Κεντρικό Θέμα
Στρεπτόκοκκος : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Σε επιφυλακή βρίσκονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εθνικές υγειονομικές εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων στρεπτόκοκκου της ομάδας Α σε παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αρκετές περιπτώσεις προκαλείται σοβαρή νόσηση. Ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ συνιστά τη συνεχιζόμενη στενή ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης στις χώρες της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες ένα αγοράκι 4 ετών από τη Θάσο κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ήταν θετικό τόσο σε RSV όσο και σε στρεπτόκοκκο.
Πώς Εκδηλώνεται
Οι κύριες ενδείξεις της λοίμωξης περιλαμβάνουν:
- Ξαφνικός πονόλαιμος
- Δυσκολία και πόνος κατά την κατάποση.
- Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις πύου.
- Πυρετός και πονοκέφαλος.
- Ναυτία ή εμετός, ιδίως σε παιδιά.
Συμπτώματα Στρεπτόκοκκου
Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου μπορεί να θεωρηθούν ανησυχητικά και να απαιτούν άμεση επίσκεψη στον γιατρό. Ας δούμε μερικά σημαντικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε:
- Πονόλαιμος που Διαρκεί Πάνω από Δύο Ημέρες: Εάν ο πονόλαιμος συνεχίζεται για περισσότερο από 48 ώρες, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη στρεπτόκοκκου.
- Πυρετός: Πυρετός σε παιδιά πάνω από 38,5°C.
- Πονόλαιμος με Εξάνθημα ή Αναπνευστικά Προβλήματα: Η παρουσία εξανθήματος ή δυσκολίας στην αναπνοή συνοδεύοντας τον πονόλαιμο μπορεί να υποδηλώνει μια πιο σοβαρή κατάσταση.
- Πρησμένοι Λεμφαδένες: Ο πονόλαιμος που συνοδεύεται από πρησμένους λεμφαδένες είναι επίσης λόγος ανησυχίας.
- Έλλειψη Βελτίωσης μετά την Αντιβιοτική Αγωγή: Εάν έχει διαγνωστεί στρεπτόκοκκος και δεν υπάρχει βελτίωση μετά από 48 ώρες αντιβιοτικής θεραπείας, αυτό απαιτεί επίσκεψη στον γιατρό
Θεραπεία και Πρόληψη του Στρεπτόκοκκου
Η θεραπεία και η πρόληψη του στρεπτόκοκκου απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής και των αλλαγών στην καθημερινή ρουτίνα:
- Αντιβιοτική Αγωγή
- Διάγνωση: Η διάγνωση γίνεται με ένα “στρεπ τεστ”, μια απλή διαδικασία που εντοπίζει την παρουσία του βακτηρίου.
- Αντιβιοτικά: Συνήθως συνταγογραφούνται από τον γιατρό μετά τη διάγνωση. Εάν ληφθούν εντός 48 ωρών από την έναρξη της νόσου, μειώνουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τον κίνδυνο επιπλοκών και την πιθανότητα μετάδοσης σε άλλους.
- Συμπτώματα: Με τη θεραπεία, η βελτίωση εμφανίζεται συνήθως μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει βελτίωση μετά από 48 ώρες αντιβιοτικής θεραπείας, συνιστάται η επικοινωνία με τον γιατρό.
- Πλήρης Θεραπεία: Είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί η πορεία της αντιβιοτικής αγωγής για να αποφευχθούν υποτροπές και σοβαρές επιπλοκές, όπως ρευματικός πυρετός ή φλεγμονή των νεφρών.