Υγεία
1 στις 3 γυναίκες πεθαίνει από καρδιά
Tα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σήμερα η συχνότερη και κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.
Μία στις τρεις γυναίκες πεθαίνει από την καρδιά της και οι θάνατοι που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σαφώς περισσότεροι από τους θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού.
Η εμπειρία δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη εξέλιξη από ό,τι οι άνδρες μετά από μια πρώτη καρδιακή προσβολή ενώ -στη συνέχεια- ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος. μιας και οι επιπλοκές που επέρχονται από το καρδιακό επεισόδιο είναι σοβαρότερες.
Επίσης είναι περισσότερες και οι πιθανότητες να χρειαστεί εκ νέου νοσοκομειακή περίθαλψη κατά τους πρώτους μήνες μετά το πρώτο καρδιακό επεισόδιο στο νοσοκομείο εξαιτίας της καρδιακής πάθησης.
Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο οι γυναίκες να μάθουν περισσότερα για τις καρδιακές παθήσεις και για τους τρόπους πρόληψης τους.
Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσο προσεγγίζουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης καθώς έχουν ψηλότερα επίπεδα λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα τους με συνέπεια αυτή η αυξητική τάση στην χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια του αίματος να δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου της καρδίας. Επίσης είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο φοβισμένες και υποψιασμένες σε σχέση με τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ιδιαίτερα σε σχέση με τον πόνο από το έμφραγμα και αυτό γιατί -όπως αναφέρουν γιατροί- δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον πόνο, σε αντίθεση με τους άνδρες που ανησυχούν περισσότερο όταν νιώσουν ενοχλήματα στην καρδιά.
Επομένως όταν κάποια γυναίκα νιώσει πόνο που διαρκεί λίγα λεπτά και περιγράφεται ως πίεση, σφίξιμο ή κάψιμο πρέπει να αναζητήσει άμεσα νοσοκομειακή βοήθεια καλώντας το ΕΚΑΒ.
Και αυτό γιατί όσο καθυστερεί κάποιος να πάει στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα, τόσο λιγότερες θα είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και πολύ μεγαλύτερες οι επιπλοκές.
Όπως για τους άνδρες έτσι και για τις γυναίκες, η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο έλεγχος του βάρους, της υπέρτασης και της χοληστερίνης αποτελούν βασικούς παράγοντες πρόληψης των καρδιολογικών προβλημάτων.
Στέφανος Γρ. Φούσας, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, MD, FESC, FACC
Μη ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις3 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ