Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Μια νεαρή ποιήτρια ανοίγει τα φτερά της

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαθήτρια του Γυμνασίου Μεταμόρφωσης –

Ηρακλείου Αττικής πήρε το πρώτο βραβείο

σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης

Στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ποίησης, που διοργανώθηκε από την Ποιητική Λέσχη Βορείου Ελλάδας, το Α΄ βραβείο απέσπασε πρόσφατα η μαθήτρια Αναστασία – Νεφέλη Βιδάκη της  Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου. 

Το βραβευμένο ποίημα της με τον ωραίο τίτλο “Ύμνος στην Ζωή” στην ουσία είναι “Πρόσταγμα Ζωής”. Δεν είναι απλά ένα λυρικό, αλληγορικό, τρυφερό άσμα, όπως θα περίμενε κανείς από την ευαίσθητη και συναισθηματική ψυχή μιας μαθήτριας, αλλά εμπεριέχει αδρό ρεαλισμό ώριμης σκέψης. Ξεσηκώνει και αφυπνίζει. Οι έννοιες διεισδύουν με απόλυτη πειθώ χωρίς να αφήνουν περιθώρια αναβολών και αναστολών.
Οι στίχοι φορτίζουν με ορμή και αποφασιστικότητα, δίνουν θάρρος και τόλμη και γεμίζουν με αισιοδοξία τον αναγνώστη, κάτι που τόσο ανάγκη έχει η σημερινή  κοινωνία και κυρίως οι νέοι. Στο τέλος ως αντιδιαστολή γκρεμίζονται στις συνειδήσεις οι φθαρμένες αντιλήψεις επιτυχίας που καταβαραθρώνουν ήθη και ηθικές και οδηγούν σε παρακμές. Επίκαιρο δηλαδή όσο ποτέ το ποίημα του οποίου πηγή έμπνευσης πρέπει να είναι η σημερινή δραματική  κατάσταση στην Ελλάδα και τα  έντονα αρνητικά και θετικά συναισθήματα που η κατάσταση αυτή γεννά. Είναι λοιπόν αξιοθαύμαστη πέραν του ταλέντου,  η σύνεση, η ψύχραιμη σκέψη και το θαρραλέο φρόνημα της νεαρής ποιήτριας, η οποία σημειωτέον είναι και άριστη μαθήτρια.
Η μεγάλη αυτή επιτυχία του Α΄ Πανελληνίου βραβείου της μαθήτριας  δόξασε το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου  και κατ επέκταση τους δύο Δήμους του Σχολείου  και έκανε υπερήφανους όλους τους καθηγητές της και συμμαθητές της. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια κυρίως στην ίδια την μαθήτρια αλλά και στον Διευθυντή του Σχολείου, κ. Γιώργο Κεραμάρη που παροτρύνει και ενθαρρύνει τέτοιες συμμετοχές και στην φιλόλογό της, κα Δέσποινα Μαυρομιχάλη, που δεξιότεχνα μεταβιβάζει στους μαθητές της την αγάπη για την επιστήμη της και για την λογοτεχνία, που εμπεριέχεται στην επιστήμη της. Είναι συγκινητική η σεμνή και ειλικρινής απάντησή της καθηγήτριας στις ευχαριστίες  της μαθήτριας : “Εγώ απλά σου έδειξα την πόρτα. Μόνη σου την άνοιξες και μπήκες θριαμβεύτρια”.  Συγχαρητήρια από το Δήμο Ηρακλείου Στο γεγονός της βράβευσης της μαθήτριας αναφέρθηκε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, κ. Δημήτρης Μπούκης στο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζοντας τα συγχαρητήρια της διοίκησης και του Συμβουλίου προς τη μαθήτρια τους καθηγητές και τους γονείς της.

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ
Το ποίημα που έφερε την δημιουργό του στην πρώτη θέση είναι  το παρακάτω: 
Κίνησε, σα νέος Οδυσσέας,
Να φθάσεις την Ιθάκη,
Αφήνοντας πίσω τους πειρασμούς,
Συνεχίζοντας το ταξίδι της ζωής.
Και αν περάσεις από τρικυμίες και σφοδρούς ανέμους
Και αν μια άγρια φουρτούνα στα βράχια το καράβι σου τσακίσει
Και αν οι σύντροφοί σου στο βυθό της θάλασσας χαθούν,
και εσύ πάνω  σε μια σανίδα καταμεσής στο πέλαγος πλέεις,
και αν στο δρόμο όμορφες νεράιδες συναντήσεις,
και αν ξάφνου μπρος σου νεκρή τη μάνα σου αντικρίσεις,
εσύ το ταξίδι δε θα σταματήσεις.
Αν όμως πάμπλουτος, γεμάτος λάφυρα χρυσά γυρίσεις απ΄ την Τροία,
δίχως στο πέλαγος καμία ταλαιπωρία,
και αν όλη η Ιθάκη σου ανήκει
και αν θεωρείς πως πολλά έχεις πετύχει,
τότε πάντα σε ένα χαμένο πέλαγος θα πλέεις
και ποτέ στην Ιθάκη δε θα ζήσεις,
μόνο το ομοίωμά σου ταλαίπωρο θα ζει
και θα περιπλανιέται

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ