Connect with us

Πολιτισμός

Βιβλιοπαρουσίαση από το ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία

Published

on

“H καπιταλιστική

εκμετάλλευση δεν

γνωρίζει σύνορα”

Μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου διοργάνωσαν οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Νέας Ιωνίας στην κατάμεστη αίθουσα του Παναιτωλίου της Αλσούπολης τη Δευτέρα 16 Μαΐου.

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε ήταν ο “Βασιλιάς Άνθρακας” του Άπτον Σινκλερ το οποίο βασίστηκε στη μεγάλη 14μηνη απεργία των ανθρακωρύχων του Κολοράντο το 1913-1914.  Η συγκεκριμένη κινητοποίηση κατέληξε τότε σε ένα λουτρό αίματος όταν ιδιωτικός στρατός των ιδιοκτητών εισέβαλε στον καταυλισμό των εργατών και σκότωσε 28 άτομα μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά. Το βιβλίο περιγράφει με ρεαλισμό τις άθλιες συνθήκες ζωής των εργατών, την εκμετάλλευση που υφίσταντο από τα αφεντικά και τους μπράβους αλλά και τη συνδικαλιστική τους… αφύπνιση.  Οι οργανώσεις του ΚΚΕ, ωστόσο, δεν έμειναν μόνο στην παρουσίαση του βιβλίου αλλά προχώρησαν στη σύνδεση των αγώνων των εργατών στο Κολοράντο με εκείνους των εργατών στα ανθρακωρυχεία της Καλογρέζας που λειτούργησαν από το 1938 έως και το 1962. Για αυτό το λόγο και υπήρχε στην αίθουσα του Παναιτωλίου έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού σε σχέση με τους αγώνες των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ και στην Καλογρέζα καθώς και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος.   

• “Οι αγώνες των ανθρακωρύχων είναι δίδαγμα για την εργατική τάξη”
Την εκδήλωση άνοιξε η Δημοτική Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κα Σταυρούλα Μαλαγάρη που τόνισε πως το βιβλίο επικεντρώνεται στο κύριο καθήκον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή το δρόμο της οργάνωσης της πάλης για προστασία των λαϊκών συμφερόντων βάσει πολιτικής πρότασης όπως είναι, σύμφωνα με την ίδια, η πρόταση του ΚΚΕ. “Οι αγώνες των ανθρακωρύχων της Καλογρέζας αποτελούν παρακαταθήκη και δίδαγμα για τις επόμενες γενιές” σημείωσε η κα Μαλαγάρη. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από το Γραμματέα της ΝΕ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, κ. Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο που τόνισε πως μέσα από το βιβλίο αλλά και από τη σύνδεση με τους αγώνες των ανθρακωρύχων της Καλογρέζας προκύπτει μια μεγάλη αλήθεια: “η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ίδια σε όλες τις γειτονιές του πλανήτη  οι καπιταλιστές δεν γνωρίζουν σύνορα. “Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στους αγώνες των εργατών στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου Αιώνα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίες τους απέναντι σε εταιρείες που τότε ήλεγχαν τα πάντα (οικονομική ζωή-αστυνομία-δικαστές-ΜΜΕ).    
“Η σημερινή περίοδος που διανύουμε με την οικονομική κρίση, τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών μας στρέφουν στη μελέτη της δράσης του εργατικού κινήματος, προκειμένου να αντλήσουμε παραδείγματα αλλά και πείρα στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο βασικό καθήκον που έχουμε σαν Κόμμα, να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στη γραμμή ρήξης και ανατροπής” τόνισε μεταξύ άλλων ο  κ. Παπαγεωργόπουλος. Μετά το τέλος της ομιλίας του παρουσιάστηκε από νέους της ΚΝΕ ένα χρονικό για την ιστορία του εργατικού κινήματος που αναπτύχθηκε στα ορυχεία της Καλογρέζας συνδυασμένο με αποσπάσματα από το βιβλίο “Ο βασιλιάς άνθρακας”. Επίσης, υπήρχε προβολή σλάιτς και παρεμβάλλονταν εργατικά τραγούδια. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ.κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, Θεόδωρος Χαμαλίδης, και Βασίλης Πατσάκος. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν επιζώντες ανθρακωρύχοι της Καλογρέζας και μέλη των οικογενειών τους.

• Παρών ο εγγονός του ηγέτη της εξέγερσης
Ο ηγέτης της εξέγερσης των ανθρακωρύχων στο Κολοράντο ήταν ένας Έλληνας μετανάστης ο Ηλίας Σπαντιδάκης ή Λούκης Τίκας από το Ρέθυμνο. Ο Τίκας επέδειξε απαράμιλλο θάρρος απέναντι στους ιδιωτικούς στρατούς των ιδιοκτητών και βρήκε τραγικό θάνατο όταν η Εθνοφρουρά εισέβαλε στον καταυλισμό των απεργών στις 20 Απριλίου 1914. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο εγγονός του ηρωικού συνδικαλιστή Κανάκης Σπαντιδάκης (φωτογραφία) που ζει σήμερα στην Κρήτη.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ