Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Πως αξιοποιήθηκε το σπίτι του Φλωράκη στο Χαλάνδρι

Δημοσιεύθηκε

στις


Από το 1974 κατοικούσε στο Χαλάνδρι ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, Χαρίλαος Φλωράκης, το ιστορικό μέλος της Εθνικής Αντίστασης και το σπίτι συγκαταλέγεται στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης*.
Η κατοικία του, ένα διώροφο σπίτι αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1960 βρίσκεται επί της οδού Πυθίας, η οποία έχει πια μετονομαστεί σε οδό «Χαριλάου Φλωράκη». Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος μετέτρεψε την οικία του σε Επιμορφωτικό Κέντρο, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό και εξυπηρετεί την ανάγκη μελέτης της ιστορίας. Εκτός από τα προσωπικά του αντικείμενα, ο θησαυρός που άφησε ο ηγέτης της Αριστεράς στους ερευνητές και μελετητές της ιστορίας υπερβαίνει τις 100.000 σελίδες αρχειακού υλικού και τους 2.500 τίτλους βιβλίων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ορισμένες σπάνιες εκδόσεις, που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα και ιστορικά βιβλία σχετικά με τη Σοβιετική Ένωση, την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο και παλιά τεύχη της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης. Η βιβλιοθήκη είναι χωρισμένη ανά θεματικές ενότητες πολιτικών, κοινωνικών, ιστορικών, λογοτεχνικών βιβλίων και σε ειδικό χώρο βρίσκονται τα βιβλία για το Μαρξισμό.

Διαβάστε επίσης:

Οδοιπορικό στο Χαλάνδρι του χθες και του σήμερα (α΄μέρος)

To στέκι του Πολιτισμού στο Χαλάνδρι

Η ιστορία της Ριζαρείου Σχολής

Το θέατρο και τα αρχαία της Ρεματιάς

Ένα Μουσείο για… Νόμπελ

Δύο χώροι λατρείας με πλούσια ιστορία

*Πηγή αποτέλεσε‭ ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ