Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι με το Μάνο Χατζηδάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Λαμπρή γιορτή διοργάνωσε το

Δημοτικό της Ελληνογαλλικής Σχολής

Αφιερωμένη στο μεγάλο Μάνο Χατζηδάκη ήταν η γιορτή του τέλους της σχολικής χρονιάς που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογαλλικής Σχολή “Άγιος Ιωσήφ”. «Στον τόπο αυτό γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, ονειρεύτηκαν, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν άνθρωποι σημαδεμένοι από το ίδιο όραμα. Να ταξιδέψουν τη ψυχή τους μέσα απ’ τα τραγούδια τους. Σ’ αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους ανήκει και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Φέτος στις 15 Ιουνίου 2011 συμπληρώθηκαν 17 χρόνια που ο ιδιοφυής μουσικοσυνθέτης έφυγε από κοντά μας. Λένε πως οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν πάψουμε να τους σκεφτόμαστε. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τη γιορτή του τέλους της σχολικής χρονιάς στο μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη και στη μαγική μουσική του.  Την ονομάσαμε Ένα μουσικό ταξίδι με το Μάνο Χατζιδάκι” είπε η Διευθύντρια του Σχολείου, Αδελφή Ιλαρίων στο χαιρετισμό της.
Το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε με τα παιδιά της Χορωδίας τα οποία παρουσιάστηκαν,  μέσα από ένα γαλάζιο μονοπάτι, κρατώντας στα χέρια τους λευκά περιστέρια και έχοντας για αποσκευές αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, Τραγούδια ιστορίες. Τραγούδια αγάπης. Τραγούδια ελπίδας. Τραγούδια λουσμένα στο φως, που ζωντάνεψαν εικόνες και μυρωδιές του τόπου μας.
Μετά ακολούθησαν οι χορογραφίες των μαθητών της Α΄και Β΄τάξης εμπνευσμένες από τη χαρούμενη μουσική του συνθέτη που ξύπνησαν γλυκές μνήμες από τα χρόνια της αθωότητας του ελληνικού κινηματογράφου.
Οι μαθητές της Γ΄τάξης χόρεψαν με την μουσική από το έργο του συνθέτη «Το χαμόγελο της Τζοκόντας». Με τη δροσιά τους και τη φινέτσα τους τα κορίτσια οδήγησαν το κοινό μέσα από τη λυτρωτική βροχή στην ελπίδα του ουράνιου τόξου και την αναγέννηση, ενώ τα αγόρια με γυμναστικές ασκήσεις σχημάτισαν μονοπάτια φυγής μέσα στα σύννεφα.
Οι μαθήτριες της Δ1 τάξης παρουσίασαν την «Αθανασία» που μάταια κάθε ζωντανή ύπαρξη αναζητά και οι μαθήτριες της Δ2 χορεύοντας με τα μαντήλια τους μετέφεραν στους παρευρισκόμενους τα συναισθήματα που προκαλεί η φύση.
Με τη μαγευτική μουσική από το «Βαλς των χαμένων ονείρων» και με φαναράκια που λαμπύριζαν οι μαθητές της Δ΄τάξης σχημάτισαν αστέρια με το σώμα τους στέλνοντας στον ουρανό την αγάπη τους στο Μάνο Χατζιδάκι που πίστευε ότι «η μουσική είναι υπόθεση των άστρων».
Μέσα από τη δραματοποίηση και το χορό τα κορίτσια της Ε΄τάξης  με τους συγκλονιστικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου «Τώρα που πας στην ξενιτιά», αγαπημένου φίλου του Μάνου παρουσίασαν την πίκρα της ξενιτιάς και του χωρισμού.
Μετά όλοι μαζί αγόρια και κορίτσια της Ε΄ τάξης ακολουθώντας τα χαρούμενα ρυθμικά βήματα του χασάπικου γιόρτασαν το γλυκό γυρισμό του ξενιτεμένου.
Ακολούθησαν τα αγόρια της ΣΤ΄ τάξης που με το λεβέντικο κυκλωτικό χορό του χασαποσέρβικου θύμισαν το μοναδικό τρόπο που οι Έλληνες ενωμένοι αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις μεγάλες δυσκολίες και απολαμβάνουν όλοι μαζί τις μικρές χαρές της ζωής!!!
Η χορογραφία των μαθητριών της ΣΤ΄τάξης ήταν ένας συνδυασμός ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής με δύσκολες τεχνικές. Με τη μουσική του Χατζιδάκι σε ρυθμούς λάτιν μας κατέπληξαν με τις χρωματιστές κορδέλες και τα στεφάνια τους.
Η τελετή λήξης ήταν εντυπωσιακή και ταυτόχρονα συγκινητική. Η αυλή του σχολείου γέμισε από παιδιά ντυμένα με πολύχρωμες στολές που ένωσαν τις φωνές τους κάτω από το φως των αστεριών τραγουδώντας το υπέροχο τραγούδι «Μια πόλη μαγική» αγγίζοντας τις ψυχές όλων. 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Παντελής Βλασσόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου κ. Γιώργος Φαρμάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ηρακλείου κ.κ. Βλαντής, Κεσκινίδης, Μοσχονάς και Καμπούρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γεωργόπουλος (πρώην Δήμαρχος) και κα Ζούρου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης κ. Πανταζής, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ενοποιημένου Δήμου κ. Θεοδωρακόπουλος (πρώην Δήμαρχος Πεύκης) και κα Νικολαροπούλου.
Η Ενορχήστρωση – Ηχογράφηση – Διεύθυνση Χορωδίας – Μουσική Επιμέλεια Γιορτής ανηκε στην κα Γιώτα Καραγιάννη . Οι                                          
Χορογραφίες των Α΄,Β΄,Γ΄,Δ΄και Ε΄τάξεων οργανώθηκαν από την κα Μαρία Μέλλου και της ΣΤ΄τάξης από την κα Χριστίνα Ζούρου. 
Η Οργάνωση – Συντονισμός της γιορτής έγινε από την κα Στέλλα Αλβέρτη.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ