Αχαρνών
Συνέντευξη του “MVP” Αντιπεριφερειάρχη της Αττικής
Μία ολοκληρωμένη εικόνα στα έργα και τις ημέρες της Αντιπεριφέρειας Ανατολικής Αττικής δίνει μέσα από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Πέτρος Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής.
Ο κ. Φιλίππου, κάνει έναν σύντομο απολογισμό από την ώρα που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα και ενημερώνει τους αναγνώστες μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που άπτονται στις αρμοδιότητες της Αντιπεριφέρειας.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:
Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό στο έργο που έχει γίνει από την Αντιπεριφέρεια, που θα στεκόσασταν;
«Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, γίνονται σταδιακά και με μεθοδικότητα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση των στόχων που είχαμε θέσει και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων της περιοχής ευθύνης μας. Συνοπτικά, οι σημαντικότερες προτεραιότητες μας στις οποίες έχει «πέσει» το κύριο βάρος της δράσης μας είναι:
α). η αντιμετώπιση των προβλημάτων από την έλλειψη βασικών έργων υποδομής, όπως είναι η αποχέτευση και η αντιπλημμυρική προστασία που ταλαιπωρούν πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Όσον αφορά στην αποχέτευση ακαθάρτων, προχωρά το έργο «Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου – Παιανίας» που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των δύο περιοχών. Το αποχετευτικό Μαρκοπούλου – Καλυβίων – Κουβαρά έχει ολοκληρωθεί και πλέον βρισκόμαστε στη φάση πραγματοποίησης των συνδέσεων με το δίκτυο και στις τρεις περιοχές, ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί και η πρόσφατη (11/2015) έγκριση της αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Πόρτο Ράφτη (28 εκατ. ευρώ). Οι Δήμοι Μαραθώνα και Ωρωπού βρίσκονται στη φάση της σύνταξης της οριστικής μελέτης, ο Δήμος Παλλήνης έχει ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη σύνδεσης με το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας, ο Δήμος Σαρωνικού παρά το γεγονός ότι διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη για σύνδεση με την Ψυτάλλεια, βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης του προγράμματος με τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή.
Τέλος, στους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός και η προμελέτη για τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων στη θέση Πλατύ Χωράφι.
Σχετικά δε με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση σε Διόνυσο, Ανάβυσσο (β’ φάση), Παιανία αλλά και στο Κορωπί (ρέμα Ξερέας, περιοχή Αγία Μαρίνα). Όλες οι μελέτες που υποβάλλονται από τους δήμους για το συγκεκριμένο ζήτημα, τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα από την Περιφέρεια, εγκρίνονται και εντάσσονται στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων για να μπορέσει άμεσα να ξεκινήσει η υλοποίησή τους, ώστε να θωρακιστούν οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής και να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες του παρελθόντος.
β). Έχουμε δρομολογήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα οδοποιίας και συντήρησης οδών τόσο του περιφερειακού δικτύου όσο και εντός των δήμων.
γ). Ένας ακόμα τομέας που έχει δοθεί ξεχωριστή βαρύτητα είναι η ανάπτυξη και αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία), η οποία θεωρούμε ότι θα προσφέρει πολλά τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής μας της προσπάθειας, ζητήσαμε και πετύχαμε την ένταξη της Αττικής στις δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ανακοινώθηκε πρόσφατα και κυρίως καταφέραμε την άρση των περιορισμών που ίσχυαν για την Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και αφορούσαν στις αγροτικές επιδοτήσεις, την ένταξη σε προγράμματα υποδομών για τις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και τη θεσμοθέτηση βοσκοτόπων στην Αττική, καθώς και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο σύνολό του.
Για πρώτη φορά δε η Περιφέρεια συνέβαλε ουσιαστικά στη συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων του πρωτογενούς τομέα σε εκθέσεις και φεστιβάλ για την προβολή των προϊόντων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Υπάρχουν δράσεις μέσω των οποίων στηρίζονται οι αδύναμοι πολίτες της περιοχής;
«Έχουν γίνει μέχρι σήμερα αξιόλογες προσπάθειες μέσω κοινωνικών προγραμμάτων που υλοποιούνται, όπως είναι το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας και Βασικής Υλικής Συνδρομής σε απόρους (ΤΕΒΑ), οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενίσχυση και την ανακούφιση των απόρων της Αττικής, οι κοινωνικές συμπράξεις για τη διενέργεια δράσεων μείωσης της φτώχειας, αλλά και οι δωρεάν διανομές αποσυρόμενων οπωροκηπευτικών (πορτοκάλια, ακτινίδια, μανταρίνια κ.α.) για τους δικαιούχους (κοινωνικούς φορείς και κοινωνικά παντοπωλεία) των δήμων της Ανατολικής Αττικής, μέσω σχετικού προγράμματος που εκπονείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής ως προς τη διενέργεια του ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου των διατιθέμενων προϊόντων.
Αξίζει να αναφέρω σε αυτό το σημείο και την πραγματοποίηση Δωρεάν Κοινωνικής Λαϊκής Αγοράς που διοργανώσαμε τον Ιούνιο του 2015 στο Κορωπί σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής, για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη σε έξι δήμους της Ανατολικής Αττικής (Παιανία, Σπάτα – Αρτέμιδα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Σαρωνικό και Λαυρεωτική).
Παράλληλα, εκφράσαμε με κάθε πρόσφορο τρόπο το πολύτιμο έργο των κέντρων ΑμεΑ, των οικοτροφείων και των ειδικών σχολείων της περιοχής μας.
Σημαντική ήταν η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς όλο αυτό το διάστημα στέκεται εμπράκτως στο πλευρό των προσφύγων με τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης, Αποθήκευσης και Εφοδιασμού Ειδών Πρώτης Ανάγκης των σημείων διαμονής των προσφύγων στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, στον χώρο «Εσπλανάδα». Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συντονισμένη συγκέντρωση, η ασφαλής αποθήκευση, η σωστή καταγραφή αλλά και ο έγκαιρος εφοδιασμός των σημείων όπου παραμένουν πρόσφυγες. Αλλά και στην Ανατολική Αττική, όπου λειτουργούν τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (σε Λαύριο, Μαλακάσα, Νέα Μάκρη) και στα οποία φιλοξενούνται 2.100 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έχουν αναληφθεί αξιόλογες πρωτοβουλίες μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες με την πολύτιμη συμμετοχή και συνεργασία των δήμων και των σχολείων της περιοχής, φορέων και συλλογικοτήτων της Ανατολικής Αττικής και πολλών εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων».
Σε ποιους τομείς θα ρίξετε το βάρος σας στο προσεχές διάστημα;
«Το κύριο βάρος της διοίκησής μας για το επόμενο διάστημα “πέφτει” στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος για την Ανατολική Αττική με βασικούς άξονες τις προτεραιότητες που ανάφερα προηγουμένως: αποχέτευση, αντιπλημμυρικά έργα, έργα οδοποιίας, δράσεις κοινωνικής πολιτικής, αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα – αγροτική ανάπτυξη, αλλά και τουριστική – πολιτιστική ανάδειξη της Ανατολικής Αττικής».
Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας με τους δήμους;
«Οι σχέσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής με τις δημοτικές αρχές των 13 δήμων της χωρικής της αρμοδιότητας είναι πολύ καλές. Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει πολλές συσκέψεις με όλους τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες των δήμων τόσο για την υλοποίηση έργων υποδομής στις περιοχές ευθύνης τους όσο και για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν σε κάθε περιοχή, συσκέψεις που έχουν γίνει σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα αλλά και σε κλίμα καλής συνεργασίας και συνεννόησης. Ευελπιστώ ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί στο ίδιο καλό κλίμα ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε και να δρομολογήσουμε τα μεγάλα και αναγκαία για κάθε δήμο έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής».
Πόσο καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων σας παίζει η κοινώς ομολογούμενη επιτυχημένη θητεία σας στον δημαρχιακό θώκο του δήμου Καλυβίων και μετέπειτα Σαρωνικού αλλά και στην προεδρία της τότε ΤΕΔΚΝΑ;
«Σαφώς η πολυετής εμπειρία μου ως δήμαρχος αλλά και η θητεία μου στην προεδρία της ΤΕΔΚΝΑ (σημερινή ΠΕΔΑ) μου πρόσφερε σημαντική γνώση στα αυτοδιοικητικά θέματα που αποτελεί πολύτιμο εφόδιο στο δύσκολο έργο στην Περιφέρεια. Ωστόσο, ένα τεράστιο πλέγμα γραφειοκρατίας δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειές μας με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων και προγραμματικών συμβάσεων. Θεωρώ ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως στην κατεύθυνση της απλοποίησης των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση και εφαρμογή του σχεδιασμού – προγραμματισμού της Περιφέρειας».
Που βρισκόμαστε στο θέμα των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων;
«Μεγάλο στοίχημα για την Περιφερειακή Αρχή αποτελεί και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που τα τελευταία 30 χρόνια ταλάνιζε την Αττική. Εμείς από την πρώτη κιόλας στιγμή προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα που θα είναι προσανατολισμένος σε νέες, φιλικές προς το περιβάλλον, πρακτικές, εναρμονισμένες με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές οδηγίες και τη σχετική νομοθεσία. Στόχος είναι η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, μέσω μεθόδων όπως είναι η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και κάθε άλλου είδους ανάκτηση. Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, απαραίτητη είναι η συμβολή και των δήμων, στους οποίους και απευθυνθήκαμε για την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Απορριμμάτων και την ανάπτυξη δράσεων στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων. Όλοι οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και υπέβαλαν τις προτάσεις τους, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό και ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός που πρόσφατα ψηφίστηκε από τον ΕΔΣΝΑ και το Περιφερειακό Συμβούλιο».
Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς έχει αντιμετωπιστεί το θέμα της μεταφοράς των μαθητών;
«Το κύριο πρόβλημα το οποίο χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν η μεταφορά των μαθητών, με το μεγαλύτερο ποσοστό των δρομολογίων να αφορά την περιοχή της Ανατολικής Αττικής λόγω των μεγάλων αποστάσεων που υπάρχουν. Όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα Περιφερειακή Αρχή την 1η Σεπτεμβρίου 2014, περίπου το 40% των δρομολογίων της Αττικής δεν είχαν καν δημοπρατηθεί και από όσα είχαν δημοπρατηθεί, πολλά δεν είχαν κατακυρωθεί λόγω των περιορισμών που υπήρχαν με την ισχύουσα τότε νομοθεσία για τις μεταφορές των μαθητών. Μεταξύ των σχολείων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ήταν και το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης. Με άμεση παρέμβαση μας στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, πετύχαμε την τροποποίηση των διατάξεων της ισχύουσας ΚΥΑ και καταφέραμε με σύντομες διαγωνιστικές διαδικασίες να κατακυρώσουμε τους διαγωνισμούς και να πραγματοποιηθούν όλα σχεδόν τα δρομολόγια της Ανατολικής Αττικής αλλά και συνολικά της Αττικής μέχρι το τέλος του 2014. Για την σχολική χρονιά 2015-2016 ξεκινήσαμε από πολύ νωρίς τον σχεδιασμό – προγραμματισμό, προκηρύξαμε εμπρόθεσμα τον σχετικό διαγωνισμό (Μάρτιος 2015) και πετύχαμε με την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου τον Σεπτέμβριο του 2015 να ξεκινήσουν κανονικά τα δρομολόγια σχεδόν στο σύνολό τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και για την προσεχή σχολική χρονιά 2016-2017. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για τα επόμενα τρία χρόνια. Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να είμαστε πανέτοιμοι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.