Connect with us

Πολιτισμός

Το θέατρο και τα αρχαία της Ρεματιάς

Published

on


Από τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς* του Δήμου Χαλανδρίου δεν θα μπορούσε να λείπει και  το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, το οποίο βρίσκεται στον πεζόδρομο Προφήτη Ηλία, στο Πολύδροσο Χαλανδρίου. Τα τελευταία 31 χρόνια διοργανώνει το Φεστιβάλ Ρεματιάς, με τη συμμετοχή του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου. Σκοπός του Πολιτιστικού Κέντρου είναι η συνεργασία με πνευματικούς ανθρώπους, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς ώστε να προσφέρει ψυχαγωγία στο κοινό με τη μορφή θεάτρου, μουσικής και χορού, και να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών.

Ευρήματα από το ρέμα Χαλανδρίου

Κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή της Αττικής Οδού, σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Τροίας, αποκαλύφθηκε ένα νεκροταφείο της Ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου και συγκεκριμένα του 6ου αιώνα μ.Χ. Σε βάθος 1,50μ. από την αρχική επιφάνεια εντοπίστηκε η εκτεταμένη στρώση 4 αργών λίθων, λιθαρίων και κροκάλων που κάλυπταν με ιδιαίτερη πυκνότητα το βόρειο κυρίως τμήμα του οικοπέδου. Βρέθηκαν, επίσης, διάσπαρτα τμήματα οστών, θραύσματα κεραμίδων, χρηστικών αγγείων και ίχνη κονιάματος της Ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου. Η συστάδα των τεσσάρων τάφων εντοπίστηκε στη βόρεια και δυτική πλευρά του γηπέδου. Οι ενδείξεις βεβαιώνουν την άποψη ότι στην ευρύτερη περιοχή της Φραγκοκλησιάς υπήρχαν ήδη από την κλασική αρχαιότητα συστάδες τάφων ή μεμονωμένοι, συχνά διακοσμημένοι με αξιόλογα επιτύμβια μνημεία.

Διαβάστε επίσης:

Οδοιπορικό στο Χαλάνδρι του χθες και του σήμερα (α΄μέρος)

To στέκι του Πολιτισμού στο Χαλάνδρι

Πως αξιοποιήθηκε το σπίτι του Φλωράκη στο Χαλάνδρι

Η ιστορία της Ριζαρείου Σχολής

Ένα Μουσείο για… Νόμπελ

Δύο χώροι λατρείας με πλούσια ιστορία

*Πηγή αποτέλεσε‭ ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ