Πολιτισμός
Ολοκληρώθηκε η Έκθεση «Μαρκόπουλο 1821», αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του την Έκθεση «Μαρκόπουλο, 1821», που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Δευτέρα, 17/4/2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου και διήρκησε ένα (1) μήνα.
Στην Έκθεση – Αφιέρωμα στους Μαρκοπουλιώτες Αγωνιστές, είχαμε την ευκαιρία να δούμε Αριστεία του Αγώνα, που αφορούν σε Μαρκοπουλιώτες πολεμιστές για την ανεξαρτησία και Φακέλους Αγωνιστών, όπως καταγράφονται στο Βιβλίο του Σταμάτη Μεθενίτη: «Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων: Οδοιπορικό στους αιώνες». Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία από τις αγοραπωλησίες στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκοπούλου, καθώς σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου – 1830, οι Έλληνες όφειλαν να αποζημιώσουν τους «πρώην κτήτορες», με σκοπό να περιέλθει η «γη» στα χέρια τους.
Εντυπωσιακό ήταν και το φωτογραφικό υλικό της Έκθεσης, μέσα από το οποίο «μεταφερθήκαμε» στα ήθη και τα έθιμα της εποχής, για τον επετειακό εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.
Θα θέλαμε να μεταφέρουμε τις ευχαριστίες μας στον Σταμάτη Δημ. Μεθενίτη, καθώς το έργο του διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την παρουσίαση της Έκθεσης. Ο Ιστορικός Συγγραφέας τιμήθηκε από τον Δήμο Μαρκοπούλου για την προσφορά του στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Ευχαριστούμε ακόμη την Εταιρία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής, για την συνδρομή της και ειδικότερα το μέλος της, Δημήτρη Νικολάου για τη βοήθειά του, την Θεοφανώ Σκοπελίτη, για την διάθεση φωτογραφικού υλικού από το πλούσιο αρχείο της.
Επίσης ευχαριστούμε την Ευδοκία Μεθενίτη, υπεύθυνη των Τμημάτων «Ζωγραφικής & Δημιουργικής Απασχόλησης», του Προγράμματος «Αθλητισμός & Πολιτισμός για Όλους» του Δήμου Μαρκοπούλου, η οποία επιμελήθηκε την Έκθεση, έκανε τη μελέτη του σχεδιασμού και υλοποίησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονταν στους μαθητές των Σχολικών Μονάδων της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας και πραγματοποιήθηκαν κατόπιν ραντεβού, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης. Ένα ευχαριστώ αξίζει ακόμη στον εθελοντή, εξειδικευμένο συντηρητή, Νίκο Σμυρνάκη, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου το στήσιμο της Έκθεσης.
Συγχαρητήρια αξίζουν στο εφηβικό τμήμα Ζωγραφικής, του Προγράμματος «Αθλητισμός & Πολιτισμός για Όλους», του Δήμου Μαρκοπούλου, που συμμετείχε και αυτό στην Έκθεση με τα δικά του φωτογραφικά ντοκουμέντα, από τα «μνημεία» της περιοχής, όπως είναι σήμερα.
Η Έκθεση αποτέλεσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής, σε «εκείνους που σκοτώθηκαν σε κάποια από τις Μάχες του Αγώνα και δε μπήκαν σε κανένα κατάλογο “δικαιούχων”» (Μεθενίτης Σ., 2007).