Κεντρικό Θέμα
Κορωνοϊός: Οι 9 λόγοι για να μην κυριευόμαστε από πανικό
Οι 9 λόγοι, σύμφωνα με καθηγητή Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα, που θα πρέπει να κάνουν τον κόσμο να μην κυριεύεται από πανικό λόγω του επικίνδυνου ιού.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται όλος ο πλανήτης εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Μέσα στις λίγες εβδομάδες έχουν καταγραφεί κρούσματα σε περισσότερες από 100 χώρες, με πάνω από 4.000 θανάτους παγκοσμίως.
Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες συστήνουν να μην μας κυριεύει πανικός. Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία, Ιγκνάθιο Λόπεθ – Γκόνι, ο οποίος παρουσιάζει τα μέχρι τώρα εννέα καθησυχαστικά δεδομένα.
- Γνωρίζουμε τι είναι. Μόλις επτά μέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων σοβαρής πνευμονίας στην πόλη Γουχάν, ο ιός αναγνωρίστηκε και, τρεις μέρες αργότερα, γνωρίζαμε τη γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του COVID-19, όπως έγραψε ο Λόπεθ – Γκόνι στην Conversation France. Για να κάνουμε τη σύγκριση, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο HIV το 1982, έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια προτού αναγνωριστεί.
- Έχουμε διαγνωστικό τεστ. Τρεις μέρες αφού δημοσιεύτηκε η γονιδιακή ακολουθία του ιού, κυκλοφόρησε μια αξιόπιστη διαγνωστική εξέταση, που είχε αναπτυχθεί από επιστημονική ομάδα από το Βερολίνο, το Ρότερνταμ, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ.
- Ξέρουμε ότι μπορεί να ελεγχθεί (αν και με αξιοσημείωτο κόστος). Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και η καραντίνα στην Κίνα φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει τάση μείωσης.
- Δεν είναι τόσο εύκολο να προσβληθούμε – αρκεί να προσέξουμε. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, σε συνδυασμό με την απολύμανση των επιφανειών. Υψηλό κίνδυνο προσβολής έχουμε αν συμβιώνουμε με φορέα, έχουμε άμεση σωματική επαφή μαζί του, εκείνος φτερνίζεται ή βήχει κοντά μας (ή αγγίζουμε ένα χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλό του) ή έχουμε φυσική επαφή, σε απόσταση δύο μέτρων, για περισσότερα από 15 λεπτά. Δεν κινδυνεύουμε, για παράδειγμα, από έναν περαστικό στο δρόμο.
- Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι ήπια και οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλό κίνδυνο. Σύμφωνα με μελέτη σε 45.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, το 81% είχε ήπια συμπτώματα, το 14% συμπτώματα που περιγράφηκαν ως «σοβαρά», το 5% βρέθηκε σε «κρίσιμη κατάσταση». Από το τελευταίο ποσοστό (5%), οι περίπου μισές περιπτώσεις οδήγησαν στον θάνατο. Η θνησιμότητα σε άτομα κάτω των 40 ετών ανέρχεται μόλις στο 0,2%, ενώ ανεβαίνει σημαντικά μετά τα 65 έτη και φθάνει στο 15% για τους άνω των 80 ετών.
- Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναρρώνουν καθημερινά από τον κορονοϊό.
- Εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα έχουν ήδη γραφτεί γι’ αυτόν. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αναγνώρισή του, μόνο στην αμερικανική ιατρική βιβλιοθήκη PubMed συναντάμε 539 αναφορές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες στο κοινό.
- Ήδη δοκιμάζονται εμβόλια. Διάφορες εταιρείες όπως οι Moderna, Inovio, Sanofi, Novavax και επιστημονικές ομάδες, όπως αυτή του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, αναπτύσσουν εμβόλια για ιούς, παρόμοιους με τον Sars (σ.σ. που ανήκει στην ίδια ομάδα με τον COVID-9) και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.
- Ήδη δοκιμάζονται δεκάδες θεραπείες. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το περιοδικό Nature, πάνω από 80 κλινικές δοκιμές ήταν σε εξέλιξη, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί επιτυχημένα στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.
Continue Reading