Συνεντεύξεις
«Θα περάσουμε τις συμπληγάδες»
Για τις πρώτες κινήσεις και τις προτεραιότητες του στη διοίκηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής ενημερώνει του αναγνώστες του Χτύπου ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Σταθόπουλος. Παιδικοί σταθμοί, ελεύθεροι χώροι, σχολεία και άλλα θέματα έχουν ήδη απασχολήσει τη διοίκηση με τον Δήμαρχο να διαβεβαιώνει πως η δημοτική αρχή διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις της διοίκησής σας; Πού έχετε εντοπίσει τα πιο επείγοντα προβλήματα του Δήμου και πώς τα διαχειρίζεστε;
Οι πρώτες κινήσεις μας ήταν η καθημερινή σκληρή προσπάθεια να ανταποκρινόμαστε στα προβλήματα της πόλης και των πολιτών μας. Η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, η δύσκολη καθημερινότητα, τα προβλήματα των Σχολείων μας, οι ελεύθεροι προς διεκδίκηση χώροι, η ανεργία που πλήττει την κοινωνία, η κατανομή των Αθλητικών Χώρων, η έλλειψη εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς του Δήμου που παραλύει τη «δουλειά» μας και η υποχρηματοδότηση που βιώνουμε και αποδεικνύεται καθημερινά είναι τα πιο επείγοντα προβλήματα. Η διαχείρισή τους απαιτεί εντατική δουλειά χωρίς ωράριο, σύνεση, έμπνευση και ψυχή. Νομίζω ότι θα αποδείξουμε ότι τα διαθέτουμε.
Σε ποια κατάσταση παραλάβατε το Δήμο από τη διοίκηση του κ. Ζορμπά;
«Παραλάβαμε» πάρα πολλά προβλήματα και βεβαίως τη γνωστή κακή οικονομική κατάσταση που έχουν όλοι οι Δήμοι. Θα τα «παλέψουμε» όλα, θα λύσουμε τα περισσότερα και θα «περάσουμε» τις Συμπληγάδες.
Δύο θέματα αιχμής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτήν την περίοδο είναι η αξιολόγηση των εργαζομένων και ο επανέλεγχος των συμβάσεων όσων μονιμοποιήθηκαν. Ποια είναι η θέση σας;
Η αξιολόγηση έχει ένα μεγάλο «αγκάθι», την υποχρεωτική κακή βαθμολόγηση του 15% των εργαζομένων. Επιπλέον, το σημερινό σύστημα αξιολόγησης (που βεβαίως υπάρχει) αν εφαρμοστεί (και εδώ ευθύνεται το Υπουργείο) είναι αρκετά καλό έως αυστηρό. Όσον αφορά τον επανέλεγχο των συμβάσεων, διαφωνήσαμε γιατί επιδιώκεται να γίνει απόλυση εργαζομένων, τόσο πολύτιμων για εμάς. Οι μετατροπές έγιναν με το Νόμο Παυλόπουλου το 2004 και εγκρίθηκαν από όλες τις Nομικές δομές του κράτους το 2006. Ήδη σήμερα απολύονται 27 εργαζόμενοι του Δήμου Κερατσινίου. Να διευκρινίσω εδώ, κατηγορηματικά, ότι έχουμε απόλυτη συμφωνία στην καταγγελία των πλαστών πτυχίων.
Στη συνέντευξη που μας είχατε παραχωρήσει λίγο μετά την εκλογή σας είχατε πει πως θα δώσετε το λόγο στους πολίτες. Ποιες δράσεις έχετε αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση;
Έχουμε συναντήσει όλους τους Συλλόγους κατοίκων, όπως και τις περισσότερες συλλογικότητες της πόλης μας (Επαγγελματοβιοτέχνες, Αθλητικά και Πολιτιστικά σωματεία κ.ά.). Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι Συνελεύσεις Γειτονιάς, κάτι που δεν έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και οι οποίες αφορούν τέσσερις μεγάλες συνοικίες της Αγίας Παρασκευής. Έχουν ήδη γίνει οι δύο συνελεύσεις και ακολουθούν οι υπόλοιπες, ενόψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2015. Σημειώνω την τηλεφωνική γραμμή που εγκαινιάσαμε για να απευθύνονται οι πολίτες (213-2004-539), όπως και το θεσμό «Ο πολίτης στο Δήμαρχο», δηλαδή προκαθορισμένα ραντεβού των πολιτών με το Δήμαρχο. Έχουμε, όμως, πολλά να κάνουμε ακόμη.
Ποια βασικά έργα υποδομής είναι στο πρόγραμμά σας και μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος της πενταετίας;
Νέοι αθλητικοί χώροι (η Αγία Παρασκευή δεν «είδε» κανένα τέτοιο έργο εδώ και χρόνια), αναπλάσεις χώρων και ήπιες πεζοδρομήσεις γύρω από σχολεία, πεζοδρόμηση μεγάλου «κομματιού» πέριξ της Κεντρικής Πλατείας, νέα σχολεία σε συνεργασία με τις Κτηριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ), ριζική αλλαγή στη διαχείριση απορριμμάτων, αναπλάσεις σε πλατείες, έργα ομβρίων, επιδίωξη ανέγερσης Δημαρχείου (που έχει πανάκριβο προϋπολογισμό), ανάπλαση του χώρου που αποκαλούμε «κολυμβητήριο», το κτήμα ΙΟΛΑ και άλλοι ελεύθεροι χώροι και επέκταση του κοινωνικού έργου του Δήμου είναι οι άξονες της πενταετίας.
Εδώ και χρόνια η ανάπλαση της οδού Αγίου Ιωάννου είναι στο προσκήνιο και προκαλεί τριβές. Τι σχεδιάζετε να κάνετε με τον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της πόλης;
Στην οδό Αγίου Ιωάννου θα εφαρμόσουμε το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και θα είμαστε πολύ αυστηροί στο παράνομο παρκάρισμα. Παράλληλα, επιδιώκουμε τον περιορισμό της διαμπερούς κυκλοφορίας, «βελτίωση» στις γωνιές των δρόμων, καλύτερες συγκοινωνίες (έχουμε ήδη συναντήσει το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών) και σταθερή εφαρμογή των αρχών βιώσιμης κινητικότητας (μείωση κινήσεων IX, ποδήλατο, συγκοινωνία και συνδυασμός τους).
Κύριε Δήμαρχε, πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είχε πει όχι σε δημιουργία σταθμού Μετρό στην κεντρική πλατεία της πόλης, με αποτέλεσμα ο σταθμός να γίνει αρκετά πιο κάτω και εντός των ορίων του Δήμου Χαλανδρίου. Είναι στα πλάνα σας να διεκδικήσετε έστω και τώρα την έλευση του Μετρό στο κέντρο της πόλης;
Ουδέποτε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αρνήθηκε, όσο εγώ γνωρίζω το δημόσιο λόγο, τη στάση του Μετρό στην Κεντρική Πλατεία. Ισχυρίζομαι, παράλληλα, ότι η πόλη μας είναι, σε σχέση με το Χαλάνδρι π.χ., ευνοημένη. Έχουμε τέσσερις στάσεις στα σύνορά μας και εάν συνδέσουμε την περιοχή του ΑΪ-Γιάννη με το σταθμό του Μετρό στην οδό Αγίας Παρασκευής θα αποκαταστήσουμε εν μέρει την «αδικία». Έχουμε ψηφίσει, τέλος, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κατασκευή της λεγόμενης κυκλικής γραμμής Μετρό όπως σε όλες τις πόλεις.
«Έχουμε σχέδιο και όραμα για την πόλη”
Τι μπορείτε να υποσχεθείτε στους κατοίκους του Δήμου σας για τη νέα Δημοτική περίοδο;
Ότι νοιαζόμαστε καθημερινά, παθιασμένα, σταθερά και μόνιμα την καθημερινότητα και τα προβλήματα που έχουν διαχρονικά από τις δικές μας «ανεπάρκειες». Ότι έχουμε ανοιχτή την πόρτα και τα αφτιά μας για να τους συναντούμε και να τους «ακούμε». Έχουμε σχέδιο και όραμα για την πόλη και τους θέλουμε συμμέτοχους στον καθημερινό μας αγώνα. Δεν επιθυμούμε την «ανάθεση» του έργου, παρά το ότι το αναλάβαμε και θα το φέρουμε σε πέρας.