Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

ΗΠΑ: Ο κορωνοϊός μείωσε κατά 1,5 χρόνο το προσδόκιμο ζωής των Αμερικάνων

Δημοσιεύθηκε

στις

Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών υποχώρησε από τα 78,8 έτη το 2019 στα 77 το 2020 λόγω κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα οριστικά δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών μειώθηκε κατά ενάμιση χρόνο και πλέον το 2020 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, συρρίκνωση άνευ προηγουμένου εδώ και 75 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Covid -19 αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας, η COVID-19 ήταν η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, με 350.000 νεκρούς – πίσω από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Εξάλλου, η διαφορά ως προς το προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες βάθυνε, περνώντας από τα 5,1 χρόνια το 2019 στα 5,7 το 2020 (74,2 για τους άνδρες, έναντι 79,9 για τις γυναίκες το 2020).

Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στο φως της δημοσιότας ύστερα από τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από την αμερικανική υπηρεσία απογραφής (Census Bureau), που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το 2020 στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αποδεικνύεται πως η πανδημία επιτάχυνε προϋπάρχουσες τάσεις, με λιγότερες γεννήσεις και περισσότερους θανάτους. Μεταξύ του Ιουλίου του 2020 και του Ιουλίου του 2021, η αύξηση του αμερικανικού πληθυσμού δεν έφθασε παρά το 0,1%, σύμφωνα με την υπηρεσία απογραφής. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ φθάνει πλέον τα 331,9 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Κρίστι Ουάιλντερ, ειδική σε ζητήματα δημογραφίας στην υπηρεσία απογραφής δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνεται εδώ και χρόνια εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού γεννητικότητας και τη μείωση των μεταναστεύσεων από το εξωτερικό, ενώ ο δείκτης θνησιμότητας αυξάνεται εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας»

«Με τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο συνδυασμός αυτός οδήγησε σε ιστορικά βραδύ ρυθμό αύξησης» του πληθυσμού, πρόσθεσε.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ