Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

Το «όπλο» κατά του Covid-19 – Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρόλο που τα “νέα” για το εμβόλιο κατά της νέας νόσου που έχει εισβάλλει “βίαια” στη ζωή μας είναι αισιόδοξα, αυτό δεν παύει να σημαίνει πως είναι στο χέρι μας να “χτίσουμε” ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να θωρακιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο οργανισμός μας ενάντια στον Covid-19.

Αυτό δεν επιτυγχάνεται με άλλο τρόπο, παρά με μια σωστή διατροφή πλούσια στις απαραίτητες βιταμίνες και συστατικά για την ενίσχυση ενός υγιούς οργανισμού, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν σε μια πληθώρα τροφών. Σύμφωνα με άρθρο συνεργατών του Χ-τύπου, τα στοιχεία που κατ’ εξοχήν καταπολεμούν τους παθογενείς μικροοργανισμούς είναι τα εξής: Ω-3 λιπαρά οξέα, Σελήνιο, Προβιοτικά, Χαλκός, Φυλλικό Οξύ, Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη Α, Β-καροτένιο, Βιταμίνες C και E και Βιταμίνη D.

Τα παραπάνω θα τα βρει κανείς σε ποικίλες τροφές με τις πιο “ισχυρές” να είναι οι μπανάνες, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα πράσινα λαχανικά, το αυγό, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα γαλακτοκομικά, καρποί όπως τα αμύγδαλα και φρούτα όπως τα πορτοκάλια, το γκρέϊπφρουτ, τα μανταρίνια, η παπάγια και οι φράουλες.

 

Η δύναμη του πράσινου τσαγιού

 

Ωστόσο, αυτό που επίσης αποτελεί ισχυρό “όπλο” και είναι τόσο ευχάριστο, αλλά και χρήσιμο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού είναι το πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες, που αντιπροσωπεύει το 10-15% του ξηρού βάρους του. Επιπλέον, το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη διαμόρφωση παραγόντων ανοσίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού ενισχύουν την άμυνα των αντιοξειδωτικών συστημάτων και την δραστηριότητα ορισμένων αντιοξειδωτικών ενζύμων. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού απομακρύνουν πιο αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες συγκριτικά με τις βιταμίνες C και E, και ταυτόχρονα έχει αποδειχθεί η αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

Προσοχή όμως: Πρέπει να επισημανθεί ότι το πράσινο τσάι δεν έχει μακροπρόθεσμη επίδραση. Για να επωφεληθεί κανείς από το πράσινο τσάι πρέπει να το καταναλώνει συστηματικά. Οι αλλαγές που επιφέρει δε, όπως για παράδειγμα η απώλεια βάρους, είναι μικρές και βραχυπρόθεσμες. Προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά πρέπει να θεωρείται μέρος μιας υγιεινής διατροφής και όχι βασικός παράγοντας αποτοξίνωσης και απώλειας βάρους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ