Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Προβολή βραβευμένης ταινίας από την Τσεχία στην Πεύκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Φόρος τιμής στον Βάτσλαβ Χάβελ

Η προβολή από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης της βραβευμένης με Όσκαρ τσεχικής ταινίας του Jan Svěrák (Γιαν Σβιεράκ) “Kolja” (Κόλια) συνέπεσε με τον πριν ένα μήνα θάνατο του τελευταίου Προέδρου της Τσεχοσλοβακίας και πρώτου Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Βάτσλαβ Χάβελ.

Ο Βάτσλαβ Χάβελ υπήρξε ο άνθρωπος, ο συγγραφέας, ο πολίτης, λιγότερο ίσως ο πολιτικός, που σφράγισε την ιστορία της σύγχρονης Τσεχίας. Ως ελάχιστο συμβολικό φόρο τιμής η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης, πριν την προβολή, πρόβαλε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, που ετοίμασε ένα από τα μέλη της, με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της ζωής του.
Η Πρόεδρος της Λέσχης, κα Έλλη Μήτση, καλωσόρισε τους θεατές, που για μια φορά ακόμα, κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πεύκης ενώ στη συνέχεια η Προϊσταμένη του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κα. Beata Lejtnarová, έκανε μια μικρή αναφορά στην ταινία και τον τσεχικό κινηματογράφο γενικότερα.
Η προβολή άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές του κοινού, κάτι που έδειξε στο τέλος με το εγκάρδιο και ζεστό του χειροκρότημα. Στην προβολή παρέστη μεταξύ των άλλων και ο Επίτιμος Πρόξενος της Τσεχικής Δημοκρατίας στον Πειραιά κ. Ανδρέας Λιώνης. 
Η επόμενη προβολή («Οι δυο συναντήσεις του Καζαντζάκη στην Τσεχία») είναι αφιερωμένη σε ένα άγνωστο κομμάτι των διαχρονικών αμοιβαίων ελληνο-τσεχικών σχέσεων και είναι προγραμματισμένη για τις 22 Φεβρουαρίου 2012. 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ