Connect with us

Ειδήσεις

Το άνοιγμα των σχολείων συνοδεύεται από έξαρση Covid-19 και γρίπης

Published

on

Με το κουδούνι για όλους τους μαθητές να χτυπά και πάλι σήμερα, Δευτέρα 8/1, μετά την περίοδο των διακοπών, είναι λογικό να αυξάνεται και η αγωνία για ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του COVID- 19 στην κοινότητα.

Είναι γνωστό δε, ότι η καινούρια παραλλαγή JN.1 της οικογένειας ΟΜΙΚΡΟΝ, είναι εξαιρετικά μεταδοτική και το στέλεχος που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί περισσότερο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Βεβαίως οι μαθητές- καίτοι δεν φορούν μάσκα, ούτε υπάρχει σύσταση του ΕΟΔΥ για χρήση της- είναι πιο ευνοημένοι υγειονομικά, καθώς περνούν σχεδόν στο… πόδι τη νόσηση του κορωνοϊού, αλλά σίγουρα όχι τις άλλες ιώσεις και την εποχική γρίπη, που ειδικά εφέτος έχουν πάρει κεφάλι και είναι πολύ ανθεκτικές.

Έρχεται αύξηση κρουσμάτων

Με το άνοιγμα, λοιπόν, σήμερα των σχολείων αλλά και μετά από έναν έντονο συγχρωτισμό τις προηγούμενες 20 ημέρες λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι βέβαιο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν, κάτι που θα διαπιστώσουμε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Αρκεί να μην απειληθεί το υγειονομικό σύστημα και οι αντοχές του. Επίσης θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι οικογένειες, να μην συγχρωτίζονται οι μαθητές με τους ηλικιωμένους, διότι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ο ιός. Ειδικά οι άνθρωποι άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19, τονίζουν οι επιστήμονες και λοιμωξιολόγοι. Δυστυχώς όμως, ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχει μείνει πολύ πίσω, αγγίζοντας αυτή τη στιγμή, το 20%.

Πάντως, ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης , ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, δήλωσε ότι στόχος του το επόμενο διάστημα, είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 1.818 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid-19. Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Οι συστάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Ας δούμε παρακάτω τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, αλλά όλων των βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.
Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Όπως είπαμε παραπάνω, ο ΕΟΔΥ δεν συστήνει τη χρήση μάσκας, έχει όμως μεγάλη σημασία να αερίζονται πολύ καλά οι χώροι εκπαίδευσης.

Όπως δήλωσε χθες πάντως ο υπ. Υγείας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, «Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, Είναι πολύ απλές, είναι πολύ κατανοητές, είναι πολύ ξεκάθαρες. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας είναι αρίστη. Η αναπληρώτρια Υπουργός, κυρία Αγαπηδάκη παρακολουθεί το θέμα πάρα πολύ στενά η ίδια. Η επιστροφή των μαθητών θα γίνει οργανωμένα και όποιος γονέας διαβάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις τηρήσει, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Κορύφωση COVID και εποχικής γρίπης

Σχετικά με το αν υπάρχει έξαρση του Covid και αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, ο νέος υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει κανένας φόβος και κανένας πανικός. Δεν υπάρχει αυτή η εικόνα την οποία προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω. Υπάρχει μία αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, πού όμως; Ούτε στις εντατικές ούτε στους θανάτους.Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις εισαγωγές, διότι έχουμε ταυτόχρονα την κορύφωση δύο επιδημιών, του Covid και της γρίπης. Όμως, τα γενικά στοιχεία φέτος είναι πολύ καλύτερα από πέρσι, είναι απολύτως υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργήσουμε πανικό και ανησυχία».

«Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι το 1/10 από την εποχή που ήμασταν σε πίεση. Δεν υπάρχει ζήτημα. Να ακούν όμως οι ασθενείς τις συμβουλές των γιατρών τους και να μην κάνουν του κεφαλιού τους. Να τηρούν τις οδηγίες των γιατρών».

«Οι γιατροί υπολογίζουν ότι η κορύφωση αυτών των δύο επιδημιών θα γίνει σε περίπου 2-3 εβδομάδες από σήμερα. Άρα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα δούμε την κορύφωση αυτού του φαινομένου και από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει σιγά, σιγά να αποκλιμακώνεται ως τον Μάρτιο όπου θα έχει τελειώσει».

Η πολύ μεταδοτική παραλλαγή JN.1

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τη Βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη και τον Ιατρό Γιάννη Ντάναση, οι οποίοι συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή, «Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από την JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι “οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση.”

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα της υποπαραλλαγής αυτής περιλαμβάνονται: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση “brain fog”, δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Τα τελευταία δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2023 από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics) υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με COVID-19 περιλαμβάνουν:

καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με COVID από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης –κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι του COVID– αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι συμβαίνει με τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων

Αναφορικά με τη χρήση των αντιικών σκευασμάτων, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, είναι επιτακτική ανάγκη, να ανατεθεί η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για την COVID-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία. Να πηγαίνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΠΥΥ συνταγές και ναλαμβάνουν δωρεάν τα αντιικά , ό,τι συμβαίνει δηλαδή, και με τα αντιικά φάρμακα της γρίπης.

Να σημειώσουμε ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται να εκτελούν συνταγές αντιικών δια ζώσης, εκτελούν τις συνταγές μόνο με courier.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ