Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο ζωγράφος της ατομικότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Aφιέρωμα στον Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη

από την Πικανοθήκη Γρηγοριάδη

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8.00 μ.μ., θα γίνει ξενάγηση στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη από τον επιμελητή της Παναγιώτη Παπαδόπουλο, με θέμα το έργο του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη.
Ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Σμύρνη. Από το 1900 έως το 1907, σπουδάζει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Με προτροπή του Γ. Ιακωβίδη, συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο στο εργαστήριο του Λούντβιχ φον Λοφτς, ενώ το 1910 εγκατέλειψε το Μόναχο, για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι στο εργαστήριο του Ντεζιρέ-Λουκά. O Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης αποτέλεσε το χαρακτηριστικό παράδειγμα ιντιμιστή ζωγράφου στην ελληνική ζωγραφική. Απεικόνισε, σχεδόν αποκλειστικά, εσωτερικά χώρων, οικεία πρόσωπα, φίλους του, νταντάδες με παιδάκια.  Το έργο του δεν ανήκει στην ελληνοκεντρική γενιά του τριάντα γι’ αυτό άλλωστε αντιμετωπίστηκε ως μία απλή υποσημείωση και για μεγάλο χρονικό διάστημα περιθωριοποιήθηκε. Δεν ανήκει, επίσης, στη ζωγραφική του συμβόλου που χαρακτηρίζει αυτή τη γενιά που κατά μία έννοια κήρυσσε τον πόλεμο κατά των «υποκειμενικών» ζωγράφων της ατομικότητας.

Πινακοθήκη Γρηγοριάδη
Διεύθυνση: Μαρίνου Αντύπα 18, 141 21, Ν. Ηράκλειο, Τηλ.: 210 2719744
Ωράρια: Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 22.00
Σάββατο – Κυριακή κλειστά
 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ