Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Τα συχνότερα συμπτώματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη χώρα μας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για άνδρα που γύρισε από ταξίδι στην Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

 

Τα πιο συνήθη συμπτώματα από τον ΕΟΔΥ

Στο ενημερωτικό σημείωμα του ΕΟΔΥ υπογραμμίζεται πως παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

«Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα» σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

πυρετό,
πονοκέφαλο,
μυαλγίες,
οσφυαλγία,
λεμφαδενοπάθεια,
ρίγος,
εξάντληση,
ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

 

 

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και iefimerida.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ