Συνεντεύξεις
“Οι πολίτες θέλουν ένα νέο μοντέλο πόλης”
Το όραμα του για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού καταθέτει στον ΧΤΥΠΟ ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Αποστολόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΧΤΥΠΟ. Άλλωστε παρά το γεγονός πως βρίσκεται μόλις δυόμιση μήνες στη διοίκηση ήδη έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με ορίζοντα το 2020. Ο Δήμαρχος μας μιλάει, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε το Δήμο την 1η Σεπτεμβρίου, για το πως βογηθάει ο δήμος τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και για την προστασία του Υμηττού. Σχολιάζει επίσης όλα τα επίκαιρα θέματα της αυτοδιοίκησης όπως την αξιολόγηση και της διαχείριση των απορριμμάτων. Μας εξηγεί ακόμα πως σκοπεύει να μετατρέψει το Δήμο του σε μια “έξυπνη πόλη”.
Πρόσφατα παρουσιάσατε το σχέδιο σας για το Δήμο παπάγου-Χολαργού με ορίζοντα το 2020. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες και οι προτεραιότητες;
Πρέπει να σας πω ότι για μένα η αρχή της νέας δημοτικής περιόδου στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή, μια εποχή προκλήσεων και υψηλών απαιτήσεων. Αντιλαμβάνομαι τις προσδοκίες των συμπολιτών μου, που εμπιστεύτηκαν ένα είδος πολιτικής δράσης και κοινωνικού διαλόγου πέρα από κόμματα και διαχωριστικές γραμμές, ένα νέο μοντέλο διοίκησης με σαφές πρόγραμμα και όραμα για τον τόπο.
Αυτό το πρόγραμμα – με ορίζοντα το 2020 – παρουσιάστηκε στους κατοίκους της πόλης μας, ακριβώς έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον με συγκεκριμένο ορίζοντα και μετρήσιμα αποτελέσματα, που μας δεσμεύει και προσδιορίζει την πορεία του Δήμου μας τα επόμενα χρόνια. Ο οδικός χάρτης που ήδη ακολουθούμε για την επίτευξη των στόχων μας αποτυπώνεται σε 7 άξονες προτεραιοτήτων: Καλύτερη λειτουργία του Δήμου και εξυπηρέτηση του πολίτη, Καθαρή πόλη και όμορφο περιβάλλον, Στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, Στήριξη της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης, Καλύτερη ποιότητα ζωής σε μια σύγχρονη πόλη, Αθλητισμός και Πολιτισμός στη πρώτη γραμμή, Καλύτερα σχολεία για τα παιδιά μας.
Βάσει αυτού του σχεδίου προετοιμάζονται συστηματικά και οργανωμένα όλα τα έργα και οι δράσεις που χρειάζονται για να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια την εικόνα της πόλης μας, συνεχίζοντας παράλληλα όλες εκείνες τις προσπάθειες που είχαν σχεδιαστεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Πόσο εύκολο είναι να εκλπηρώσετε τους στόχους σας με δεδομένο πως η κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς;
Από την αρχή θα ήθελα να πω ότι δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι οι συνθήκες και οι καταστάσεις είναι δύσκολες για όλους. Είναι δύσκολα και για το Δήμο μας, αλλά και για το σύνολο του χώρου της αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μείωση των θεσμοθετημένων πόρων των Δήμων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Το πάγωμα των προσλήψεων, η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων και πολλά άλλα δημιούργησαν δυσμενέστατες συνθήκες στο έργο των Δήμων.
Αυτή την εποχή της έντονης οικονομικής δυσχέρειας λοιπόν, είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν λύσεις που απαιτούν κοινή λογική, ρεαλιστικό πρόγραμμα και νέους τρόπους διοίκησης. Η καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του πάγιου εξοπλισμού με στόχο τη βέλτιστη απόδοση, η χρήση νέων τεχνολογιών για την αποφόρτιση και την καλύτερη οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και η διαδημοτική συνεργασία και δικτύωση που θα μας δώσει δύναμη ώστε να σταθούμε ισχυρότεροι στις αξιώσεις μας απέναντι στην κρατική εξουσία, είναι σημαντικά βήματα που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στην εκπλήρωση των στόχων μας.
Επιπρόσθετα, δεν θα περιοριστούμε στις κλασσικές πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι οι κρατικές επιχορηγήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η υγιής επιχειρηματικότητα μπορούν να αποτελέσουν διαρκείς πηγές εσόδων. Ειδικότερα η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, όπως το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μπορεί μεταξύ άλλων, να δώσει την απαιτούμενη ώθηση ώστε να βαδίσουμε στέρεα στη νέα εποχή.
Φυσικά για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων από κοινοτικούς πόρους, χρειάζεται διαρκής ενημέρωση, προσεκτικός σχεδιασμός και κυρίως – το τονίζω αυτό – δικτύωση. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να γίνουμε ενεργό μέλος αυτής της μεγάλης κοινότητας, ισάξιο με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, εκμεταλλευόμενοι όσο μπορούμε αναπτυξιακές δυνατότητες, με το να είμαστε καλά ενημερωμένοι και παραγωγικοί σε νέες ιδέες.
Σε ποια κατάσταση παραλάβατε το Δήμο σας την 1η Σεπτεμβρίου;
Όπως έχω πει πολλές φορές, πιστεύω ότι το επίπεδο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού είναι σχετικά υψηλό, πολύ ανώτερο από το μέσο όρο των δήμων του λεκανοπεδίου. Τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν, χτίστηκαν, φτιάχτηκαν πολλά. Αυτά έχουν αξία και αποτελούν για εμάς μια σημαντική παρακαταθήκη. Παρόλ’ αυτά δεν υποστηρίζω ότι όλα είναι τέλεια. Ζω στην πόλη και γνωρίζω ότι υπάρχουν αδυναμίες και αστοχίες. Οι συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα τους, για τα οποία πρέπει να δώσουμε ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις.
Στη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης (2011-2014), ο Δήμος έπρεπε να προσαρμοστεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και παράλληλα έπρεπε να ανταποκριθεί στα θέλω των πολιτών του Παπάγου και του Χολαργού. Δεν ήταν μια εύκολη περίοδος, καθώς όλοι έβλεπαν με καχυποψία τη συνένωση των δύο Δήμων. Θεωρώ ότι ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόκληση και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι και στις εκλογές του 2014, οι δημότες μας ψήφισαν με κριτήρια που ήταν υπεράνω τοπικών ή άλλων διαφορών, αφού ο συνδυασμός μας βγήκε πρώτος και στις δύο κοινότητες.
Σ’ αυτή την πενταετία όμως (2014-2019), θεωρώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία του δήμου είναι αυτονόητο και προαπαιτούμενο. Ένα νέο όμως μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας, ένα νέο μοντέλο πόλης, είναι αυτό που θέλουν οι πολίτες, αυτό ψήφισαν. Καινοτομία, συνεργασία, πρωτοπορία είναι σημαντικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ώστε να προσφέρουμε στους δημότες έργο, αλλά να θέσουμε και τις βάσεις για μια πορεία ανάπτυξης.
Σε ποιους τομείς δώσατε έμφαση αυτούς του πρώτους μήνες διοίκησης του Δήμου;
Από την 1η Σεπτεμβρίου έχουμε ξεκινήσει τον αγώνα, σε όλα τα επίπεδα, ώστε τα σχέδιά μας να γίνουν πράξη. Αρχικά, το ενδιαφέρον όλων μας έπεσε στις σχολικές εγκαταστάσεις, ώστε να είμαστε σε θέση να υποδεχτούμε τους μαθητές. Η τεχνική υπηρεσία, οι σχολικές επιτροπές και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κινητοποιήθηκαν, ώστε να παραδώσουμε τα σχολεία χωρίς προβλήματα και σήμερα, καθημερινά φροντίζουμε να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των σχολικών μονάδων του δήμου μας.
Στον τομέα της καθαριότητας, άμεσα τροποποιήθηκε η οργάνωση της αρμόδιας υπηρεσίας, επαναξιολογήθηκε ο τρόπος χρήσης των διαθέσιμων πόρων – εργαζομένων και μηχανολογικού εξοπλισμού – με άμεσα αποτελέσματα στη βελτίωση της καθαριότητας της πόλης, κάτι που ήδη αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους κάτοικους. Επιπλέον, επαναλειτούργησε το πλυντήριο κάδων, ενώ καθημερινά εκτός των τακτικών δρομολογίων αποκομιδής γίνονται σημειακές παρεμβάσεις σε επιβαρυμένες περιοχές.
Σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ο Δήμος μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, τον σημαντικότερο θεσμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας.
Επιπρόσθετα, στο διάστημα αυτό έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά συναντήσεων εργασίας με αρμόδιους φορείς (υπουργεία, οργανισμούς, δημάρχους άλλων δήμων) με στόχο την προώθηση θεμάτων του δήμου μας καθώς και την καλύτερη προετοιμασία μας εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου.
Σε πρόσφατες δηλώσεις σας δώσατε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλες τις παρατάξεις. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ή σχεδιάζετε να κάνετε και ποια η ανταπόκριση μέχρι στιγμής;
Το έργο που προσδοκούμε να κάνουμε στο Δήμο μας, στηρίζεται στη συνεργασία. Συνεργασία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλες τις παρατάξεις, με όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Έντιμη και αποδοτική για την πόλη.
Συνεργασία και άμεση ενημέρωση υπήρξε για το θέμα της καθαριότητας και της νέας φιλοσοφίας που εισάγει η Περιφέρεια στη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόσφατα μάλιστα, από τη δημοτική παράταξη του κύριου Περικλή Ζήκα λάβαμε και μια πρόταση γι αυτό το θέμα την οποία και μελετούμε.
Στενή συνεργασία ξεκινάμε και για την αξιοποίηση και προστασία του Υμηττού, καθώς δημιουργήσαμε μια ομάδα έργου στην οποία συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, μια ομάδα που φιλοδοξούμε πως θα φέρει γόνιμες και ουσιαστικές προτάσεις προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είμαστε δογματικοί. Αξιοποιούμε κάθε θετική και ρεαλιστική πρόταση.
Κύριε Δήμαρχε προσφάτως η περιφερειάρχης εξήγγειλε αλλαγές στο σύστημα διαχείριση απορριμμάτων. Συμφωνείτε με την αλλαγή κατεύθυνσης; Θα εκπονήσει ο Δήμος Τοπικό Σχέδιο όπως ζητάει η Περιφέρεια;
Ο Δήμος μας σχετικά με το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, έχει ήδη προχωρήσει στη διαδικασία αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης. Μέρος του σχεδιασμού μας είναι η εκπόνηση Κανονισμού Καθαριότητας, με έμφαση στην προώθηση της ανακύκλωσης και στον διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή και με καταγραφή των υποχρεώσεων των κατοίκων της περιοχής για ένα νέο βιώσιμο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Επιπλέον, το σχέδιό μας περιλαμβάνει μελέτη «Βελτιστοποίησης των Υπηρεσιών Καθαριότητας» με στόχο ουσιαστικά την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο παραπάνω σχεδιασμός, σαφώς και συμβαδίζει με τις προτεραιότητες που έθεσε η Περιφερειάρχης στην επιστολή που έστειλε προς όλους τους δήμους. Όμως επιτρέψτε μου να εκφράσω την ανησυχία μου ως προς την ετοιμότητα τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων να ανταποκριθούν στον καινούργιο σχεδιασμό, από τη στιγμή μάλιστα που η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι προχωράμε σε έναν νέο κύκλο διαβούλευσης και συζήτησης για την κατάρτιση νέου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων. Το θέμα τέθηκε άμεσα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ επιπρόσθετα έχω απευθύνει και επιστολή προς την Περιφερειάρχη, ώστε να ξεκινήσουμε μια πιο στενή συνεργασία στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ένα ανοιχτό μέτωπο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης το τελευταίο διάστημα είναι η αξιολόγηση των εργαζομένων και ο επανέλεγχος συμβάσεν. Πως έχετε αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα;
Την ώρα που στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού σήμερα υπηρετούν συνολικά 262 εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες ενός Δήμου με 44.539 κατοίκους και έκταση 8.63 τ.χμ., την ώρα που από το 2011 έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων κατά 70 άτομα και ο δήμος έχει ήδη προβεί σε απολύσεις μετά την εξέταση των δικαιολογητικών πρόσληψης των εργαζομένων, πρέπει επιπρόσθετα να δηλώσουμε ως «ανεπαρκείς» το 15% τουλάχιστον των ανθρώπων που καθημερινά στηρίζουν με την εργασία τους το Δήμο και τους πολίτες του. Είναι φανερό ότι με αυτό τον τρόπο δεν οδηγούμαστε στην αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των Δήμων, πολλώ δε μάλλον στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σχετικά με αυτό το θέμα προτείνουμε την επέκταση και προσαρμογή της διαδημοτικής κινητικότητας ώστε πραγματικά να υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού από Δήμους με πλεονάζον προσωπικό σε Δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις, καθώς και το πάγωμα της διαδικασίας της αξιολόγησης με τον τρόπο που αυτή προβλέπεται και την έναρξη διαλόγου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης δομών και εργαζομένων των ΟΤΑ, με στόχο τη βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών.
Άλλωστε, ο στόχος κάθε Δήμου αλλά και των εργαζομένων δεν πρέπει να είναι άλλος από την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και από την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.
Θεωρώ ότι η σημερινή κατάσταση μας αδικεί όλους. Αδικεί και τους εργαζόμενους, και τους Δήμους και τους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι κι αυτοί με τη σειρά τους προσπαθούν να βάλουν τάξη σε μία χρόνια και συχνά στρεβλή κατάσταση. Νομίζω λοιπόν, ότι πρέπει να θέσουμε όλοι μας εκ νέου το θέμα από μηδενική βάση, στο πλαίσιο των προτάσεων που σας ανέφερα παραπάνω.
Μιλάγατε προεκλογικά για μια έξυπνη πόλη που θα προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στους πολίτες της. Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Όπως έχω πει πολλές φορές, επιβάλλεται να παρακολουθήσουμε τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τη λειτουργία και οργάνωση των πόλεων. Μια “Έξυπνη Πόλη” στο πρότυπο αντίστοιχων ευρωπαϊκών δήμων, μπορεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο και την καθημερινότητά μας. Οι νέες τεχνολογίες, η ηλεκτρονική διασύνδεση, οι δυνατότητες που παρέχει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, είναι μόνο ένα κομμάτι αυτού του οράματος για την πόλη του αύριο. Δράσεις που στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη και έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής μας, όπως η βιώσιμη αστική κινητικότητα με έξυπνη στάθμευση και μεταφορές, η βελτιστοποιημένη συλλογή απορριμμάτων, ο έξυπνος φωτισμός, η περιβαλλοντική αειφορία με τη μείωση των εκπομπών, η καινοτομία που θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων για την προσέλκυση κεφαλαίων, η κοινωνική συνοχή και τέλος η καθολική πρόσβαση στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη φροντίδα υγείας, ολοκληρώνουν την εικόνα μιας πραγματικά “Έξυπνης Πόλης”.
Το στοίχημα εδώ είναι μεγάλο και ο δρόμος είναι σίγουρα μακρύς. Καλά δοκιμασμένες πρακτικές άλλων πόλεων μας δείχνουν την πορεία επίτευξης του στόχου, που σε όλες τις περιπτώσεις στηρίζεται σε ένα στρατηγικό πλαίσιο, το οποίο δεν αναβαθμίζει απλώς τα συστήματα και τα δίκτυα μιας πόλης, αλλά τα μελετά και τα αναπροσδιορίζει απ’ την αρχή. Μελέτες από ειδικούς εμπειρογνώμονες για την ανάλυση της δομής της πόλης, την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και τον προσδιορισμό του νέου μοντέλου της, σε συνδυασμό με μια βελτιωμένη μορφή δημόσιας διαβούλευσης, όπου οι ίδιοι οι δημότες από κοινού θα προσδιορίσουν το όραμά τους για την πόλη που θέλουν να ζήσουν, είναι σημαντικά βήματα.
Η ηλεκτρονική κάρτα Δημότη, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων και η αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης του Δήμου, που έχουμε ήδη δρομολογήσει, είναι μόνο η αρχή. Η “έξυπνη πόλη”, όπως είπα και στην αρχή είναι ένας όρος που μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες έννοιες που έχουν επίδραση στη ζωή μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε νέες ιδέες και νέα ρεύματα και να αποφασίσουμε από κοινού, με διαφάνεια και δημοκρατική κουλτούρα, ποιο μοντέλο πόλης είναι το πλέον εναρμονισμένο τόσο με τις προσδοκίες μας, όσο και με τις ιδιαιτερότητες – χωροταξικές και κοινωνικές – της περιοχής μας.
Ο Δήμος σας είναι στους πρόποδες του Υμηττού ο οποίος πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο εμπρηστών και οικοπεδοφάγων. Πως μπορεί ο Δήμος να προστατεύσει το βουνό;
Η νέα Δημοτική Αρχή, όπως ανέφερα παραπάνω, έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα εργασίας για τον Υμηττό, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων και από διακεκριμένους επιστήμονες. Σκοπός της είναι η οργάνωση και η βελτίωση της πυροπροστασίας, η χωροταξία και η χαρτογράφηση, κυρίως όμως η σύνδεση του βουνού με την καθημερινή ζωή όλων μας. Να κάνουμε τον Υμηττό δικό μας, να τον γνωρίσουμε, να τον αξιοποιήσουμε, με δυο λόγια ν’ ανοίξουμε την πόλη μας προς τον Υμηττό. Για μένα αυτός είναι ο μόνος και ουσιαστικός τρόπος προστασίας του Υμηττού.
Υπάρχουν οικογένειες στο δήμο σας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης; Πoιες υπηρεσίες τους προσφέρει ο Δήμος;
Σε μια δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία, ασφαλώς και στο Δήμο μας υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ίσως το θέμα να μην είναι τόσο οξύ, όμως σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες και αντιμετωπίζονται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου. Ο Δήμος μας βρίσκεται κοντά στους πολίτες του, με συνεχείς δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης, μέσω των Δημοτικών Πολυϊατρείων, της Κοινωνικής Ιματιοθήκης, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι. Επίσης, προβλέπεται για αυτές τις οικογένειες η απαλλαγή (ή μείωση) από την καταβολή δημοτικών τελών και προσφέρεται η συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και προγράμματα με ευνοϊκούς όρους ή ακόμα και δωρεάν.
Πως θέλετε να δείτε την πόλη σας στο τέλος της πενταετίας;
Επιθυμία όλων μας είναι να κάνουμε την πόλη μας ακόμα καλύτερη. Έναν τόπο που θα τον χαίρονται όσοι ζουν σ’ αυτόν και θα είναι πρότυπο για τους υπόλοιπους. Έναν Δήμο που πάνω απ’ όλα να σέβεται τους πολίτες του, τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Αρωγό και συμπαραστάτη για τους κοινωνικά ευπαθείς, αλλά παράλληλα φορέα πολιτισμού και ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Έναν Δήμο που να κοιτάει στο μέλλον, με καινοτόμες πρωτοβουλίες και ψηφιακές υποδομές, με δράσεις και έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους