομένου τα οποία, κατά κύριο λόγο αλλά όχι και αποκλειστικό προσφέρουν πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αλλά και ειδικότερα της Νέας Ιωνίας, της Πολιτείας μας που ίδρυσαν οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες το 1923. Είναι φροντισμένες αυτόνομες εκδόσεις βιβλίων αλλά και αξιόπιστες μελέτες που ανακοινώθηκαν στα 8 έως τώρα Συμπόσια που οργάνωσε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. από το 2004 έως σήμερα και δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά τους. Τις υπογράφουν πολλές δεκάδες Πανεπιστημιακών μερικοί εκ των οποίων είναι πασίγνωστοι στο Πανελλήνιο για το έργο τους αλλά και ερευνητών ειδικών επιστημόνων, λογοτεχνών κλπ.

  1. Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (openbook.gr)

Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 2010 και αποτελεί ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (public domain) ή που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς / τους εκδότες. Επιπλέον, έχει παρουσιαστεί στο TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Unconference της Future Library, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και πολλές ακόμη εκδηλώσεις αφιερωμένες στο βιβλίο και την εκπαίδευση.

Στην ιστοσελίδα μπορεί κανείς να δει και να κατεβάσει λογοτεχνικά έργα (από κλασική μέχρι παιδική λογοτεχνία), εκπαιδευτικά βιβλία, σχολικά βοηθήματα και λεξικά. Επίσης, υπάρχουν πολλά αρχαία ελληνικά συγγράματα και άλλα πολλά ενδιαφέροντα γραπτά και βιβλία σε ψηφιακή μορφή.

  1. Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (uoa.gr/prosopiko/ilektronikes_ypiresies/ilektroniki_bibliothiki/)

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει, μέσω Διαδικτύου, πρόσβαση σε μεγάλο φάσμα ηλεκτρονικών πηγών όπως περιοδικά, βιβλία, βιβλιογραφικές βάσεις, ψηφιακές συλλογές και θεματικές πύλες, με στόχο τη διευκόλυνση της έρευνας, της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ, των ερευνητών και των βιβλιοθηκονόμων του.

Όλες οι ηλεκτρονικές πηγές και συναφείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες, περιλαμβάνονται στον ιστοτόπο της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης, που φιλοξενείται και συντηρείται από το Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών (ΥΚΒ) του ΕΚΠΑ.

  1. Για τους λάτρεις της ξενόγλωσσης λογοτεχνίας και όχι μόνο ο Χ-τύπος προτείνει: Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (www.bnf.fr/fr)

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, εν μέσω αυτής της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, δίνει ελεύθερη πρόσβαση στην πλούσια και γεμάτη ποικιλία ψηφιακή συλλογή της. Χάρη σε αυτή τη γενναιόδωρη προσφορά της, εκατομμύρια πηγές είναι προσβάσιμες σε όλους σε ηλεκτρονική μορφή.

Η συλλογή της περιλαμβάνει βιβλία σε μορφή Epub, αλλά και εκτός αυτού, μπορεί κανείς να περιηγηθεί ανάμεσα σε αρχειακά τεκμήρια, podcast, εφαρμογές, πολυμέσα κ.α., τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες και διαθέσεις.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ