Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

«Ζώντας με τη σχιζοφρένεια»

Δημοσιεύθηκε

στις


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, που για το 2014 έχει θέμα «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια», ως επιστημονική ομάδα της «Κοινωνικής Μέριμνας» του Δήμου Κηφισιάς σκεφτήκαμε να κάνουμε μια σύντομη αναφορά όχι στα επιδημιολογικά νούμερα, τα αίτια, τους τύπους ή τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, αλλά στη θεραπεία της.
Η σχιζοφρένεια είναι πολύπλευρη ψυχική διαταραχή και έτσι μία και μοναδική θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι επαρκής για την αντιμετώπισή της. Οι περισσότεροι σχιζοφρενείς ωφελούνται από τον συνδυασμό φαρμάκων και ψυχοκοινωνικών θεραπειών, για τις οποίες η έρευνα έχει δείξει ότι μπορούν να ενισχύσουν την κλινική βελτίωση.
Κύριες ενδείξεις για νοσηλεία είναι η διάγνωση της νόσου, η ρύθμιση της θεραπευτικής αγωγής, η ασφάλεια του ασθενούς όταν έχει τάσεις αυτοκαταστροφής ή επιθετικότητας και η βαριά αποδιοργανωμένη ή απρόσφορη συμπεριφορά, όπως είναι η αδυναμία επιμέλειας των βασικών αναγκών διατροφής, ένδυσης και στέγασης.  Kύριος στόχος της νοσηλείας είναι η εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού συνδετικού κρίκου ανάμεσα στον ασθενή και στα υποστηρικτικά  του συστήματα.
Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της θεραπείας είναι η φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα μπορούν να ελέγχουν τα συμπτώματα. Μιλώντας για ψυχοκοινωνικές θεραπείες αναφερόμαστε στην εκπαίδευση των κοινωνικών δεξιοτήτων, την ψυχοεκπαίδευση του σχιζοφρενούς αλλά και των οικείων του, την ομαδική και ατομική θεραπεία υποστηρικτικού τύπου. Τέλος αναφερόμαστε στην οικογενειακή θεραπεία που απευθύνεται στο άτομο που νοσεί, τους συγγενείς και είναι χρήσιμη καθώς τις περισσότερες φορές που εξέρχεται από το νοσοκομείο  είναι σε κατάσταση ατελούς ύφεσης. Η οικογένεια είναι το βασικό, φυσικό υποστηρικτικό πλαίσιο και χρειάζεται φροντίδα και υποστήριξη καθώς ζει και αυτή με τη σχιζοφρένεια.
Η σχιζοφρένεια, όπως και κάθε ψυχική νόσος, δεν αφορά μόνο τον πάσχοντα αλλά το οικογενειακό-συγγενικό-φιλικό του περιβάλλον, την ευρύτερη κοινότητα όπου διαβιεί, τις υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας, την κοινωνία γενικότερα, το κράτος…..Είναι υπόθεση που μας αφορά όλους…..  
 
Βιβλιογραφία

– Kaplan and Sadock’s, Ψυχιατρική, τόμος Β΄, ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, 2000.

– Marc De Hert, Geerdt Magiels, Erik Thys, Το τσιπάκι του μυαλού και τα μυστικά του. Οδηγός Αυτοβοήθειας για άτομα με ψύχωση, EΠΙΨΥ, 2004.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ