Συνεντεύξεις
Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Νέας Ιωνίας, Φώτη Τσομπάνογλου
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μηχανολογικού & Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νέας Ιωνίας, κ. Φώτης Τσομπάνογλου, είναι ένα από τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ που στήριξαν τον υπερκομματικό συνδυασμό της “Ενότητας” στις εκλογές. Και στη συνέντευξη του στο www.xtypos.gr δηλώνει δικαιωμένος για αυτήν του την επιλογή και υπογραμμίζει πως η “Ενότητα” είναι μια μεγάλη δημοκρατική αγκαλιά που χωράει όλους όσους αγαπούν την πόλη.
Ο κ. Τσομπάνογλου μας μιλάει για τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στην καθαριότητα και το πράσινο. Απαντάει δε και στα ερωτήματα μας για τις υπερωρίες, τη μεταφορά του γκαράζ και τις σχέσεις της διοίκησης με το Σωματείο Εργαζομένων.
Είστε προϊστάμενος στους τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου. Σε ποια κατάσταση τους παραλάβατε από την προηγούμενη διοίκηση και ποιες ενέργειες έχετε κάνει για τη βελτίωση της λειτουργίας τους;
Κύριε Μποδάκο, ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε τη δυνατότητα να τοποθετηθώ δημόσια μέσω της εφημερίδας σας για τα θέματα του ευαίσθητου τομέα που μου εμπιστεύτηκε ο Δήμαρχος.
Η κατάσταση που παραλάβαμε στην καθαριότητα μόλις αναλάβαμε, ήταν σε σχέση με τους γύρω Δήμους σχετικά ικανοποιητική. Υπήρχαν όμως δυσλειτουργίες και νοοτροπίες που χρόνιζαν και ήταν βόμβες στα θεμέλια του οικοδομήματος, που σαν Δημοτική Αρχή θέλαμε να οικοδομήσουμε και ιδιαίτερα στην αιχμή του δόρατος που λέγεται καθαριότητα.
Και για να γίνω πιο σαφής: βρήκαμε 4.200 ρεπό συσσωρευμένα από τα προηγούμενα έτη και Μείον 25 άτομα στο προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων και λήξεων συμβάσεων. Επίσης, υπήρχε κακός προγραμματισμός και συντονισμός του έργου κατά την τελευταία χρονιά και απλή διαχείριση χωρίς λύσεις μέχρι να πάμε στις εκλογές, όπως και συνεχείς παρεμβάσεις και σύγχυση αρμοδιοτήτων, μεταξύ Αντιδημάρχου και συνεργατών του πρώην Δημάρχου.
Προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε πιο ορθολογικά την κατανομή του προσωπικού, των δρομολογίων και του επιμερισμού των εργασιών. Ταυτόχρονα, καταφέραμε να μειώσουμε κατά 1.350 τα ρεπό στο πρώτο εξάμηνο. Η Υπηρεσία, παρά τον αυξημένο φόρτο εργασιών (Πολεοδομία, Παναιτώλιο, Δημοτική Αστυνομία, ΔΟΝΝΙΑ κ.λ.π.), ανταπεξέρχεται χωρίς να έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι οι υπερωρίες.
Οι τρεις σκούπες βγαίνουν καθημερινά για να επικουρούν τον οδοκαθαρισμό. Αποφρακτικό και υδροφόρα δουλεύουν εντατικά για τον καθαρισμό φρεατίων και το πλύσιμο των δρόμων. Τα πλυντήρια, παρά την προβληματική λειτουργία τους, καθαρίζουν μεγάλο αριθμό κάδων καθημερινά. Οι κάδοι οριοθετούνται, τοποθετούνται με σχεδιασμό στις ιδιαίτερες συνθήκες και στον Κανονισμό Καθαριότητας και τα μεταλλικά πλαίσια βάφονται με κίτρινο φωσφορίζον χρώμα για αποφυγή ατυχημάτων.
Γίνονται πολλά και προγραμματίζονται ακόμα περισσότερα που, παρά τους ζοφερούς καιρούς, έχουμε την πολιτική βούληση να τα υλοποιήσουμε. Στον τομέα του πρασίνου, με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, έμεινε πίσω η φυτευτική περίοδος του Οκτωβρίου, καθώς και κάποιες εργασίες σημαντικές για την ορθή λειτουργία της Υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα δεν έγινε ο απαραίτητος ψεκασμός των πεύκων τον Οκτώβριο, με επακόλουθο να γεμίσουν τα πεύκα και κατ΄ επέκταση οι πλατείες και τα σχολεία με κάμπιες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσπαθούμε επί μακρό χρονικό διάστημα, να τις απομακρύνουμε με τα συνεργεία μας, γεγονός που μας έβγαλε εκτός χρονοδιαγράμματος των προγραμματισμένων εργασιών.
Πρέπει, όμως, να γίνει γνωστό στους δημότες ότι η Υπηρεσία Πρασίνου αναλαμβάνει με το προσωπικό της σχεδόν όλες τις άλλες εργασίες, κυρίως χειρωνακτικές, αλλά και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε πλατείες, θέατρα, εκκλησίες κ.λ.π. Είναι λογικό λοιπόν, αυτό το προσωπικό να λείπει από τον καθαρισμό των πλατειών. Σε συνεργασία με το Διευθυντή, καταρτίζουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα για να μην επαναληφθούν φαινόμενα ελλιπούς συντήρησης του πρασίνου.
Παράλληλα, σε αγαστή συνεργασία με την Διεύθυνση Καθαριότητας υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα καθαρισμού οικοπέδων και εγκαταλελειμμένων οικιών. Τα προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων σκυλιών και καταπολέμησης των κουνουπιών είναι ήδη σε εξέλιξη. Και να μη ξεχάσουμε τη δενδροφύτευση 150 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια.
Προωθούμε την εθελοντική συμμετοχή και δράση, με πρόσφατο παράδειγμα τον καθαρισμό των πρανών στην Εθνικής Αντιστάσεως και τη δενδροφύτευση. Τέλος, αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας με το Σύλλογο Προστασίας και Ανάπλασης Τουρκοβουνίων.
Οι σχέσεις της δημοτικής αρχής με το Σωματείο Εργαζομένων δεν είναι οι καλύτερες δυνατές ενώ πριν λίγους μήνες είχαμε το επεισόδιο με πρωταγωνιστές εσάς και τον Πρόεδρο του Σωματείου. Σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη συγκυρία για το Δήμο φαντάζομαι πως κανένας δεν διαφωνεί ότι το καλύτερο για την πόλη θα ήταν να υπάρξει συνεννόηση και σύμπνοια μεταξύ διοίκησης και σωματείου. Έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση;
Σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη συγκυρία για το Δήμο, όπως εύστοχα αναφέρετε κ. Μποδάκο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν περισσεύει κανείς. Το επεισόδιο με τον Πρόεδρο του Σωματείου ανήκει στο παρελθόν, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα.
Η διοίκηση του Δήμου και ο ίδιος ο Δήμαρχος βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Σωματείο και σας διαβεβαιώνω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Πρόσφατο παράδειγμα, η τοποθέτηση 5 επαγγελματικών φαρμακείων και 2 πιεσόμετρών σε δημοτικά κτίρια και η πολύ σημαντική πολιτική απόφαση να παραμείνουν οι γυμναστές.
Ευελπιστούμε στην κατανόηση και συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, στην προσπάθεια μας να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους δημότες, που ταλαιπωρούνται λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε πρόσφατα απόφαση για το χαρακτηρισμό ως δημοτικού χώρου στάθμευσης των οχημάτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του οικοπέδου των σεισμοπαθών το οποίο επιθυμεί να αποκτήσει ο Δήμος. Ποια οφέλη προσφέρει αυτός ο χώρος για τη στέγαση της υπηρεσίας; Πως θα αντιμετωπίσετε πιθανές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής, τους ανθρώπους που μένουν στον καταυλισμό αλλά και το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας;
Ο χώρος αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος, δέκα στρεμμάτων, απολύτως αναγκαίος και μοναδικός στα όρια του Δήμου μας, όπου το πιο πιθανό είναι να γινόταν άλλο ένα Mall. Είναι μέσα στο ΒΙΟΠΑ, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει τις υπηρεσίες και τα μηχανήματα υπόγεια και από επάνω να δημιουργηθεί ένα θαυμάσιο πάρκο, που θα το χαίρονται όλοι οι Ιωνιώτες και οι κάτοικοι των όμορων Δήμων, με τους οποίους η επικοινωνία είναι σε πολύ καλό κλίμα και διερευνάται και η δυνατότητα ευρύτερων συνεργασιών.
Η απομάκρυνση και η απόδοση του χώρου, ελεύθερη από τους τυχόν εναπομείναντες κατοίκους του καταυλισμού, είναι δουλειά των ιδιοκτητών και του αρμόδιου Υπουργείου.
Σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια τι θα γίνει με το γκαράζ; Είναι στα πλάνα σας η ενοικίαση χώρου εκτός πόλης, όπως έκανε ο Δήμος Ηρακλείου;
Κάνουμε προσπάθειες και πιστεύουμε ότι θα αποκτήσουμε το χώρο. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, προκειμένου να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις.
Ποιες είναι οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σας έχουμε ακούσει να μιλάτε υπέρ της δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης. Πόσο εύκολο είναι να γίνει σε μια πόλη σαν τη Νέα Ιωνία; θα ληφθούν κάποια μέτρα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης;
Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να κάνει με τα μέσα που διαθέτει, το καλύτερο δυνατό για να είναι η Νέα Ιωνία, εκτός από καθαρή πόλη, και ένα πρότυπο στον τομέα της ανακύκλωσης. Τοποθετούμε κάδους δίπλα σε γραφεία-εταιρείες και μεγάλους καταναλωτές χαρτιού. Μαζεύουμε έως και δύο φορές την ημέρα τα ανακυκλώσιμα από όπου χρειάζεται (π.χ. κτίριο Eurobank) και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και με προκαθορισμένο ραντεβού (π.χ. Εφορία). Το ίδιο γίνεται και με τις Διευθύνσεις του Δήμου (Πολεοδομία, Δημοτολόγιο). Δραστικά μέτρα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης χωρίς σταθμό μεταφόρτωσης, ΚΔΑΥ και συνεργασία με τους γείτονές μας, είναι δύσκολο να γίνουν. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι όλη μας η ενέργεια είναι στραμμένη σε αυτές τις λύσεις.
Παράλληλα, έχουμε σαν στόχο την απόκτηση ενός κλαδοτεμαχιστή που θα κονιορτοποιεί τα κλαδιά και θα δημιουργεί φυσικό λίπασμα για τον εμπλουτισμό των πλατειών μας. Συζήτηση πάνω σε αυτό γίνεται με το Δήμο Φιλοθέης–Ψυχικού για την από κοινού χρήση των δικών τους μηχανημάτων, ώστε να μη χρειαστεί να αγοράσουμε.
Στόχος μας, πάντως, παραμένει η επέκταση και εξειδίκευση των προγραμμάτων της ανακύκλωσης και σε άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και η εξέλιξη αυτών που ήδη πραγματοποιούνται. Από Σεπτέμβρη ξεκινά δράση ενημέρωσης των δημοτών και των σχολείων της πόλης για την ανακύκλωση, σε συνδυασμό με την επέκταση του προγράμματος της δωρεάν παροχής κάδων κομποστοποίησης, η οποία αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες και αποδοτικές μορφές της οικιακής ανακύκλωσης.
Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα και τα ανακυκλώσιμα υλικά, για να μπορέσουμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, με σκοπό να τελειοποιήσουμε τα προγράμματά μας.
Ανήκετε στο κομμάτι του τοπικού ΠΑΣΟΚ που πήγε ενάντια στις κομματικές οδηγίες και στήριξε το συνδυασμό της “Ενότητας” στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Για ποιούς λόγους πήρατε αυτήν την απόφαση; Νιώθετε δικαιωμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων;
Αρκετό καιρό πριν τις βουλευτικές εκλογές, είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις και οι διεργασίες για την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα του στελεχιακού δυναμικού της τότε Δημοτικής Αρχής. Όλοι τότε έβλεπαν την ανάγκη ενός υποψήφιου Δημάρχου που να έχει τη διάθεση, την όρεξη, το χρόνο και το όραμα να πάει τη Νέα Ιωνία μπροστά.
Μετά τη νίκη όλα αυτά ξεχάστηκαν, οι δεσμεύσεις των βουλευτών και του κόμματος εξαϋλώθηκαν, το καταστατικό τσαλακώθηκε και επικράτησε η άποψη ότι το παλιό, το κουρασμένο, το ανόρεχτο και σε πολλές περιπτώσεις το παραδομένο θα έπρεπε να διεκδικήσει εκ νέου τη Δημαρχία.
Ευτυχώς ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών αντέδρασε υγιώς σε μια κακώς νοούμενη κομματική πειθαρχία. Ανάμεσα σε αυτούς είμαι και εγώ και αισθάνομαι πλήρως δικαιωμένος μιας και το εκλογικό Σώμα μας ακολούθησε και μας έδωσε το δικαίωμα να υλοποιήσουμε τα πιστεύω μας. Και αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί εγώ αυτά τα είχα επισημάνει στα αρμόδια όργανα, από την πρώτη κιόλας τετραετία διοίκησης του πρώην Δημάρχου.
Στους πρώτους αυτούς μήνες η “Ενότητα” έχει αποδείξει ότι λειτουργεί δημοκρατικά, χωρίς να χρειάζεται ή να επιζητά κομματικούς εναγκαλισμούς. Είναι ένα στοίχημα – παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά και να είστε σίγουροι ότι θα το κερδίσουμε.
Υπάρχει περίπτωση να στηρίξετε και πάλι συνδυασμό από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με άλλον στη θέση του επικεφαλής;
Η κοινωνία έχει ξεπεράσει την ανάγκη πατροναρίσματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα. Στο στελεχιακό δυναμικό της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής υπάρχουν πολλά αξιόλογα άτομα, τα οποία αδικήθηκαν και αδίκησαν εαυτούς, στηρίζοντας κάτι που δεν πίστευαν. Ο κόσμος αυτό το είδε, το αποδοκίμασε και το καταδίκασε.
Η “Ενότητα” είναι μια μεγάλη δημοκρατική αγκαλιά που χωράει όλους όσους αγαπούν την Νέα Ιωνία και θέλουν να την πάνε ένα βήμα μπροστά.
Μπορούν λοιπόν οι άριστοι, και όχι οι αρεστοί, μέσα από αυτήν την αγκαλιά, είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είτε όχι, ισότιμα να διεκδικήσουν τη θέση του υποψήφιου Δημάρχου, όταν ο Ηρακλής Γκότσης αποφασίσει να αποχωρήσει.
“Τέλος στους εργαζόμενους-υπεράνθρωπους”
Ο Δήμαρχος σε πρόσφατη ανακοίνωση του έκανε λόγο για “πλαστές” υπερωρίες στο γκαράζ. Ωστόσο, στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε πως δεν αμφισβητεί τις υπερωρίες που έχουν δηλωθεί. Τελικά τι ισχύει σε αυτό το ζήτημα και πως θα κινηθείτε από εδώ και πέρα;
Το ζήτημα των υπερωριών είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση λόγω μνημονίου και Καλλικράτη. Όμως εμείς αποδείξαμε στην πράξη ότι με καλό προγραμματισμό, με λιγότερο προσωπικό, μεγαλύτερο φόρτο εργασιών και σημαντική μείωση των ρεπό, μπορούμε να διατηρήσουμε τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό ωρών υπερωρίας με πέρσι, κατανεμημένες σε ευρύτερο αριθμό εργαζομένων. Αυτό έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε να πράττουμε.
Από την άλλη μεριά, η τακτική του να υπάρχουν εργαζόμενοι-υπεράνθρωποι, που δούλευαν 500 ώρες απόγευμα, 300 ώρες Κυριακών, 150 ημέρες βραδινή εργασία, είχαν 120 ρεπό, χωρίς να πιστοποιείται από την κάρτα εργασίας, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Επίσης, πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας του Δήμου, που οι καταστάσεις των υπερωριών στέλνονται από το Γραφείο Μισθοδοσίας του Δήμου στη Διεύθυνση Καθαριότητας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε αυτές και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ενώ παράλληλα οι ώρες ελέγχονται και υπογράφονται και από εμένα, προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά στην όλη διαδικασία.