Ειδήσεις
Γιατί δεν πρέπει να βγαίνετε απότομα στο κρύο – Τι μπορεί να συμβεί
Τι κινδύνους κρύβει η απότομη έκθεση στο ψύχος, ιδίως των ανθρώπων με κακή φυσική κατάσταση ή/και όσων δεν πηγαίνουν ποτέ στον γιατρό για προληπτικό τσεκάπ ή πάσχουν από γνωστά καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η αιτία είναι ένα καθ’ όλα φυσιολογικό φαινόμενο. Κάθε φορά που βγαίνουμε στο δυνατό κρύο, η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία ενεργοποιούνται για να διατηρήσουν ζεστά τα εσωτερικά όργανα.
Για να επιτευχθεί αυτό, συστέλλονται αυτομάτως τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία των άκρων (π.χ. στα δάκτυλα). Η συστολή τους μειώνει τις απώλειες θερμότητας από το σώμα προς το περιβάλλον. Ωστόσο η προστατευτική αυτή αντίδραση αναγκάζει την καρδιά να κτυπήσει πιο δυνατά, για να ξεπεράσει την αντίσταση που προκαλούν αυτά τα αγγεία.
Με άλλα λόγια, χωρίς καν να κάνετε κάτι εσείς, το γεγονός και μόνο πως βγαίνετε στο κρύο αυξάνει τον φόρτο εργασίας για την καρδιά σας. Αν, ταυτοχρόνως, οι ανάγκες του οργανισμού σας (και της ίδιας της καρδιάς) σε αίμα είναι περισσότερες απ’ όσες μπορεί να παράσχει το καρδιαγγειακό σας σύστημα, μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα.
Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και εάν αντιμετωπίσετε καταστάσεις που απαιτούν αυξημένη σωματική προσπάθεια όπως:
- Να περπατήσετε κόντρα σε δυνατό αέρα
- Να ξεθάψετε το αυτοκίνητό σας από το χιόνι
- Να μεταφέρετε μαζί σας κάτι βαρύ
Η υποκείμενη κατάσταση
«Οι περισσότεροι άνθρωποι με υγιές κυκλοφορικό σύστημα μπορούν να αντέξουν τις επιθέσεις του ψύχους», λέει η Dr. Viviany Taqueti, διδάσκουσα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Αυτό όμως δεν ισχύει πάντοτε για όσους έχουν στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς τους ή πάχυνση του καρδιακού μυός εξαιτίας μακροχρόνιας υπέρτασης».
Στους ανθρώπους με τέτοιου είδους προβλήματα ήδη υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες που έχει η καρδιά σε οξυγόνο και την ποσότητα που λαμβάνει. Και αυτό ισχύει είτε έχουν διαγνωστεί με καρδιοπάθεια ή υπέρταση, είτε όχι.
Μερικές φορές, το παθολογικό αυτό υπόβαθρο σε συνδυασμό με την απότομη έκθεση στο κρύο είναι αρκετό για να εκδηλωθεί ένα αιφνίδιο έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Πώς να προφυλαχθείτε
Για ν’ αποφύγετε τα χειρότερα, λοιπόν, όταν πρόκειται να βγείτε στο κρύο, φροντίστε να λαμβάνετε μερικά απλά μέτρα. Να ποια είναι, κατά την Dr. Taqueti:
- Μην βιάζεστε και μην κουράζεστε. Το κρύο και τα χιόνια δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξυπνήσει το παιδί μέσα σας. Ούτε για να κάνετε όση γυμναστική δεν έχετε κάνει σ’ όλη σας τη ζωή. Εάν δεν γυμνάζεστε συστηματικά, ώστε να έχετε καλή φυσική κατάσταση, μην βγείτε τρέχοντας από το σπίτι. Ούτε να βαλθείτε να καθαρίσετε την αυλή από τα χιόνια.
- Να ντύνεστε ζεστά, ακόμα κι όταν βγαίνετε στη βεράντα. Μην βγαίνετε καθόλου έξω χωρίς ένα ζεστό πανωφόρι, γάντια και σκούφο. Η απότομη έκθεση στο κρύο από το ζεστό σπίτι, επίσης είναι επιβαρυντική για την καρδιά. Εντός και εκτός σπιτιού, εξ άλλου, να ντύνεστε σε στοιβάδες, ώστε να μπορείτε να βγάλετε ένα ρούχο αν ζεσταθείτε πολύ. Να θυμάστε ότι και η υπερθέρμανση είναι επικίνδυνη για την καρδιά. Μπορεί να οδηγήσει σε απότομη και δυνητικά επικίνδυνα μείωση της πίεσης, προειδοποιεί η Dr. Taqueti.
- Να εμβολιάζεστε. Λοιμώξεις όπως η γρίπη ή ακόμα και αυτή που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός προκαλούν πυρετό. Ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αφυδάτωση, επιβαρύνοντας την καρδιακή λειτουργία.
- Να έχετε απόθεμα των φαρμάκων σας στο σπίτι. Αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα, φροντίστε να έχετε επαρκείς ποσότητες στο σπίτι σας. Αν κάνει πολύ κρύο, μπορεί να είναι δύσκολο να βγείτε από το σπίτι για να πάτε στο φαρμακείο.
Να ακούτε το σώμα σας
Σε κάθε περίπτωση, «μάθετε να ακούτε το σώμα σας», συνιστά η Dr. Taqueti. «Αν βρίσκεστε στο κρύο και νιώσετε ξαφνικά σφίξιμο στο στήθος, πόνο που αντανακλά στο χέρι, στην πλάτη ή στη γνάθο σας ή ακόμα και ναυτία, σταματήστε ό,τι κάνετε και πάρτε τηλέφωνο έναν γιατρό. Το πολύ κρύο είναι ένα αληθινό τεστ κοπώσεως για την καρδιά. Και όπως το τεστ, έτσι και αυτό μπορεί να αποκαλύψει ένα άγνωστο καρδιολογικό πρόβλημα».
πηγή: iatropedia.gr
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 week ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις1 week ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις7 days ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ