Πολιτισμός
Σκιρώνειο Μουσείο Κηφισιάς
Παρουσίαση των γλυπτών
του Κώστα Πολυχρονόπουλου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σκιρώνειου Μουσείου γιορτάζει τα 80 χρόνια από τη γέννηση του γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου και για πρώτη φορά στο παράρτημα του Ιδρύματος, «Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς» (Γεωργίου Λύρα 73, 145 64, Νέα Κηφισιά) παρουσιάζει στον εξωτερικό χώρο, τα μεγάλα γλυπτά του Πολυχρονόπουλου.
Παράλληλα εκτίθενται στους εσωτερικούς χώρους του Κέντρου χαρακτικά 1969 – 1972 και σχέδια της τελευταίας περιόδου της ζωής του 1973 – 1975. Τα εγκαίνια γίνονται την Πέμπτη 26 Μαίου, στις 8.30 μ.μ., ενώ η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2011. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10 π.μ. – 7 μ.μ.
Ποιος ήταν ο Κώστας Πολυχρονόπουλος και πως δημιουργήθηκε το Μουσείο
Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος γεννήθηκε το 1931 και έφυγε πρόωρα σε ηλικία 44 χρόνων από αιφνίδιο θάνατο στην Αθήνα, την εποχή της Μεταπολίτευσης, στις 21 Μαΐου 1975, ημέρα της γιορτής του. Αποφοίτησε το 1956 από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Έζησε και δούλεψε στην Αθήνα, στο Παρίσι και στο Μιλάνο.
Στη δεκαετία του εξήντα μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού του έργου έχει γίνει στο εργαστήρι που σχεδίασε ο ίδιος και έχτιζε στο 50ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, περιοχή γνωστή από την αρχαιότητα ως «Σκιρωνίδες Πέτρες», απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του, «Σκιρώνειο». Εκεί, στη διάρκεια της δικτατορίας, ο Πολυχρονόπουλος πικραμένος απομονώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις αρχές του εβδομήντα θα δουλέψει κυρίως στο Μιλάνο, παίρνοντας μέρος σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Οι ατομικές του εκθέσεις που την ίδια περίοδο παρουσιάζονται σε Λονδίνο, Μιλάνο και Παρίσι τον καθιερώνουν σαν έναν από τους σημαντικούς γλύπτες της γενιάς του.
Το 1976, ένα χρόνο μετά το θάνατό του, το Σκιρώνειο, αυτό το «γλυπτικό αρχιτεκτόνημα» του, γίνεται Μουσείο: το Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου και συγκεντρώνει στους εσωτερικούς και εξωτερικούς του χώρους το γλυπτικό, ζωγραφικό και χαρακτικό του έργο.
Από το 1983 το Σκιρώνειο λειτουργεί ως κοινωφελές Ίδρυμα (Ν.Π.Ι.Δ. ΦΕΚ. 19 Ιανουαρίου 1983, τεύχος Β’, αρ. φύλλου 15). Το 1985 οι δραστηριότητές του Ιδρύματος επεκτείνονται στον ιδιόκτητο χώρο του 9.500 τ.μ., το Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς – Πάρκο Σύγχρονης Γλυπτικής.
Εδώ έχει συγκεντρωθεί και η συλλογή του Ιδρύματος που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις και γλυπτά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στον εξωτερικό κυρίως χώρο.
Το 2008 εκδόθηκε, από τις εκδόσεις Σκιρώνειο, η μονογραφία του Κώστα Πολυχρονόπουλου, μια ολοκληρωμένη μελέτη πάνω στη ζωή και το έργο του γλύπτη. Στον πρόλογό του ο Χρύσανθος Χρήστου, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης γράφει: «Δημιουργός ακούραστος, ερευνητής και μελετητής της τέχνης ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, δεν περιορίστηκε σε μία μόνο καλλιτεχνική κατηγορία. Ενδιαφέρθηκε, σπούδασε κα εργάστηκε για τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική με τη βαθιά πίστη, ότι όλες οι τέχνες έχουν την ίδια ρίζα και αποβλέπουν στον ίδιο στόχο. Έχουν σαν ρίζα και αφετηρία τους την ίδια τη ζωή και στόχο τους την αλήθεια, με την μορφοποίηση των εσωτερικών της χαρακτηριστικών. Στις περισσότερες άλλωστε και πιο χαρακτηριστικές προσπάθειες του, δεν ξεχωρίζουν τέχνη και ζωή, γιατί η τέχνη δίνει τα πρόσωπα της ζωής και η ζωή δίνει εσωτερικό περιεχόμενο στην Τέχνη…»
Ο επιμελητής της μονογραφίας, Ντένης Ζαχαρόπουλος, καθηγητής, Ιστορικός Τέχνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κλείνει το κείμενό του για το γλύπτη: «… Μάθημα τέχνης και ζωής, μάθημα οράματος και θέσης μπρος και μέσα στον κόσμο, μέγεθος καλλιτεχνικό και ηθικό μαζί, ο Κώστας Πολυχρονόπουλος αφήνει με το εικαστικό του έργο και με το έργο που συγκεντρώνει στον τόπο του Σκιρώνειου, ένα συγκλονιστικό συνολικό τόπο όπου η φήμη και το όνομα, το έργο και το περιβάλλον του, η καλλιτεχνική σύλληψη κι η πνευματική εγρήγορση, ο φυσικός τόπος κι ο κοινωνικός θεσμός, η φύση κι ο πολιτισμός, έρχονται με σπάνια ορθότητα, ένταση κι ενορχήστρωση να θέσουν ίσως την μοναδική ολοκλήρωση ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού περιβάλλοντος και τόπου, ενός συνολικού έργου τέχνης κι ενός πνευματικού εφαλτηρίου απ’ όπου μπορεί κανείς να σταθεί μόνος κι όρθιος έναντι σ’ όποια κοινωνική πολιτική πολιτισμική έκπτωση ή δυσφήμιση και να διεκδικήσει όχι τ’ αρχαία μας αλλά τα μελλοντικά μας, όχι τα λείψανα αλλά το ύψος της σύγχρονης υπόσταση μας και το μέτρο της ευθύνης του αύριο για τον άνθρωπο όχι ιδεαλιστικά ή χιμαιρικά, αλλά πραγματικά, μέσα στο χρόνο και την ιστορία, πάνω στον τόπο και στο χώρο όπου το βήμα της τέχνης κι ο λόγος γίνονται ένα με την ελευθερία.»
Το Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου (www.skironio.gr) οργανώνει από το 1977 και διεθνείς εκθέσεις εικαστικών με γλυπτική, ζωγραφική, χαρακτική και παρεμβάσεις στο χώρο, συμπόσια γλυπτικής και κριτικών τέχνης, εκδηλώσεις μουσικής και ποίησης.