Πολιτισμός
Φως στην τραγωδία της Μικρασίας
Παρουσίαση Βιβλίου του
Ευάγγελου Μαυρουδή στη Νέα Ιωνία
To βιβλίο του Ευάγγελου Μαυρουδή “Φως Εξ Ανατολών” παρουσίασαν η Ένωση Μικρασιατών “Η Καππαδοκία” και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του Δήμου Νέας Ιωνίας στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης. Το εν λόγω βιβλίο είναι το τελευταίο της τριλογίας του συγγραφέα “Επιστροφή στη Σμύρνη”, μια αποκαλυπτική ματιά στη Μικρασιατική Καταστροφή τόσο από την πλευρά των Ελλήνων όσο και από αυτήν των Τούρκων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του κόσμου από την Πρόεδρο της Καππαδοκίας, κα Όλγα Φτούλη, και συνεχίστηκε με την προβολή ενός σπάνιου ντοκουμέντου, του ντοκιμαντέρ του Τζόρτζ Μαρκαριάν για τη Σμύρνη με εικόνες από την αυτή τη σπουδαία πόλη του Ελληνισμού (το “Παρίσι της Ανατολής”) πριν από τη Καταστροφή αλλά και από τις ημέρες της σφαγής και της πυρκαγιάς που έκαψε την πόλη. Την παρουσίαση του βίντεο έκανε ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ, κ. Λουκάς Χριστοδούλου.
Μετά το τέλος της ταινίας ξεκίνησε το κυρίως μέρος της εκδήλωσης με το εκλεκτό πάνελ των ομιλητών να αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Σμυρναίων, κ. Νίκο Βικέτο, τον γνωστό σκηνοθέτη, κ. Κώστα Κουτσομύτη και τον ίδιο το συγγραφέα, ενώ η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν (με καταγωγή από την Καππαδοκία αλλά και την Αρμενία όπως αποκάλυψε) διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.
Ο κ. Βικέτος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο συγγραφέας έχοντας κάνει επίμονη έρευνα με μεγάλη ευσυνειδησία, στέκεται με σεβασμό απέναντι στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα βιβλία για τη Μικρασία. Για αυτό άλλωστε τα βιβλία του Μαυρουδή, σύμφωνα με τον κ. Βικέτο, δεν διακρίνονται μόνο για την ανθρωποπλαστική τους πλευρά αλλά και για τον διδακτικό και παιδαγωγικό τους χαρακτήρα. “Ο συγγραφέας τολμάει να υπερβει τα εσκαμμένα, χτυπάει, γράφει και καταγγέλλει τα γεγονότα που αμαυρώνουν τον πολιτισμό, περιστατικά αλληλοεξόντωσης και των δύο λαών, αφηγείται γεγονότα που είναι απαραίτητα για την εθνική αυτογνωσία όλων μας” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βικέτος.
Ο κ. Μαυρουδής, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Περισσό σε μικρασιατική οικογένεια, είπε ότι το έργο του είναι αφιερωμένο στη Σμύρνη, τον “χαμένο παράδεισο” του Ελληνισμού, η οποία εμφανίζεται σε διάφορες εποχές από το 1850 μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Όπως είπε, μέσα από τη συγγραφή του βιβλίου προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα που ανέκαθεν είχε ο ίδιος: “Γιατί έγιναν όλα αυτά τα γεγονότα;” . Μάλιστα για να φωτίσει καλύτερα τα γεγονότα στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας (“Ένωση και Πρόοδος”) παρουσιάζεται και η τουρκική πλευρά με το συγγραφέα να μαθαίνει και τη γλώσσα ψάχνοντας πηγές για το έργο του.
Κώστας Κουτσομύτης: “Θέλω να το γυρίσω σε σίριαλ”
Ο Κώστας Κουτσομύτης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την τριλογία κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για ένα “γιγαντιαίο έργο που πρέπει να διδαχτεί στα ελληνικά σχολεία”. Σημείωσε ακόμα ο Μαυρουδής με το έργο του κάνει σινεμά και δεν δίστασε να ευχηθεί να του δοθεί η δυνατότητα να γυρίσει σε σίριαλ την τριλογία (όπως έκανε με τα Παιδιά της Νιόβης και τα Ματωμένα Χώματα). “Η Δημόσια Τηλεόραση έχει υποχρέωση να προβάλλει την ελληνική ιστορία και αυτά τα βιβλία δείχνουν όλη τη τραγωδία του Ελληνισμού….δεν μπορούμε να βλέπουμε τούρκικες σειρές και να μην κάνουμε μια μεγάλη σειρά όταν έχουμε μια τέτοια ιστορία” ξεσπάθωσε ο κ. Κουτσομύτης που προέβλεψε πως η χώρα θα ξαναπεράσει τα δεινά του παρελθόντος γιατί σήμερα οι Έλληνες δεν θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία τους.
Μετά το πέρας των ομιλιών έγινε διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των μελών του ακροατηρίου, ενώ στο τέλος οι διοργανωτές παρέθεσαν δεξίωση στους προσκεκλημένους τους.