Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίου στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας

Δημοσιεύθηκε

στις


Στο οροπέδιο των… ονείρων και στεναγμών

Tο ιστορικό μυθιστόρημα της κας Ειρήνης Κατσίπη- Σπυριδάκη, με τίτλο: «Στο οροπέδιο των Ρόδων» παρουσίασε η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας (σ.σ. που ανέλαβε και την έκδοσή του) στις αίθουσες του Πνευματικού της Κέντρου τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για ένα έργο που εκτυλίσσεται στη Σπάρτη (Σπάρτα ή Ισπάρτα όπως λεγόταν τότε) της Μικρασίας και τα περίχωρά της, αλλά και την πρωτοπολιτεία της Ανατολής, τη Σμύρνη, την κρίσιμη τριετία 1919-1922, όταν μετά την κατάληψη της Σμύρνης από τον Ελληνικό στρατό εξαπολύθηκε κύμα τρομοκρατίας από τον Κεμάλ στο εσωτερικό και ιδίως στις περιοχές που γειτνίαζαν με τα μέτωπα του πολέμου, όπως ήταν η Πισιδία.

 

Το βιβλίο εστιάζει ιδιαίτερα στον αγώνα των γυναικών της Σπάρτης, οι οποίες αναγκάστηκαν να σηκώσουν το βάρος της επιβίωσης των οικογενειών τους, όταν όλοι οι άνδρες ηλικίας 16-60 ετών εξορίσθηκαν το 1921 από το καθεστώς του Κεμάλ με τα «Τάγματα Εργασίας» στα βάθη της Ανατολής. Και καταλήγει με τη δραματική εξορία που τους επιβλήθηκε από το τουρικό κράτος και τη μεταφορά τους σε μια καινούργια πατρίδα.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από μέλη, φίλους της Ένωσης και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, παρά το γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη τα δραματικά πολιτικά γεγονότα με την αλλαγή της κυβέρνησης. Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους:
ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Τσοπάνογλου, ο πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν κ. Ξένος Κυριακόπουλος καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων της πόλης. Τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας εκπροσώπησε ο πατήρ Τιμόθεος.
Για τη συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν  o αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χάρης Μπαμπούνης, η  Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κα Νανίνα Σακκά η εκπαιδευτικός-δ/ρ του Παν/μίου Αθηνών, κα Ζαχαρούλα Καραβά καθώς και ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Χάρης Σαπουντζάκης. Κείμενα από το βιβλίο ανέγνωσε η ηθοποιός Εύα Λιγνού.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Λάζαρος Εφραίμογλου ο οποίος ευχαρίστησε τη συγγραφέα για την έξοχη περιγραφή της ζωής στην Σπάρτη αλλά και την Μικρασία γενικότερα. Συνεχάρη επίσης και τον κ. Σαπουντζάκη που έχει κρατήσει ζωντανό και δραστήριο το σωματείο όλα αυτά τα χρόνια.
Τελευταία στο βήμα ανέβηκε, με ιδιαίτερη συγκίνηση,η  συγγραφέας κα Κατσίπη, η οποία αναφέρθηκε στις αιτίες που επέλεξε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα αλλά και στο πλαίσιο των ιστορικών πληροφοριών που είχε για τη δημιουργία του «Οροπέδιου των Ρόδων», πολλές εκ των οποίων προήλθαν από το αρχείο της Ένωσης Σπάρτης. “Έναυσμα μου ήταν ο αγώνας του ανθρώπου που παλεύει για να ζήσει…εσείς οι Σπαρταλήδες όχι μόνο ζήσατε αλλά καλοζήσατε και δημιουργήσατε στην Ελλάδα”  τόνισε μεταξύ άλλων η συγγραφέας.
Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με τον Ζαχαρία Καρούνη να τραγουδάει εξαίσια, συνοδευόμενος από τον Στάθη Ουλκέρογλου στο πιάνο, μικρασιάτικα τραγούδια κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Αξίζει να αναφερθεί πως το βιβλίο διατίθεται από τα γραφεία της Ενώσεως Σπάρτης (οδός Αλατσάτων 27, Νέα Ιωνία).

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ