Ειδήσεις
Κορωνοϊός: 2.013 κρούσματα, 607 διασωληνωμένοι, 101 νεκροί [Πίνακες]
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.013 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101287, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.
Αναλυτικότερα:
14 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
319 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
545 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
40 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
80 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
46 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
73 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
70 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
97 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
34 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
73 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
4865 (4.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 26718 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
607 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 842 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη (545 νέα κρούσματα), την Αττική (519) και την Λάρισα (106), ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Επίσης, αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στις Σέρρες (93) και τη Μαγνησία (80).
«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» είπε χαρακτηριστικά.
«Στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 12 εκατ. κρούσματα και περισσότεροι από 307 χιλιάδες θάνατοι» υπενθύμισε η καθηγήτρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, «η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στη 16η θέση με βάση τη θνητότητα» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας «παραμένουμε λοιπόν με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Τους επιδημιολογικούς δείκτες της τελευταίας εβδομάδας παρουσίασαν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εχθές η κ. Κοντοπίδου εκ μέρους του ΕΟΔΥ και ο κ. Τσιοδρας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου ευχαριστώντας τους.
Επισήμανε ότι «η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο» σημειώνοντας πως εκτιμάται ότι σήμερα περισσότερα από 25.000 κρούσματα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε «είδαμε όντως μείωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια καθ’ όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2 χιλιάδες.
«Όλα αυτά είναι ευχάριστα αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα», γεγονός το οποίο η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι πιθανόν ερμηνεύεται από συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές.
Επίσης, σημειώνεται «μια αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 48 χρόνια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό» τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το οποίο συνεπάγεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».
Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρατηρείται σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και πάνω από το ¼ αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται, όπως είπε, μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία την προσεχή εβδομάδα.
Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88%
Η κ. Παπαευαγγέλου, μίλησε για πληρότητα των ΜΕΘ στη Β.Ελλάδα και ανέφερε ότι στην επικράτεια η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88% και σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1600 ασθενείς θα χρειαστούν να νοσηλευθούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα. «Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται και υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους ανά ημέρα».
Βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των κρουσμάτων
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε η καθηγήτρια «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ ‘ επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».
Τέλος η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στους αρνητές των εμβολίων λέγοντας ότι όλα τα στοιχεία για το εμβόλιο του κορωνοϊού θα δοθούν στη δημοσιότητα. «Όπως όλα δείχνουν το εμβόλιο έχει πολύ υψηλα ποσοστά απουτελεσματικότητας… Θα ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο με πλήρη διαφάνεια» είπε χαρακτηριστικά .
Ανησυχία από την αύξηση του ιικού φορτίου σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία
Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.
Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ