Connect with us

Ειδήσεις

Όσκαρ 2022: Το “CODA” καλύτερη ταινία σε μια επεισοδιακή βραδιά – Η λίστα με τους νικητές

Published

on

Σε μια συγκινητική αλλά και επεισοδιακή βραδιά εξελίχθηκε η 94η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ που έλαβε χώρα στο Dolby Theatre.

Η ταινία «CODA» της Σίαν Χέντερ αναδείχθηκε στον μεγάλο νικητή της φετινής απονομής των βραβείων Όσκαρ, κερδίζοντας και στις τρεις κατηγορίες όπου ήταν υποψήφιο (Καλύτερη Ταινία, Διασκευασμένο Σενάριο, Β’ Ανδρικός Ρόλος για τον Τρόι Κότσερ).

Ωστόσο, η ταινία που έφυγε με τα περισσότερα βραβεία φέτος ήταν το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ: απέσπασε συνολικά 6 Όσκαρ, καθώς, όπως αναμενόταν, κυριάρχησε στις τεχνικές κατηγορίες.

Όσον αφορά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Γουίλ Σμιθ παρέλαβε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τη «Μέθοδο των Γουίλιαμς», το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Τζέσικα Τσαστέιν για την ερμηνεία της στην ταινία «The Eyes of Tammy Faye», ο Τρόι Κότσερ βραβεύτηκε με το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «CODA» και η Αριάνα ΝτεΜπόουζ κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο “West Side Story”.

Η Τζέιν Κάμπιον κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την «Εξουσία του Σκύλου» και έγινε η τρίτη γυναίκα που κερδίζει βραβείο σε αυτή την κατηγορία. Στον Kένεθ Μπράνα απονεμήθηκε Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το «Belfast», ενώ η Σίαν Χέντερ, ποθ κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ για το «CODA», αυτό του Διασκευασμένου Σεναρίου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την κοινότητα των κωφών που της έδωσαν μαθήματα ζωής.

Τέλος, το «Drive my Car» του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι κέρδισε το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας (είναι η πρώτη ιαπωνική ταινία που το καταφέρνει), το «Summer of Soul» πήρε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, και το «Εncanto» το βραβείο καλύτερου animation.

 

 

Το σκηνικό που “πάγωσε” την αίθουσα

Παρότι η νίκη του Γουίλ Σμιθ ήταν εντυπωσιακή καθώς ήταν και η πρώτη φορά που βραβεύεται με το χρυσό αγαλματίδιο, το σκηνικό που θα μείνει αξέχαστο σε καλεσμένους και θεατές ήταν το χαστούκι του στον Κρις Ροκ. Ενώ ο Κρις Ροκ βρισκόταν πάνω στη σκηνή και παρουσίαζε το δικό του κωμικό κομμάτι, κατάφερε να… εκνευρίσει τον Γουίλ Σμιθ, ο οποίος στη συνέχεια έκανε κάτι που κανείς δεν περίμενε.

Ένα αστείο του Κρις Ροκ, για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του Γουίλ Σμιθ -η Τζέιντα Πίνκερ Σμιθ έχει αλωπεκίαση – προκάλεσε το ξέσπασμα οργής.

 

 

Ξαφνικά, λοιπόν, ο Σμιθ βρέθηκε στη σκηνή, χτύπησε τον Κρις Ροκ και όταν επέστρεψε στη θέση του, φώναξε «να μην ξαναπιάσεις στο γ@μημέν@ στόμα σου τη γυναίκα μου».

Μετά από αυτό, η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη, με τους παρευρισκόμενους να στέκονται και να κοιτούν αμήχανοι, καθώς η τελετή συνεχιζόταν…

 

Ένός λεπτού σιγή για την Ουκρανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελετής στο Χόλιγουντ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε απότιση φόρου τιμής στην Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου .

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης διακοπής του πάρτι του αμερικανικού κινηματογράφου, στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη, ανάμεσά τους «τροφή», «ιατρική φροντίδα» και φάρμακα, ή ακόμη για «κουβέρτες». «Σας ζητάμε να βοηθήσετε την Ουκρανία με όποιο τρόπο μπορείτε», ανέφερε άλλο μήνυμα.

 

Η λίστα με τους νικητές

Καλύτερη Ταινία: «CODA» της Σίαν Χέντερ

Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον, «Η εξουσία του Σκύλου»

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Γουιλ Σμιθ για το «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς»

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Τζέσικα Τσαστέιν για το «The Eyes of Tammy Faye»

Διασκευασμένο Σενάριο: Σίαν Χέντερ για το «CODA»

Πρωτότυπο Σενάριο: Κένεθ Μπράνα για το «Belfast»

B’ Γυναικείος Ρόλος: Αριάνα ΝτεΜπόουζ για το «West Side Story»

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Τρόι Κότσερ για το «Coda»

Μουσική: Χανς Τσίμερ για το «Dune»

Κοστούμια: Κρουέλα

Φωτογραφία: Γκρεγκ Φρέιζερ για το «Dune»

Μοντάζ: Τζο Γουόκερ για το «Dune»

Καλύτερο Τραγούδι: «No Time to Die» από την ομώνυμη ταινία.

Σκηνικά: Dune

Διεθνής Ταινία: Drive My Car του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι (Ιαπωνία)

Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός»

Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους: Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised) του Questlove

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους: The Queen of Basketball

Οπτικά Εφέ: Dune

Ήχος: Dune

Κομμώσεις/Μακιγιάζ: Λίντα Ντόουντς, Στέφανι Ινγκραμ και Τζάστιν Ράλι για το «The Eyes of Tammy Faye»

Μικρού Μήκους Ταινία Animation: The Windshield Wiper

Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: The Long Goodbye του Ανέιλ Καρία

 

 

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ