Πολιτισμός
Παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ στη Νέα Ιωνία
Συγκλονιστικές εικόνες
από τον Ξεριζωμό του 1922
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Ν. Ιωνίας παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του NATIONAL GEOGRAPHIC με τον τίτλο: “1922: Ο μεγάλος ξεριζωμός”, τo βράδυ της Τετάρτης 4 Απριλίου.
Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται τα συγκλονιστικά γεγονότα της περιόδου 1919-1925, όπως την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και τη γύρω περιοχή (1919), τη συνθήκη των Σεβρών (1920), την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, την απόφαση των κυβερνήσεων Γούναρη, Στράτου, Πρωτοπαπαδάκη κ.λ.π. για την προέλαση του Ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα, την ήττα και την άτακτη υποχώρηση που συμπαρέσυρε τους ελληνικούς πληθυσμούς προς τη Σμύρνη, τη συγκέντρωση εκεί εκατοντάδων χιλιάδων πανικόβλητων Ελλήνων, τις σφαγές-διώξεις και τη μεγάλη πυρκαγιά της πρωτοπολιτείας της Ανατολής, τον ξεριζωμό 1.000.000 Ελλήνων, τη δίκη των Έξι και την εκτέλεσή τους, τη συνθήκη της Λωζάνης για την ανταλλαγή των πληθυσμών (που προσέθεσε άλλους 300.000 Έλληνες πρόσφυγες) την εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης, την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην πρωτεύουσα αλλά και τις επαρχίες κλπ. Η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου, ασφυκτικά γεμάτη, παλλόταν κυριολεκτικά από συγκίνηση. Οι εικόνες-ντοκουμέντα που προβάλλονταν και η αφήγηση των γεγονότων καθήλωσαν κυριολεκτικά τον κόσμο, ο οποίος έσπευσε στο τέλος να χειροκροτήσει θερμά. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Αντιπρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Λουκά Χριστοδούλου ν’ αναφέρεται στη θλιβερή επέτειο των 90 χρόνων και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, του οποίου πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων μνήμης μέσα στο 2012. Στη συνέχεια παρουσίασε τον Διευθυντή του National Geographic στην Ελλάδα κ. Νικόλαο Μάργαρη. Ο πολύ γνωστός πανελλαδικά από το πλήθος των δραστηριοτήτων και των τίτλων του κ. Μάργαρης αναφέρθηκε με λίγα λόγια στην ίδρυση του παραρτήματος του μεγάλου αυτού Οργανισμού στην Ελλάδα και ανέλυσε το έργο που επιτελεί.
• Η κρυφή ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ
Ο κ. Μάργαρης μίλησε στον Χ-τύπο για το ντοκιμαντέρ αλλά και την ομώνυμη έκδοση του National Geographic η οποία κυκλοφόρησε το 2005 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία (σ.σ. στην πρώτη έκδοση πουλήθηκαν 80.000 αντίτυπα), ενώ σήμερα εκδίδεται για τρίτη φορά. Η έκδοση και το ντοκιμαντέρ βασίζονται στο κείμενο που είχε γράψει ο απεσταλμένος του National Geographic στη Σμύρνη του 1922 Μέλβιλ Τσάτερ. Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, μαζί με φωτογράφο του Οργανισμού, κατέγραψε τα γεγονότα που οδήγησαν στον Ξεριζωμό και στη συνέχεια μετέβη στην Ελλάδα, όπου παρακολούθησε το Έπος της εγκατάστασης των προσφύγων στην καινούργια τους πατρίδα. Ακολούθως έγραψε ένα καταπληκτικό άρθρο στο National Geographic που προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως και το οποίο αποτέλεσε το σενάριο για να κάνει το ελληνικό τμήμα του Οργανισμού αυτήν την παραγωγή η οποία συχνά συνοδεύεται και με φωτογραφική έκθεση. Ο κ. Μάργαρης μας είπε πως το ελληνικό τμήμα του National Geograhic έχει ξεκινήσει από το 2005 να κάνει παραγωγές με θέματα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του Ελληνισμού όπως το 1821 και το 1940.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 μήνα ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις6 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας