Connect with us

Υγεία

Η Σημασία του “Πότε” Τρώμε: Πώς η Καθυστερημένη Κατανάλωση Τροφής Επηρεάζει τα Επιπεδα Σακχάρου και την Υγεία

Published

on

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν συχνά ότι το μεσημεριανό γεύμα θα πρέπει να είναι το πιο χορταστικό της ημέρας, με την ποσότητα του φαγητού να μειώνεται όσο προχωρά η ημέρα. Αυτή η συμβουλή δεν αφορά μόνο την απώλεια βάρους, αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία του “πότε” τρώμε, υπογραμμίζοντας ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η Σχέση Καθυστερημένης Κατανάλωσης Τροφής και Διαβήτη

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya (UOC) και το Πανεπιστήμιο Columbia, έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Σύμφωνα με τη Δρ. Νταϊάνα Ντίαζ Ριτσόλο, μία από τις επικεφαλής της έρευνας, η ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τη γλυκόζη είναι περιορισμένη τη νύχτα λόγω του κιρκάδιου ρυθμού, το οποίο επηρεάζει την παραγωγή ινσουλίνης και την ευαισθησία των κυττάρων σε αυτή την ορμόνη.

Η μελέτη περιλάμβανε 26 συμμετέχοντες ηλικίας 50 έως 75 ετών με υπέρβαρο ή διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε το φαγητό της νωρίς το απόγευμα, ενώ η άλλη αργότερα. Παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν τα ίδια τρόφιμα και την ίδια ποσότητα θερμίδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αργά είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού σχετίζεται με χαμηλότερη ανοχή στη γλυκόζη.

Οι Επιπτώσεις στην Υγεία και τον Μεταβολισμό

Εκτός από την αύξηση των επιπέδων σακχάρου, η καθυστερημένη κατανάλωση τροφής συνδέεται και με άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα γεύματα που καταναλώνονται αργά το βράδυ είναι συχνά πιο επεξεργασμένα και πυκνά σε θερμίδες. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το σώμα καίει θερμίδες πιο αργά το βράδυ, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά λίπους και παχυσαρκία.

Επιπλέον, οι αλλαγές στη διατροφή αυτή τη στιγμή της ημέρας επηρεάζουν και τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη και την αίσθηση πληρότητας. Η μείωση της λεπτίνης κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο πεινασμένοι, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.

Ο Νέος Παράγοντας για την Καρδιομεταβολική Υγεία

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μελέτη προσθέτει ένα νέο παράγοντα στη διατροφική εξίσωση για την καρδιομεταβολική υγεία: το πότε τρώμε. Μέχρι σήμερα, η διατροφική στρατηγική επικεντρωνόταν κυρίως στο πόσο και το τι τρώμε, ωστόσο η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το χρονικό διάστημα κατανάλωσης τροφής διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η κατανάλωση τροφής αργά το απόγευμα και το βράδυ μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Η καλύτερη στρατηγική είναι να καταναλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων μας νωρίς μέσα στην ημέρα και να μειώνουμε την ποσότητα τροφής όσο προχωρά η μέρα. Αυτές οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας μας και να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ