Υγεία
H κατάθλιψη των Χριστουγέννων
Τα Χριστούγεννα για τους περισσότερους από εμάς είναι μία γιορτή χαράς και αγάπης, αποτελώντας αφορμή για οικογενειακές συγκεντρώσεις, διασκέδαση και ξεκούραση.
Μερικοί άνθρωποι όμως, βιώνουν αυτήν την περίοδο ως μία δυσάρεστη κατάσταση νιώθοντας έντονη θλίψη και στρες. Εκεί λοιπόν, που κάποιοι περιμένουν τα ανάψουν τα φώτα των δέντρων, να ακούσουν τα κατάλληλα τραγούδια, να αγοράσουν δώρα, να φάνε τα αγαπημένα τους εδέσματα για να μπούνε στο χριστουγεννιάτικο κλίμα, κάποιοι άλλοι βυθίζονται στις αρνητικές σκέψεις τους, μελαγχολούν ή στρεσάρονται μη μπορώντας να μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Τι μπορεί να χαλάσει τι χριστουγεννιάτικη διάθεσή σας;
Οι κυριότερες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μία δυσάρεστη διάθεση κατά την περίοδο των εορτών είναι το στρες, η κόπωση, το άγχος λόγω των οικονομικών δυσκολιών, η υπερκατανάλωση, η μοναξιά, το να είμαστε μακριά από τους δικούς μας ανθρώπους ή η υπενθύμιση της απώλειας λόγω θανάτου ενός κοντινού μας ατόμου, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι περιμένουν πάντα κάτι παραπάνω από τα Χριστούγεννα. Η μαγική υπόσταση που τους έχει δοθεί από τότε που ήμασταν παιδιά, μας οδηγεί άθελά μας συχνά στο να τα υπερτιμούμε και να ελπίζουμε ότι κάτι ξεχωριστό θα συμβεί αυτή τη φορά.
Έτσι, μπαίνουμε στη διαδικασία να νομίζουμε πως αν δεν περάσουμε τέλεια ή εάν δεν κάνουμε όλα όσα «προβλέπονται» – ψώνια, χαλάρωση, συναντήσεις με τους οικείους μας ή ό,τι άλλο έχει φανταστεί ο καθένας, τότε κάτι δεν πάει καλά. Έτσι, στρεφόμαστε εναντίον της αγαπημένης γιορτής, ευχόμενοι να περάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και να ξανά μπούμε στη γνώριμη ρουτίνα μας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως στην περίοδο των εορτών σημειώνονται συχνά εντάσεις ανάμεσα στα ζευγάρια και τσακωμοί. Η απογοήτευση, η ματαίωση των προσδοκιών, το άγχος και το τρέξιμο που μπορεί να προκύπτει εκείνες τις μέρες, ακόμα και το πώς θα γιορτάσει κανείς τα Χριστούγεννα, είναι συχνά λόγοι που μπορεί να φέρουν τριβές και να σκοτώσουν οποιαδήποτε χριστουγεννιάτικη διάθεση.
Πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και το στρες των Χριστουγέννων;
-Μετριάστε τις προσδοκίες σας. Δεν χρειάζεται να συγκρίνετε πάντα το πώς περνάτε εσείς τις γιορτές των Χριστουγέννων σε σχέση με το τι θα «έπρεπε» να κάνετε, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις ταινίες ή τα ΜΜΕ. Αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους, χωρίς να κυνηγάτε το τέλειο, το ιδανικό και το ξεχωριστό για αυτές τις μέρες.
-Κάντε κάτι ξεχωριστό. Εάν κάθε χρόνο ο εορτασμός των Xριστουγέννων είναι για εσάς ένα γνώριμο, θλιβερό και αγχωτικό σκηνικό, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε φέτος, να κάνετε κάτι καινούριο, που θα σας γεμίσει περισσότερο και θα σας κάνει να ξεφύγετε. Δεν χρειάζεται αυτό να είναι το να πάτε διακοπές σε έναν εξωτικό προορισμό ή κάπου που δεν μπορείτε, αλλά ακόμα και μια μικρή ανατροπή στο συνηθισμένο πρόγραμμά σας, μπορεί να σας ανοίξει νέες προοπτικές και να σας φτιάξει τη διάθεση.
– Διατηρείστε ένα δίκτυο υποστήριξης. Εάν έχετε κατάθλιψη ή νιώθετε μοναξιά, είναι σημαντικό να προσεγγίσετε τα δικά σας πρόσωπα και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω π.χ. της απόστασης, μπορείτε ακόμα και μέσω του κινητού να κρατήσετε μία επικοινωνία, η οποία είναι πολύ σημαντική. Διαφορετικά, αναζητείστε άλλα πλαίσια, όπου μπορείτε να δείτε κόσμο και να έρθετε σε επαφή με άλλα άτομα, όπως για παράδειγμα μέσω του εθελοντισμού.
-Μην είστε απαισιόδοξοι. Σταματήστε να σκέφτεστε μονίμως αρνητικά και να έχετε την πεποίθηση πως τίποτα καλό δεν θα συμβεί και ότι τίποτα δεν έχει νόημα. Κρατήστε μία θετική στάση και αναγνωρίστε πως ένα «χριστουγεννιάτικο τοπίο» έχει τα χρώματα και τις μυρωδιές που του δίνουμε εμείς, ανάλογα με τις σκέψεις που έχουμε.
– Δεν χρειάζεται να τρέχετε για όλα. Εάν αγχώνεστε ήδη για το πώς θα προλάβετε να ψωνίσετε και να προετοιμάσετε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, να βρείτε χρήματα για να πάρετε δώρα στους αγαπημένους σας, να φτιάξετε τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τη γαλοπούλα ή να καθαρίσετε, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αφήσετε κάτι από αυτά στην άκρη. Ιδιαίτερα, εάν είναι η μοναδική σας ευκαιρία για να ξεκουραστείτε λίγες μέρες, δεν πρέπει να πιέζεται τον εαυτό σας και να μπαίνετε σε μια ψυχαναγκαστική διαδικασία, προκειμένου να τα καταφέρετε όλα!
Φανακίδου Ιωάννα, Ψυχολόγος-Ειδικός Σεξουαλικής Υγείας
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα ‘ΧΤΥΠΟΣ’. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά.Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.