Υγεία
Τι επιπτώσεις φέρνουν στην υγεία τα αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά μπορεί να είναι δημοφιλή αλλά σίγουρα δεν αποτελούν μια υγιεινή επιλογή.
Τα αναψυκτικά μπορούν να προκαλέσουν από διάβρωση των δοντιών, μέχρι φούσκωμα και προβλήματα ύπνου. Ας δούμε αναλυτικά τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό από την κατανάλωση αναψυκτικών.
Βραχυπρόθεσμες συνέπειες της κατανάλωσης αναψυκτικών:
– Προκαλούν διάβρωση των δοντιών
Η Nyree Whitley, από το mydentist είπε στη Sun: «Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ των αναψυκτικών και της τερηδόνας, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη έχουν και αυτά τους δικούς τους κινδύνους για τα δόντια. Σε κάθε τρόφιμο ή ποτό οι καταναλωτές δεν πρέπει να γνωρίζουν μόνο την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά πρέπει επίσης να προσέχουν και τα επίπεδα οξύτητας».
– Μπορούν να διαταράξουν τους γευστικούς κάλυκες
«Όταν προστίθενται γλυκαντικά στα τρόφιμα, παράγουν μια πολύ πιο γλυκιά γεύση που διεγείρει τους υποδοχείς ζάχαρης», εξηγούν οι ειδικοί. «Αυτή η υπερδιέγερση μπορεί στη συνέχεια να διαταράξει τον ουρανίσκο για φυσικά γλυκά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, και μπορεί να κάνει τα λαχανικά να έχουν ακόμα πιο ήπια και δυσάρεστη γεύση», προσθέτουν.
– Μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και διάρροια
Τα αναψυκτικά μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα λόγω του αφρού τους, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται αέρια στον οργανισμό. Αν έχετε ευαίσθητο έντερο, η καφεΐνη σε αυτά τα ποτά μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια.
– Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λαχτάρα για φαγητό
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά στα αναψυκτικά μπορούν να δημιουργήσουν λαχτάρα για φαγητό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network το 2021 βρήκε αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επιθυμία για φαγητό και την όρεξη σε άτομα που είχαν καταναλώσει αναψυκτικά, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν πιει νερό ή φυσικούς χυμούς.
– Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου
Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα των αναψυκτικών σε καφεΐνη. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί επίσης να έχουν επίδραση στην ποιότητα του ύπνου, καθώς μια μελέτη του 2016 σε ποντίκια έδειξε ότι τα γλυκαντικά φαινόταν να διαταράσσουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η επίδραση των γλυκαντικών στους ανθρώπινους κύκλους ύπνου.
Μακροπρόθεσμες συνέπειες της κατανάλωσης αναψυκτικών
– Έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά
Μια μακροχρόνια μελέτη σε 80.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, βρήκε μια σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης αναψυκτικών και αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και θανάτου. Οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, 29% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν στεφανιαία νόσο και 16% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
– Θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει τα τεχνητά γλυκαντικά που βρίσκονται στα αναψυκτικά διαίτης με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Journal πέρυσι, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν γλυκαντικές ουσίες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν κατανάλωναν.
– Μπορεί να μην σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος
Μπορεί να νομίζετε ότι η επιλογή διαιτητικών αναψυκτικών συμβάλλει θετικά στη δίαιτά σας. Αλλά ο ΠΟΥ πέρυσι προέτρεψε τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά εάν θέλουν να χάσουν κιλά.
– Μπορούν να διαταράξουν την υγεία του εντέρου
Η Liz Cooper, τεχνική σύμβουλος της Bio-Kult, δήλωσε στη Sun ότι η έρευνα σχετικά με το πώς τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια.
«Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν εξάντληση του Akkermansia muciniphilia, ενός είδους βακτηρίων που συχνά συνδέεται με την υγιεινή ζωή», είπε.
Η ειδικός εξήγησε ότι η έλλειψη αυτού του συγκεκριμένου βακτηρίου σχετίζεται με δυσανεξία στη γλυκόζη, καθώς ένας από τους ρόλους του είναι η υποστήριξη του μεταβολισμού της γλυκόζης, μια σημαντική πτυχή της πρόληψης του διαβήτη.