Connect with us

Πολιτισμός

Τριήμερο εκδηλώσεων από προσφυγικό σύλλογο του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Published

on

Εικόνες και ήχοι από τη Μικρά Ασία

Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δημοτικός Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, κ. Σωτήρης Κοσκολέτος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους παριστάμενους για την παρουσία τους, τόνισε την ανάγκη, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, τις γεύσεις της Ανατολής, τα ήθη και τα έθιμα των Μικρασιατών προγόνων μας να συντηρούμε την παράδοση και να τιμούμε τη μνήμη τους. Την Παρασκευή έγινε η απονομή αριστείου βραβείου «ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ» στους αριστεύσαντες αποφοίτους της πόλης, στους οποίους προσφέρθηκε επίσης το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, με σύντομες ομιλίες των διευθυντών των αντίστοιχων λυκείων από τα όποια αποφοίτησαν. Στη συνέχεια προβλήθηκε το αυθεντικό ντοκιμαντέρ «Η Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης το 1922». Είναι ένα σπάνιο video, ιστορικό ντοκουμέντο από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, το οποίο τραβήχτηκε από τον George Magarian και είδε το φως της δημοσιότητας από τον εγγονό του Robert Davidian, ο οποίος το ανακάλυψε στο σπίτι της γιαγιάς του στη Νέα Υόρκη το 2008, όπου βρισκόταν ξεχασμένο για πολλές δεκαετίες. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση «Η Σμύρνη μέσα από τα καρτ-ποστάλ», από τον κ. Λουκά Χριστοδούλου, Αντιπρόεδρο του Κέντρου Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και μέλος της Ένωσης Σμυρναίων. Στο τέλος της παρουσίασης ο Κοσκολέτος απένειμε στον κ. Χριστοδούλου τιμητική πλακέτα για την προσφορά του. 

• Βιβλίο και προβολή ντοκιμαντέρ
Το Σάββατο η Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών κα Ελένη Λετώνη παρουσίασε τους σκοπούς και το έργο του Ιδρύματος, ενώ η Γενική Γραμματέας του, ιστορικός, κα Ειρήνη Σαρίογλου, παρουσίασε την ταινία «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη» και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε, «Το Χρονικό των 10 Ημερών». Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη. Το Χρονικό είναι το έπος ενός ήρωα, του Κεμαλετίν, ο οποίος δε δίστασε να διακινδυνεύσει ζωή και καριέρα για να απεγκλωβίσει τον Ηλία Βενέζη, τον αδελφό της Αγάπης, από την «θανατηφόρα αποστολή». Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Ηλία Δημητρίου και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, ενώ η παραγωγή, έτους 2007, είναι του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών. Τη βραδιά έκλεισε η ομάδα παραδοσιακών χορών του Ενιαίου Φορέα Δράσεων του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος με παραδοσιακούς Μικρασιάτικους χορούς, με την επιμέλεια του δασκάλου τους κ. Κώστα Θεοχάρη.

• Ετήσιο Μνημόσυνο
Την Κυριακή τελέστηκε το Ετήσιο Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών υπό βροχή, σε συνεργασία με το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος. Το απόγευμα, στον χώρο του Π.Π.Ι.Ε.Δ., πραγματοποιήθηκε συναυλία από την ορχήστρα «SMYRNA» που αποτελείται από πέντε νεαρές κοπέλες. Οι παριστάμενοι απόλαυσαν τη συναυλία και αρκετοί χόρεψαν στους ρυθμούς της ορχήστρας που χάρισε ένα πολύχρωμο μελωδικό ταξίδι, ερμηνεύοντας με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια και σκοπούς της Ελληνικής παράδοσης. Η Μυρτώ Δράκου (βιολί,τραγούδι), η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), η Γεωργία Λώλη (κανονάκι, τραγούδι), η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λάουτο, τραγούδι) και η Μικαέλλα Τσούμπου (κλαρίνο, τραγούδι) αποτελούν την ορχήστρα «SMYRNA» και ταξιδεύουν στη μουσική μας παράδοση. Μετά το τέλος της συναυλίας,  προσφέρθηκαν στους παριστάμενους παραδοσιακά μικρασιάτικα εδέσματα και γλυκά.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης. Τέλος, στον χώρο υπήρχε μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση καρτ-ποστάλ με Μικρασιατικά θέματα, έκθεση παραδοσιακών Μικρασιάτικων φορεσιών καθώς και έκθεση Μικρασιάτικου βιβλίου.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ