Υγεία
Στοιχεία-σοκ για τις εξαρτήσεις από τους νέους
Τη δημιουργία ενιαίου φορέα καταπολέμησης των εξαρτήσεων πρότεινε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, στην ημερίδα «Νέοι και Ναρκωτικά» του Κέντρο «Ιωάννης Καποδίστριας».
Τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την καταγραφή όλων των μορφών εξαρτήσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους, πρότεινε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Νέοι και Ναρκωτικά» που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας».Με σημείο αναφοράς την ανησυχητική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών στους νέους όπου τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, ο κ. Πατούλης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, επεσήμανε: «ένας στους επτά μαθητές από 15 έως 19 ετών έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μια φορά, ενώ η πλειοψηφία αυτών έχει επαναλάβει τη χρήση τουλάχιστον τρεις φορές. Αλλά και στις νεότερες ηλικίες,13 έως 14 ετών, έχει διαπιστωθεί ότι το 2,3% έχει δοκιμάσει κάποια παράνομη ουσία». Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης, επεσήμανε τη συλλογική ευθύνη της κοινωνίας αλλά και την ανάγκη για συλλογική επαγρύπνηση για την προστασία των νέων από τα ναρκωτικά, πέρα από προκαταλήψεις και ρατσιστικά στερεότυπα. Αναφέρθηκε στην ευθύνη του Κράτους, στους δύο πυλώνες αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην πρόληψη και στην ενημέρωση.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής αν δεν επενδύουμε στα παιδιά και στους νέους. Σε αυτούς στηρίζεται το μέλλον μας. Και σε αυτούς πρέπει να διδάξουμε με κάθε τρόπο ότι τα ναρκωτικά δίνουν μόνο την ψευδαίσθηση της ευτυχίας. Πρωτίστως χρειαζόμαστε ένα Κράτος που θα παρέχει ευκαιρίες και δημιουργικές διεξόδους στους νέους, θα βρίσκεται κοντά στη νεολαία και στα προβλήματά της. Η λύση έγκειται σε δύο άξονες: στην πρόληψη και στην επανένταξη. Και για τα δυο χρειάζεται εθνικό σχέδιο, βούληση και συνεργασία πολλών φορέων. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία οφείλει να προωθεί δράσεις πρόληψης και απομάκρυνσης των νέων από τον απατηλό κόσμο των ναρκωτικών: κοινωνικές εκδηλώσεις, εκστρατείες ενημέρωσης στα σχολεία, αθλητικά προγράμματα, δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης και επανένταξης των πρώην χρηστών πρέπει να εντάσσονται στον προγραμματισμό των αρμόδιων φορέων και των Δήμων. Και βεβαίως, απαιτείται συλλογική επαγρύπνηση μέσα από το φυτώριο της κοινωνίας μας που είναι η οικογένεια, αλλά και προτροπή των παιδιών μας να ασχοληθούν είτε με τον αθλητισμό είτε με τον πολιτισμό, διότι μόνο τότε μαζικά και προληπτικά θα αντιμετωπίσουμε το ακανθώδες αυτό πρόβλημα από τη ρίζα του».