Connect with us

Υγεία

Το‭ ‬μέλι‭ ‬όπλο‭ ‬κατά‭ ‬της‭ ‬παχυσαρκίας

Published

on


Σημαντικό‭ ‬ρόλο‭ ‬στην‭ ‬πρόληψη‭ ‬και‭ ‬αντιμετώπιση‭ ‬κάποιων‭ ‬επιπλοκών‭ ‬της‭ ‬παχυσαρκίας‭ ‬φαίνεται‭ ‬να‭ ‬έχει,‭ ‬σύμφωνα‭ ‬με‭ ‬πρόσφατη‭ ‬επιστημονική‭ ‬μελέτη‭ ‬του‭ ‬Πανεπιστημίου‭ ‬της‭ ‬Αθήνας,‭ ‬το‭ ‬μέλι‭!

Κι‭ ‬αυτό‭ ‬γιατί‭ ‬η‭ ‬κατανάλωση‭ ‬15‭ ‬gr‭ ‬μελιού‭ ‬την‭ ‬ημέρα‭ ‬έχει‭ ‬ευεργετική‭ ‬επίδραση‭ ‬στις‭ ‬συγκεντρώσεις‭ ‬γλυκόζης‭ ‬και‭ ‬ινσουλίνης‭ ‬συγκριτικά‭ ‬με‭ ‬γλυκαντικές‭ ‬ουσίες‭ ‬με‭ ‬την‭ ‬ίδια‭ ‬περιεκτικότητα‭ ‬σε‭ ‬γλυκόζη.

‭«‬Τα‭ ‬ευρήματα‭ ‬της‭ ‬εξάμηνης‭ ‬αυτής‭ ‬μελέτης‭ ‬έδειξαν‭ ‬ότι‭  ‬η‭  ‬καθημερινή‭ ‬κατανάλωση‭ ‬μελιού‭ ‬ίσως‭ ‬να‭ ‬καθυστερεί‭ ‬ή‭ ‬να‭ ‬προλαμβάνει‭ ‬την‭ ‬ανάπτυξη‭ ‬της‭ ‬αντίστασης‭ ‬στην‭ ‬ινσουλίνη,‭ ‬την‭ ‬διαταραχή‭ ‬της‭ ‬ανοχής‭ ‬στη‭ ‬γλυκόζη‭ ‬και‭ ‬την‭ ‬ανάπτυξη‭ ‬σακχαρώδους‭ ‬διαβήτη‭ ‬τύπου‭ ‬2‭ ‬σε‭ ‬παχύσαρκα‭ ‬κορίτσια‭»‬,‭ ‬ανέφερε‭ ‬η‭ ‬κ.‭ ‬Ευαγγελία‭ ‬Χαρμανδάρη,‭ ‬Αν.‭ ‬Καθηγήτρια‭ ‬Παιδιατρικής‭ ‬και‭ ‬Εφηβικής‭ ‬Ενδοκρινολογίας‭ ‬της‭ ‬Ιατρικής‭ ‬Σχολής‭ ‬του‭ ‬Πανεπιστημίου‭ ‬Αθηνών‭ ‬και‭ ‬Υπεύθυνη‭ ‬του‭ ‬Τμήματος‭ ‬Ενδοκρινολογίας,‭ ‬Μεταβολισμού‭ ‬της‭ ‬Α‭’‬ Παιδιατρικής‭ ‬Κλινικής‭ ‬του‭ ‬Νοσοκομείου‭ ‬Παίδων‭ «‬Η‭ ‬Αγία‭ ‬Σοφία‭»‬.

Στη‭ ‬μελέτη,‭ ‬την‭ ‬οποία‭ ‬πραγματοποίησε‭ ‬το‭ ‬Τμήμα‭ ‬Ενδοκρινολογίας‭ ‬και‭ ‬Μεταβολισμού‭ ‬της‭ ‬Α‭’‬ Παιδιατρικής‭ ‬Κλινικής‭ ‬της‭ ‬Ιατρικής‭ ‬Σχολής‭ ‬Πανεπιστημίου‭ ‬Αθηνών‭ ‬και‭ ‬παρουσιάστηκε‭ ‬στο‭ ‬41ο‭ ‬Πανελλήνιο‭ ‬Συνέδριο‭ ‬της‭ ‬Ελληνικής‭ ‬Ενδοκρινολογικής‭ ‬Εταιρείας,‭ ‬συμμετείχαν‭ ‬30‭ ‬υγιή‭ ‬παχύσαρκα‭ ‬κορίτσια‭ ‬μέσης‭ ‬ηλικίας‭ ‬11,5‭ ‬χρόνων‭ ‬με‭ ‬Δείκτη‭ ‬Μάζας‭ ‬Σώματος‭ (‬ΔΜΣ‭) ‬πάνω‭ ‬από‭ ‬την‭  ‬90η‭  ‬θέση.

‭«‬Στόχος‭ ‬της‭ ‬μελέτης,‭ ‬όπως‭  ‬διευκρίνισε‭ ‬η‭ ‬κ.‭ ‬Ευαγγελία‭ ‬Χαρμανδάρη,‭ ‬ήταν‭ ‬να‭ ‬εξεταστεί‭ ‬επιστημονικά‭ ‬η‭ ‬επίδραση‭ ‬που‭ ‬έχει‭ ‬το‭ ‬μέλι‭ ‬συγκριτικά‭ ‬με‭ ‬την‭ ‬κοινή‭ ‬ζάχαρη‭ ‬στις‭ ‬συγκεντρώσεις‭ ‬γλυκόζης‭ ‬και‭ ‬ινσουλίνης‭ ‬σε‭ ‬παχύσαρκα‭ ‬παιδιά‭»‬.‭

ΦΑΡΜΑΚΟ‭  ‬ΤΟ‭   ‬ΜΕΛΙ

Το‭ ‬μέλι‭ ‬είναι‭ ‬γνωστό‭ ‬από‭ ‬αρχαιοτάτων‭ ‬χρόνων‭ ‬για‭ ‬τις‭ ‬διαιτητικές,‭ ‬βιολογικές‭ ‬και‭ ‬φαρμακευτικές‭ ‬του‭ ‬ιδιότητες.‭ ‬Η‭ ‬θερμιδική,‭ ‬αντιβακτηριδιακή‭ ‬αλλά‭ ‬και‭ ‬αντιοξειδωτική‭ ‬του‭ ‬δράση,‭ ‬το‭ ‬κατατάσσει‭ ‬σε‭ ‬μια‭ ‬από‭ ‬τις‭ ‬σημαντικότερες‭ ‬γλυκαντικές‭ ‬ουσίες‭ ‬που‭ ‬φαίνεται‭ ‬να‭ ‬έχουν‭ ‬θετική‭ ‬επίδραση‭ ‬στον‭ ‬ανθρώπινο‭ ‬οργανισμό.

‭ ‬Τα‭ ‬αποτελέσματα‭ ‬διαφόρων‭ ‬παρεμβατικών‭ ‬μελετών‭ ‬σε‭ ‬ενήλικες‭ ‬έδειξαν‭ ‬ότι‭ ‬το‭ ‬μέλι‭ ‬έχει‭ ‬μικρότερη‭ ‬επίδραση‭ ‬στην‭ ‬αύξηση‭ ‬της‭ ‬γλυκόζης‭ ‬πλάσματος‭ ‬και‭ ‬ινσουλίνης‭ ‬ορού,‭ ‬ενώ‭ ‬επιπρόσθετα‭ ‬έχει‭ ‬σημαντική‭ ‬αντιοξειδωτική‭ ‬δράση.

‭   ‬Η‭ ‬χημική‭ ‬σύνθεση‭ ‬του‭ ‬μελιού‭ ‬ποικίλει‭ ‬από‭ ‬είδος‭ ‬σε‭ ‬είδος.‭ ‬Τα‭ ‬συστατικά‭ ‬που‭ ‬περιέχει‭ ‬είναι:

    Κύρια‭ ‬στοιχεία:‭ ‬Νερό‭ ‬17%,‭ ‬Γλυκόζη‭ ‬31%,‭ ‬Φρουκτόζη‭ ‬38%,‭ ‬Μαλτόζη‭ ‬7.5%,‭ ‬Σακχαρόζη‭ ‬1.5‭ ‬%,‭ ‬άλλα‭ ‬Ζάχαρα‭ ‬περίπου‭ ‬12%.

    Δευτερεύοντα‭ ‬στοιχεία:‭ ‬Οξέα,‭ ‬Ένζυμα,‭ ‬Βιταμίνες,‭ ‬και‭ ‬άλλους‭ ‬Αντιβιοτικούς‭ ‬παράγοντες.‭

‭    ‬Βιταμίνες:‭ ‬A,‭ ‬Β2,‭ ‬B3,‭ ‬Β6,‭ ‬Β3,‭ ‬C,‭ ‬K,‭ ‬Βιοτίνη,‭ ‬Φολικό‭ ‬οξύ.

    Μεταλλικά‭ ‬άλατα:‭ ‬Ασβέστιο,‭ ‬Νάτριο,‭ ‬Κάλιο,‭ ‬Μαγνήσιο,‭ ‬Σίδηρο,‭ ‬Χλώριο,‭ ‬Φώσφορο,‭ ‬Θείο,‭ ‬Ιώδιο,‭ ‬Αργίλιο,‭ ‬Βόρειο,‭ ‬Χρώμιο,‭ ‬Χαλκός,‭ ‬Λίθιο,‭ ‬Νικέλιο,‭ ‬Μόλυβδο.

Τα‭ ‬ζάχαρα‭ ‬του‭ ‬μελιού‭ ‬συγκριτικά‭ ‬με‭ ‬την‭ ‬κοινή‭ ‬ζάχαρη‭ ‬εμπορίου‭ ‬παρουσιάζουν‭ ‬την‭ ‬εξής‭ ‬διαφορά,‭ ‬η‭ ‬οποία‭ ‬είναι‭ ‬πάρα‭ ‬πολύ‭ ‬σημαντική‭ ‬για‭ ‬την‭ ‬υγεία:‭ ‬Η‭ ‬φρουκτόζη‭ ‬του‭ ‬μελιού‭ ‬απορροφάται‭ ‬στο‭ ‬αίμα‭ ‬με‭ ‬ενεργητική‭ ‬απορρόφηση,‭ ‬δηλαδή‭ ‬μεταφορείς‭ ‬που‭ ‬βρίσκονται‭ ‬στην‭ ‬επιφάνεια‭ ‬των‭ ‬κυττάρων‭ ‬των‭ ‬λαχνών‭ ‬του‭ ‬εντερικού‭ ‬σωλήνα‭ ‬συλλαμβάνουν‭ ‬τα‭ ‬μόρια‭ ‬φρουκτόζης‭ ‬και‭ ‬τα‭ ‬μεταφέρουν‭ ‬μέσα‭ ‬στα‭ ‬κύτταρα.‭ ‬Έτσι‭ ‬η‭ ‬ταχύτητα‭ ‬απορρόφησης‭ ‬της‭ ‬φρουκτόζης‭ ‬καθορίζεται‭ ‬από‭ ‬την‭ ‬διαθεσιμότητα‭ ‬του‭ ‬χημικού‭ ‬μεταφορέα,‭ ‬γίνεται‭ ‬με‭ ‬βραδύτερο‭ ‬ρυθμό‭ ‬και‭ ‬δεν‭ ‬προκαλεί‭ ‬υπερέκκριση‭ ‬ινσουλίνης.‭

Αντίθετα‭ ‬η‭ ‬απορρόφηση‭ ‬της‭ ‬κοινής‭ ‬ζάχαρης‭ ‬μετά‭ ‬την‭ ‬πέψη‭ ‬της‭ ‬γίνεται‭ ‬μέσω‭ ‬ώσμωσης.‭ ‬Έτσι‭ ‬η‭ ‬γλυκόζη‭ ‬εισέρχεται‭ ‬με‭ ‬ταχύτητα‭ ‬και‭ ‬υψηλή‭ ‬συγκέντρωση‭ ‬στο‭ ‬αίμα,‭ ‬και‭ ‬προκαλεί‭ ‬την‭ ‬άμεση‭ ‬παραγωγή‭ ‬ινσουλίνης‭ ‬από‭ ‬το‭ ‬πάγκρεας.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ