Connect with us

Ειδήσεις

Στη Νέα Ιωνία η μεγαλύτερη μικρασιατική παρέλαση για την 25η Μαρτίου [Εικόνες]

Published

on

Σε κλίμα συγκίνησης, εθνικής υπερηφάνειας και με υψηλούς συμβολισμούς με αφορμή την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Νέα Ιωνία.

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. αποφάσισε να δώσει ιδιαίτερη λαμπρότητα και να τιμήσει τους προγόνους μας που ξεριζώθηκαν από τη Μικρά Ασία, την ημέρα αυτή. Θέλησε να υπενθυμίσει στις νεότερες γενιές ότι οι μικρασιάτες πρόσφυγες παλεύοντας με πρωτοφανείς αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν και να μεγαλουργήσουν. Πολύ γρήγορα σήκωσαν ψηλά το κεφάλι, κινητοποίησαν τις δημιουργικές δυνάμεις και τις γνώσεις τους και συνέβαλαν τα μέγιστα, στην ανάπτυξη της Εθνικής μας Οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη της Ταπητουργίας και της Υφαντουργίας. Παράλληλα όμως πέρασαν πολλά στοιχεία των παραδόσεών τους, του δικού τους Πολιτισμού με το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, που έφτασαν από την Ανατολή.

Για την επιτυχία λοιπόν ενός πράγματι φιλόδοξου προγράμματος με πολλά πρωτότυπα στοιχεία, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ένωσε τις δυνάμεις του με τους Μικρασιατικούς και Πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης.

 

 

 

Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί της 25ης Μαρτίου 2022. Πρώτο βήμα ήταν η Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό των Αγ. Αναργύρων, όπου προέστη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Στη δοξολογία, παρέστησαν η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κων. Κουλούρης οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Παν. Μανούρης, Χρ. Κανλής και Νικ. Κουκουλάρης, καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, αλλά και πρόεδροι μικρασιατικών και πολιτιστικών σωματείων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου.

 

 

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν υψώθηκαν τα λάβαρα των συλλόγων που κρατούσαν πρόσωπα γνωστά, αλλά τώρα ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής και όταν υψώθηκαν οι σημαίες των μαθητών καθώς όλοι έψαλαν το «Τη υπερμάχω Στρατηγώ..»

Μετά το πέρας της δοξολογίας όλοι μετέβησαν με πομπή στο Άγαλμα της Μάνας για την κατάθεση των στεφάνων. Δεξιά και αριστερά δέσποζαν δυο μεγάλες φωτογραφίες από τη προκυμαία της Σμύρνης το 1920 και από τον διωγμό των προσφύγων που με τα πλοία έφταναν στη μητέρα πατρίδα, τον Σεπτέμβριο του 1922.

 

Η μεγάλη παρέλαση

Στη συνέχεια ήρθε η στιγμή για την μεγαλειώδη και λαμπρή παρέλαση στη Λεωφ. Στην αρχή της υπήρχε ένα εντυπωσιακό πανό που ανέγραφε: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – 2022: ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Στην κορυφή της παρέλασης εμφανίστηκε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., για πρώτη φορά με την Ιστορική Σημαία του Μουσείου του που κρατούσαν φορώντας παραδοσιακές στολές ο Πρόεδρος Λουκάς Χριστοδούλου και τα μέλη Γκέλυ Σακκαλόγλου, Μάκης Λυκούδης, Ξένια Παλιόγλου. Ακολουθούσε το λάβαρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

 

 

Όταν η σημαία έφτασε στην εξέδρα των επισήμων, εξιστορήθηκε το ιστορικό της σημαίας, ενώ μέσα σε γενική συγκίνηση έσπευσαν και την ασπάσθηκαν ο Μητροπολίτης και η Δήμαρχος!

Μετά το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ακολουθούσαν οι προσφυγικοί σύλλογοι με τα λάβαρα και τις σημαίες τους: η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας, η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ιωνίας «Η Σινώπη» και οι πολιτιστικοί σύλλογοι: το Λύκειο Ελληνίδων (παράρτημα Ν. Ιωνίας), ο σύλλογος «Μνήμες Παράδοσης» και το Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας. Όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες της Ανατολής!

 

 

 

Ρίγη συγκινήσεως κατέκλυσαν τους θεατές όταν είδαν να κατέρχεται τη Λεωφ. Ηρακλείου μια τεράστια ομάδα 100 ατόμων. Όλοι φορούσαν τις εθνικές ενδυμασίες. Καθένας και καθεμία εκ των 100 έφεραν μία κορδέλα με το όνομα μιας πόλης των αξέχαστων πατρίδων! Σμύρνη, Σπάρτη, Αλάγια, Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα, Αϊβαλί, Ικόνιο, Καισάρεια, Μαλακοπή, Μουταλάσκη κ.α., σε ένα συγκινητικό θέαμα.

Ακολούθησαν οι Πρόσκοποι, Πολιτιστικοί και Αθλητικοί σύλλογοι και βέβαια τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια και Λύκεια, και η παρέλαση έκλεισε με τη Χορωδία του Ο.Π.Α.Ν. και τον Εθνικό Ύμνο.

 

 

 

Σε σχετική της δ’ήλωση η Δήμαρχος κα Δ. Θωμαΐδου ανέφερε χαρακτηριστικά: ” Η πόλη της καρδιάς μας, η Νέα Ιωνία μας, όρθια μαζί με εσάς ατενίζει τη σημερινή επέτειο ως ημέρα έναρξης συντονισμένων δράσεων για την απόδοση τιμής για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφήκαι τα επερχόμενα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας. Η Νέα Ιωνία μας μπορεί, ελπίζει και αγωνίζεται για το αύριο! Για ένα αύριο που ανήκει σε όλες και όλους μας! Χρόνια πολλά Ελλάδα μας 🇬🇷

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ