Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον 2 είναι πια η κυρίαρχη στον κόσμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΒΑ.2 τώρα εκπροσωπεί σχεδόν το 86% όλων των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γονιδιωματικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι ακόμα πιο μεταδοτική σε σχέση με τις πολύ μεταδοτικές ΒΑ.1 και ΒΑ.1.1. Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Όπως και με τα υπόλοιπα στελέχη της οικογένεια Όμικρον, τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της ΒΑ.2, σε σχέση με προηγούμενα στελέχη όπως το Άλφα και το αρχικό κινέζικο, με την προστασία να φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τα δεδομένα από την Βρετανική Υπηρεσία Υγείας, η προστασία επανέρχεται μετά από μία αναμνηστική δόση, ειδικά για την αποτροπή νοσηλείας και θανάτου.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της ΒΑ.2

Σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο twiiter ο Eric Topol, διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στη La Jolla, στην Καλιφόρνια, συνόψισε όσα ξέρουμε για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Όμικρον. ΒΑ.1.

Ειδικότερα, η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 είναι:

  • 30% πιο μεταδοτική από την ΒΑ.1
  • έχει σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο από την ΒΑ.1
  • έχει 8 διαφορετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα σε σχέση με την ΒΑ.1
  • δε διαφέρει ως προς τη σοβαρότητα της νόσου σε σχέση με την ΒΑ.1 αλλά μολύνει περισσότερα άτομα

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα 2 δόσεων εμβολίων κατά των νοσηλειών με BA.2

  • είναι 69% αποτελεσματικά έως και 6 μήνες μετά (63% αποτελεσματικότητα κατά των νοσηλειών με BA.1)
  • είναι 50% αποτελεσματικά μετά από 6 μήνες (32% αποτελεσματικότητα κατά των νοσηλειών με BA.1)

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα 3 δόσεων εμβολίων κατά των νοσηλειών με BA.2

  • είναι 83% αποτελεσματικά έως και 70 μέρες μετά (81% αποτελεσματικότητα κατά των νοσηλειών με BA.1)
  • είναι 70% αποτελεσματικά μετά από 70 μέρες (73% αποτελεσματικότητα κατά των νοσηλειών με BA.1)

Σπάνια η επαναλοίμωξη με δύο παραλλαγές της Όμικρον

Μία μεγάλη ανησυχία για την ΒΑ.2 είναι κατά πόσο μπορεί να επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει με την ΒΑ.1. Ωστόσο, δεδομένα τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία έχουν δείξει ότι ενώ η Όμικρον μπορεί να επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει με άλλα στελέχη, όπως η Δέλτα, ελάχιστες επαναλοιμώξεις με ΒΑ.2 έχουν βρεθεί σε άτομα που νόσησαν με ΒΑ.1 ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων.

Επιστήμονες αναφέρουν ότι η άνοδος της ΒΑ.2 μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι συνέπεσε χρονικά με την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων στις περισσότερες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος της υποπαραλλαγής ΒΑ.2, ήταν μία υπενθύμιση ότι ο ιός συνεχίζει να βλάπτει ανθρώπους, ειδικά τους ανεμβολίαστους και τους ευάλωτους ανθρώπους.

«Αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και θα συνεχίσει να είναι» είπε ο Μαρκ Woolhoyse, ένας επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η παγκόσμια εικόνα

Η άνοδος της ΒΑ.2 θεωρείται ότι αποτελεί τη βασική αιτία για την πρόσφατη άνοδο κρουσμάτων στην Κίνα και για τις λοιμώξεις ρεκόρ σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Μ. Βρετανία. Ωστόσο, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούν τώρα μία επιβράδυνση της αύξησης ή ακόμα και μία πτώση.

Η BA.2 έχει ονομαστεί και «παραλλαγή stealth» επειδή είναι ελαφρώς πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Ένα γονίδιο που λείπει στο BA.1 επέτρεψε την παρακολούθηση του από προεπιλογή μέσω μιας κοινής δοκιμής PCR. Το BA.2 και ένα άλλο αδερφάκι, το BA.3, του οποίου ο επιπολασμός αυξάνεται επίσης αλλά βρίσκεται επί του παρόντος σε χαμηλά επίπεδα, μπορούν να βρεθούν μόνο με γονιδιωματική αλληλουχία, την οποία ορισμένες χώρες κάνουν περισσότερο από άλλες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ