Νέας Ιωνίας
Χορωδίες για φίλημα
Η Μικτή Χορωδία και η Χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του ΟΠΑΝ Δήμου Ν. Ιωνίας, παρουσίασαν προσφάτως ένα μουσικό πρόγραμμα στην αίθουσα του 3ου Λυκείου Ν. Ιωνίας. Η χορωδία γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα. Όλοι στα σχολεία μας έχουμε μάθει για τον χορό και όλοι μας μάθαμε τη φράση «εν χορώ». Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. έχουμε περιγραφή από τον Αριστοτέλη της χορωδίας όπως την ζούμε σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά περίγραψε ο ίδιος στο έργο «περί κόσμου» και θέλοντας να δείξει την αρμονία του σύμπαντος, την παρομοίωσε με την αρμονία της χορωδίας. Λέει, ΄΄όπως βλέπω τη χορωδία να βρίσκεται επί σκηνής, αρχίζει ο Μαέστρος να διευθύνει και ακούγονται φωνές δημιουργώντας μία εξαίρετη αρμονία με καταπληκτική μελωδία΄΄.
Με τις χορωδιακές συναντήσεις όπου παίρνουν μέρος οι χορωδίες, δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθεί σχέση μεταξύ χορωδών, από χορωδία σε χορωδία, από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα. Με τις χορωδίες προβάλλουμε και προάγουμε τον πολιτισμό του λαού μας.
Εμείς κρατάμε τα λόγια του Αριστοτέλη, πρώτον γιατί είναι ο αρχαιότερος όλων που μίλησε για τη μουσική και δεύτερον γιατί θεωρήθηκε από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του ανθρώπινου γένους. Είπε ο Αριστοτέλης, ΄΄η Μουσική είναι θησαυρός για τον Άνθρωπο΄΄. Έτσι λοιπόν και οι δύο χορωδίες που αποτελούνται από 35 άτομα η κάθε μία, από άνδρες και γυναίκες, προσέφεραν άφθονο τραγούδι, ενθουσιάζοντας το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα του 3ου Λυκείου Ν. Ιωνίας. Την παρουσίαση των χορωδιών έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του ΟΠΑΝ, κ. Τάκης Κωστιδάκης, παρουσιάζοντας και τους δύο Μαέστρους των χορωδιών.
Πρώτη παρουσίασε το πρόγραμμά της η Μικτή χορωδία με τον Μαέστρο και συνθέτη καθηγητή Ανώτερων Θεωρητικών, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Ωδείων και Γενικό Γραμματέα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διευθυντών Χορωδιακών και Οργανικών Συνόλων, κ. Στάθη Ουλκέρογλου.
Τα 12 τραγούδια ήταν Μίμη Πλέσσα, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Χατζηδάκη, Μάρκου Βαμβακάρη, Αποστόλου Χατζηχρήστου και άλλων συνθετών. Στο πιάνο ήταν ο Μαέστρος.
Κατόπιν στη σκηνή ανέβηκε η παραδοσιακή χορωδία με Μαέστρο τον καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Ανώτερων Θεωρητικών της Ευρωπαϊκής Μουσικής και Βιολονίστα, μελετητή με πολλαπλή έρευνα πάνω στην παραδοσιακή μουσική, κ. Βαγγέλη Σαραντίδη.
Τα τραγούδια ήταν 11 τον αριθμό της ελληνικής μουσικής παράδοσης αλλά και ιδιαίτερα ακούσματα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, όπως Δωδεκανήσου, Κυθήρων, Πάτμου, Πελοππονήσου, Ρούμελης, Ηπείρου καθώς και της Μικράς Ασίας. Στο βιολί ο Μαέστρος Βαγγέλης Σαραντίδης, στο λαούτο ο Γιάννης Παυλίδης και στο κανονάκι ο εξαίρετος Μάνος Κουτσαγγελίδης.
Το χειροκρότημα και για τις δύο χορωδίες ήταν άφθονο και τα σχόλια εγκωμιαστικά.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025